Αντίστοιχες επικρίσεις με αναντίστοιχο ύφος διατύπωσαν οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του «Κλεισθένη Ι».
«Ακυβερνησία», «υπηρεσίες σε διάλυση», «κρατικός υπερσυγκεντρωτισμός», «έλλειμμα οικονομικών και ανθρώπινων πόρων για την Αυτοδιοίκηση», «διατήρηση της γραφειοκρατίας», ήταν τα κοινά σημεία των ομιλιών του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών και του προέδρου της Ένωσης Δήμων, με την παρουσία του τελευταίου να χαρακτηρίζεται από κουτσαβακισμό και κεντρικοπολιτικές κρίσεις, σε αντίθεση με την θεσμική προσέγγιση και κριτική του κ. Αγοραστού.
Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Πατούλης, αποκαλώντας το ν/σ «απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση», καθώς «το κράτος σφίγγει τη θηλιά των τοπικών κοινωνιών». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι οι πενιχρές κρατικές επιχορηγήσεις προς την Αυτοδιοίκηση παραμένουν. Προκάλεσε τον Π. Σκουρλέτη να απαντήσει τι θα γίνει με το ζήτημα της κυβερνησιμότητας σε περίπτωση που δεν σχηματίζονται οι απαιτούμενες πλειοψηφίες, τονίζοντας παράλληλα πως δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο «plan b για να προχωρήσει μία αυτοδιοικητική αρχή».
Ζήτησε δε να θεσπιστεί ένα ποσοστό ως εκλογική βάση για την ένταξη μίας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και χαρακτήρισε αδιανόητη τη σύγκριση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ρωτώντας τον υπουργό: «Εκεί, θυμηθήκαμε την Ευρώπη;». Μάλιστα, σχολίασε την στάση του υπουργού Εσωτερικών για τα αιτήματα της ΚΕΔΕ «αυτιτιστική», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…».
Συνεχίζοντας χωρίς να καταθέτει κάποια αντιπρόταση, ο κ. Πατούλης -που πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως λειτουργούσε παράνομη ΧΑΔΑ στο Δήμο Αμαρουσίου- ισχυρίστηκε πως το σχέδιο νόμου είναι απόρροια ιδεοληψίας που εξυπηρετεί το κομματικό συμφέρον και έκλεισε την τοποθέτησή του ξεκαθαρίζοντας πως «θα είμαστε απέναντι», προβαίνοντας μάλιστα σε πολιτικές προβλέψεις περί ενδεχόμενης καταψήφισης της κυβέρνησης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Έκκληση για συναίνεση»
Σε πιο ήπιους τόνους και χωρίς απόπειρες μετατροπής της διαδικασίας σε show, ο κ. Αγοραστός τόνισε πως «όλη η Ελλάδα έκανε έκκληση για να μη χαθεί η ευκαιρία της συναίνεσης» μέσω αυτού του νομοσχεδίου.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ επισήμανε πως στο σχέδιο νόμου προκύπτει αντίφαση αναφορικά με την επικύρωση Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης, η οποία -κατά τα λεγόμενά του- αυτοαναιρείται από το ίδιο το νομοσχέδιο, ενώ αναπαρήγαγε τις αξιολογικές κρίσεις του κ. Πατούλη περί διατήρησης της γραφειοκρατίας, δουλοκτητικού κράτους, ελλείμματος οικονομικών πόρων και ανθρώπινων πόρων αλλά και για ένα νέο εκλογικό σύστημα που προκαλεί και καλλιεργεί διχασμό, συναλλαγή, τεχνητή πόλωση, ακυβερνησία.