Εντονες πιέσεις, από εκφοβισμό μέχρι απειλές, μεθοδεύει η κυβέρνηση για να καλύψει το επιτελικό παρακράτος
Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει η βούληση του προέδρου της ΑΔΑΕ να παράσχει θεσμική ενημέρωση αναφορικά με τα ευρήματα των ελέγχων σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας επ’ αφορμή του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τις πληροφορίες ο Χρήστος Ράμμος θα προωθήσει σχετικό αίτημα είτε στον πρόεδρο της Βουλής είτε στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ή και στους δύο προκειμένου να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί του έργου των ανεξάρτητων αρχών. Ετσι θα γνωστοποιηθούν τα στοιχεία που συνέλεξε η αρχή και τα οποία επιβεβαιώνουν πλήρως τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του Documento για τη δράση και το εύρος του παρακρατικού μηχανισμού που κατοικοέδρευε στην Ηρώδου Αττικού.
Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό δεν είναι το μόνο χαρτί που μπορεί να τραβήξει ο πρόεδρος της αρχής. Οπως ανέφερε στην εφημερίδα άρτιος γνώστης των νομικών και πρώην υπουργός με σχετικές αρμοδιότητες, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής δικαιούται να ενημερώσει «ανά πάσα στιγμή» για θέματα που άπτονται της διαδικασίας άρσεων του απορρήτου των επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης βάσει και του άρθρου 8 του ν. 5002/2022. Δηλαδή του διαβόητου και πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ, ο οποίος καταρτίστηκε με σκοπό να «θαφτεί» το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ορίζοντας την προκλητική και σκανδαλώδη τριετία για την ενημέρωση των θιγομένων. Μάλιστα η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι η ενημέρωση του επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής μπορεί να γίνει «γραπτώς ή προφορικώς».
Εκφοβισμοί και απειλές
Αμείωτες είναι οι πιέσεις που δέχεται ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ προκειμένου να τερματίσει τη μοναχική πορεία προς τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να αναγκάσουν τον Χρ. Ράμμο και τα «ανυπάκουα» μέλη της ολομέλειας της αρχής να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις. Διόλου τυχαίοι και οι ψίθυροι για τη ρωγμή που έχει προκληθεί στις σχέσεις του προέδρου της ΑΔΑΕ με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ρεμβάζει από το Προεδρικό Μέγαρο την ώρα που το σύνταγμα και το κράτος δικαίου καταπατώνται συντονισμένα και ασίγαστα.
Πέραν της αταλάντευτης επιμονής του κ. Ράμμου την ώρα που οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί ευθυγραμμίζονται –κατά τα φαινόμενα– με τις επιταγές του προϊσταμένου τους, ανάχωμα στην εκτροπή που φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η αντίδραση σύσσωμης της νομικής κοινότητας αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην παράνομη και αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου.
Ο δακτυλοδεικτούμενος Ντογιάκος
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατάφερε να πυροδοτήσει πολιτειακή κρίση τη στιγμή που η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως και τις υγειονομικές απειλές που πυροδότησε το εκρηκτικό κοκτέιλ πανδημίας, ιώσεων, γρίπης σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας κατέστησε εαυτόν καμένο χαρτί, στρέφοντας εναντίον του ακόμη και πρωτοστάτες του λεγόμενου κινήματος «Μένουμε Ευρώπη». Κυρίως ο Ισ. Ντογιάκος αποκρυστάλλωσε στα μάτια της κοινωνίας την υποτέλεια που διέπει τη λειτουργία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με σκοπό την ικανοποίηση στοχεύσεων και επιδιώξεων της εκτελεστικής εξουσίας. Παράλληλα, προσωποποίησε και επισφράγισε την εκτροπή που συντελέστηκε με αποκλειστική ευθύνη του Κυρ. Μητσοτάκη, με την κριτική που δέχεται πανταχόθεν ο Ισ. Ντογιάκος να πλήττει την κυβέρνηση.
Η κυβερνητική αποσταθεροποίηση αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι το Μαξίμου φρονούσε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ επί της γνωμοδότησης Ντογιάκου θα αντιστρεφόταν ως απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Η κοινή ανακοίνωση συνταγματολόγων (ανάμεσά τους ο Ευάγγελος Βενιζέλος), οι πύρινες αποφάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά αλλά και η παρέμβαση της μειοψηφίας στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), που προκάλεσε τον ορισμό έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ, αποδεικνύουν τον πολιτικά αυτοκτονικό προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου.
Ενδείξεις ήττας οι συνεχείς υποχωρήσεις;
Σε αυτό το πλαίσιο δεν περνούν απαρατήρητες οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές υποχωρήσεις, οι οποίες σχολιάζονται ως προπομποί εκλογικής ήττας από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρώτον, η ματαίωση του σχεδίου αλλαγής των συσχετισμών στην ΑΔΑΕ μέσω της αντικατάστασης των μελών της ολομέλειας των οποίων η θητεία έχει λήξει. Την Πέμπτη συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να αποφεύγει να βάλει το δάχτυλο στην… πρίζα, παρά το γεγονός ότι είχε «ψιλοκαταλήξει» στους αντικαταστάτες. Βέβαια, σε αυτό συνέβαλε και η κατηγορηματική άρνηση του Κυριάκου Βελόπουλου να συναινέσει στις μηχανορραφίες της συμπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης χαρακτήρισε «βούρκο της ΝΔ» τις διαρροές περί ευθυγράμμισης του κόμματός του με την πλειοψηφία, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο το σενάριο εκπλήρωσης της συνταγματικής επιταγής για σχηματισμό 3/5 αναφορικά με τον διορισμό μελών ανεξάρτητης αρχής.
Δεύτερον, η εγκατάλειψη της πρόθεσης ταφής του έκπτωτου μονάρχη με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη. Η απόφαση του πρωθυπουργού δίχασε την εκλογική και κομματική βάση της «γαλάζιας» παράταξης, γεγονός που αποτυπώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς με μια οργισμένη ανάρτηση λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επέκρινε την ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ως ιδιώτη, με τις επικρίσεις του να μην αφήνουν ανέγγιχτο ούτε τον Μάκη Βορίδη.
Τρίτον, η οπισθοχώρηση για τα Γλυπτά αλλά και για την πανεπιστημιακή αστυνομία καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται το εναπομείναν χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές ως αδιάκοπη πολιτική σχοινοβασία.
Η απονενοημένη γνωμοδότηση
Η γνωμοδότηση του κατάστικτου πλέον Ισ. Ντογιάκου δεν προέκυψε σε νεκρό χρόνο. Στις 3 και 4 Ιανουαρίου η ΑΔΑΕ είχε προβεί σε αυτεπάγγελτους ελέγχους σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αποκαλύψεις του Documento για την παρακολούθηση σημαινόντων θεσμικών προσώπων από την ΕΥΠ. Ετσι, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποπειράθηκε να βάλει φρένο στις εφόδους των κλιμακίων ελέγχου της ανεξάρτητης αρχής, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα κατατέθηκαν νέα αιτήματα για τη διαπίστωση της παρακολούθησης των Ελένης Τουλουπάκη και Κώστα Βαξεβάνη. Αυτό που προκάλεσε αποστροφή ακόμη και σε συγκεκριμένα στελέχη του Μαξίμου ήταν οι ανενδοίαστες απειλές κατά των μελών της ΑΔΑΕ, στα πρότυπα των δηλώσεων της Ντόρας Μπακογιάννη για ποινές δεκαετούς κάθειρξης σε όποιον θαρραλέο «ράγιζε» την ομερτά του απορρήτου.
Προηγουμένως ο ανώτατος εισαγγελέας είχε προαναγγείλει εκδικητικούς φορολογικούς ελέγχους κατά του Documento ενώπιον των στωικών παρατηρητών της ΕΔΕ, ενώ είχε προϊδεάσει για τις καθεστωτικές προθέσεις του όταν λειτούργησε ως νομικός σύμβουλος της Cosmote. Συγκεκριμένα, στους ελέγχους της ΑΔΑΕ που πιστοποίησαν τις παρακρατικές παρακολουθήσεις των Γιώργου Κύρτσου και Τάσου Τέλλογλου, η νομική σύμβουλος του παρόχου Ειρήνη Νικολαΐδου κάλεσε στο τηλέφωνο τον Ισ. Ντογιάκο, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει επί των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων της αρχής. Οπως είχε αποκαλύψει το Euractiv, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσπάθησε να παρεμποδίσει τον έλεγχο σε σημείο που «πάγωσε» την ολοκλήρωση του ελέγχου που αφορούσε τον διαγραφέντα από τη ΝΔ ευρωβουλευτή. Μάλιστα συναίνεσε στο αίτημα της Ειρ. Νικολαΐδου για έκδοση γνωμοδότησης και με απόκλιση λίγων ημερών από το διάστημα που είχε οριστεί έγινε ο πρώτος ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας που γνωμοδοτεί μετά την παραγγελία ιδιώτη.
Πάντως για την περίπτωση του Γ. Κύρτσου η απέλπιδα προσπάθεια Ντογιάκου δεν καρποφόρησε, αφού η παρακολούθηση είχε ήδη διαπιστωθεί, ενώ η Cosmote σε δεύτερο χρόνο απέστειλε στην ΑΔΑΕ όλα τα στοιχεία, γεγονός που αποτυπώνει την πρόθεση συνεργασίας από την πλευρά των παρόχων. Αλλωστε σε αντίθετη περίπτωση οι κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών θα έρχονταν αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα που θα επιβάρυναν σημαντικά τον προϋπολογισμό τους.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λόγω του αιτήματος του ΚΚΕ για τη διερεύνηση της καταγγελίας παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της ΚΕ του κόμματος. Το κατώφλι της επιτροπής θα περάσουν συνολικά 17 άτομα. Πρόκειται για πρώην και νυν μέλη της ΑΔΑΕ, εισαγγελικούς λειτουργούς και στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας. Κλήση για ακρόαση δεν έχει σταλεί στον Χρ. Ράμμο, ο οποίος δεν ήταν τότε πρόεδρος της αρχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έγινε προσπάθεια από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δώσει το παρών και ο κ. Ράμμος, όμως προσέκρουσε στην επιμονή του Περισσού η συνεδρίαση να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το δικαίωμα της αντιπολίτευσης για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εξαντλείται αυτό τον μήνα στη συγκεκριμένη διαδικασία.