ΕΠΟ: «Κλειδί» η εκλογή νέας διοίκησης

ΕΠΟ: «Κλειδί» η εκλογή νέας διοίκησης

Η «ολιστική μελέτη» της UEFA που αφορά το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου θα εφαρμοστεί από τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ

Οταν ο αξιωματούχος της UEFA Ζόραν Λάκοβιτς παρέδωσε την «ολιστική μελέτη» για το ελληνικό ποδόσφαιρο στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη του μετέφερε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι διαδικασίες υλοποίησης των προτεινόμενων αλλαγών που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου θα ξεκινήσουν όταν εκλεγεί η νέα διοίκηση στην ΕΠΟ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που οι αρχαιρεσίες δεν διενεργηθούν στις 23 Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, τότε η «ολιστική μελέτη» θα παραμείνει σε κάποιο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι να εκλεγούν ο νέος «πρωθυπουργός» του ποδοσφαίρου και η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας.

Η ουσία

Το μήνυμα της UEFA προς την κυβέρνηση δεν είναι εκβιαστικό, είναι ουσιαστικό. Ο Βαγγέλης Γραμμένος παραμένει τυπικά στη θέση του και ένα τόσο σοβαρό πρότζεκτ δεν μπορεί να προχωρήσει με έναν πρόεδρο που έχει ημερομηνία λήξης. Από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχουν καταστήσει σαφές ότι για να υπάρξει βελτίωση θα πρέπει να επιτευχθεί «πλήρης συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων». Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είχε άλλα σχέδια, αλλά αυτά δεν αποτελούν πλέον εμπόδιο για το πώς θα πορευτεί στην επόμενη μέρα του το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έχει μείνει έξω από το κάδρο των εξελίξεων.

Οι απεσταλμένοι των UEFA – FIFA στην Αθήνα εξέφρασαν στον υπουργό Επικρατείας τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς Αυγενάκη, οι οποίοι τους έφεραν σε δύσκολη θέση σε σχέση με το οργανωμένο ποδόσφαιρο. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, παρότι είχε ενημερωθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «ακουμπήσει» το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, με δηλώσεις του άφηνε ανοιχτό το θέμα. Και αυτήν τη στάση του οι εντεταλμένοι των διεθνών ομοσπονδιών την εξέλαβαν ως προσβολή προς το πρόσωπό τους.

Η «ολιστική μελέτη» είναι μια χαρτογράφηση των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι προτάσεις της UEFA για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με την υιοθέτηση πρακτικών που θα συμβάλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της εικόνας του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τα βασικά κεφάλαια των προτάσεων αφορούν την εξάλειψη των φαινομένων της χειραγώγησης αγώνων για στοιχηματικούς λόγους και της βίας στους αγωνιστικούς χώρους.

Η μελέτη ενδεχομένως να μην είχε συνταχθεί αν ο Λ. Αυγενάκης αξιοποιούσε τη Steering Committee, η οποία δημιουργήθηκε με τους εμπειρογνώμονες της FIFA και της UEFA για τα θέματα ασφάλειας στα γήπεδα (Μαρκ Τίμερ) και τους προσυνεννοημένους αγώνες (Νίκολας Ραουντένσκι), οι οποίοι θα πρόσφεραν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Η Steering Committee χρησιμοποιήθηκε από τον υφυπουργό μόνο για επικοινωνιακούς λόγους…

Ο δεκάλογος

Για τον λόγο αυτό στην «ολιστική μελέτη» γίνεται αναφορά στη χρηστή διακυβέρνηση της ομοσπονδίας και στις δέκα αρχές της όπως τις έχει ορίσει η UEFA:

  • Σαφής χάραξη στρατηγικής εκ μέρους των ομοσπονδιών.
  • Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός των καταστατικών τους.
  • Ανάμειξη και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (σύλλογοι, λίγκες, προπονητές, διαιτητές κ.λπ.) στη διοίκηση του ποδοσφαίρου.
  • Προώθηση δεοντολογικών αξιών, ακεραιότητας και χρηστής διακυβέρνησης.
  • Επαγγελματική δομή των επιτροπών των ομοσπονδιών με δίκαιη εκπροσώπηση των φύλων και ισορροπία συμφερόντων.
  • Προστασία της διοίκησης από πολιτικές παρεμβάσεις.
  • Λογοδοσία για την πρόληψη της κακοδιοίκησης.
  • Διαφάνεια σε οικονομικά θέματα και εταιρικά έγγραφα (ανοιχτά δεδομένα – open data).
  • Συμμόρφωση – εναρμόνιση με το καταστατικό και τους κανονισμούς της UEFA.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων εθελοντισμού για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων.

Ετικέτες

Documento Newsletter