Κλειδί για τον ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή στις εκλογές

Κλειδί για τον ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή στις εκλογές

Κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές απευθύνουν στο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας με νόημα ότι από το ποσοστό της αποχής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό του κόμματος και φυσικά η επόμενη ημέρα.

Αν δει κανείς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το συγκρίνει με τις εθνικές εκλογές του 2015 θα διαπιστώσει ότι δεν κέρδισε η ΝΔ (παρά τις 9,5 μονάδες διαφορά) αλλά έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος έχασε 900.000 ψήφους σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 ενώ η ΝΔ κέρδισε μόλις 160.000 ψήφους. Από αυτούς τους 900.000 ψήφους περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι απλά δεν πήγαν να ψηφίσουν ενώ οι υπόλοιποι 400.000 πήγαν σε άλλα κόμματα.

Εκ των πραγμάτων αντιλαμβάνεται κανείς ότι το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να «επαναπατρίσει» αυτούς τους ψηφοφόρους. Να τους φέρει στις κάλπες. Δεν είναι δύσκολο αλλά δεν είναι και εύκολο. Στα θετικά είναι ότι η εθνική κάλπη δεν είναι ευρωκάλπη, η ψήφος δεν είναι χαλαρή, ούτε διαμαρτυρίας. Στα αρνητικά ότι είναι καλοκαίρι, κάποιοι έχουν ήδη φύγει για διακοπές ή θα φύγουν σύντομα (συνεπώς χρήματα για δύο ταξίδια δεν περισσεύουν) ενώ ειδικά για τις νεότερες ηλικίες οι παραλίες φαντάζουν πιο ελκυστική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλη σημασία ο ποσοστό που θα λάβει με αφετηρία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τον Μάιο. Ό,τι παραπάνω λάβει με στόχο το 30% θα του επιτρέψει αν όχι θα του υποδείξει το πως θα κινηθεί την επόμενη ημέρα. Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι κομβικής σημασίας αφού θα του δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές που απαιτούνται.

Φυσικά στα αρνητικά του κυβερνώντος κόμματος, πέραν της φθοράς των 4,5 ετών στο τιμόνι της χώρας, είναι και ο αέρας νίκης της ΝΔ από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ωστόσο ακόμη κι αν δημοσκοπικά η Πειραιώς μοιάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί, η αυτοδυναμία ή μη για το πρώτο κόμμα είναι κομβικής σημασίας για την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό.

Εδώ, υπάρχουν ένα σορό σενάρια. Για παράδειγμα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 7,5 μονάδες διαφορά αλλά εξέλεξε 145 βουλευτές γιατί στη Βουλή μπήκαν οκτώ κόμματα. Τώρα η Βουλή θα είναι, αν είναι, επτακομματική αφού πέραν του ΜΕΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης, άλλο κόμμα δεν φαίνεται να πιάνει το όριο του 3%. Συνεπώς οι βουλευτές του όγδοου κόμματος πάνε στο πρώτο γιατί έτσι είναι η μηχανική του εκλογικού νόμου. Μεγάλη βέβαια σημασία έχει το ποσοστό αθροιστικά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Με βάση τον εκλογικό νόμο με 40 και κάτι τοις εκατό ένα κόμμα παίρνει την αυτοδυναμία όποια κόμματα και να μπουν ή να μη μπουν στη Βουλή. Από εκεί και μετά το ποσοστό αυτό πέφτει όσο μεγαλώνει το ποσοστό των κομμάτων που δεν πιάνουν το όριο του 3%. Τον Μάιο στις ευρωεκλογές το ποσοστό αυτό υπερέβη το 20% κάτι που σημαίνει ότι η ΝΔ έπαιρνε αυτοδυναμία. Στις εθνικές όμως εκλογές συμμετέχουν τα μισά κόμματα ενώ από ότι φαίνεται τα μικρότερα κόμματα θα υποστούν πολύ μεγάλη πίεση από τα δύο θεωρητικά μεγάλα.

Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου επιμένουν ότι το κλειδί αυτών των εκλογών είναι η συμμετοχή των πολιτών, ότι σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει για τα καλά στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας και ότι, παρά την προσπάθεια της ΝΔ και μερίδας του συστημικού Τύπου, «δεν έχασε ποτέ το ηθικό πλεονέκτημα που είχε». Αυτό άλλωστε καθόρισε και την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter