Δέκα χρόνια φυλακή επειδή «παρείχε παράνομα μυστικές πληροφορίες στο εξωτερικό» επέβαλε το καθεστώς του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στον σουηδικής υπηκοότητας Γκούι Μινχάι, ο οποίος διατηρούσε βιβλιοπωλείο στο Χονγκ Κονγκ και δεν συμμορφωνόταν στις επιταγές περί αγιογραφίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και των μελών του.
Το μοτίβο γνωστό. Βιβλιοπώλης που τολμά να ασκεί κριτική στο κινεζικό καθεστώς εξαφανίζεται μυστηριωδώς, για να εμφανιστεί λίγα χρόνια αργότερα στην ηπειρωτική Κίνα, όπου ο βούρδουλας των κόκκινων καπιταλιστών πέφτει ανενόχλητος βάσει του εγχειριδίου λογοκρισίας του Σι.
Ο κατηγορούμενος δηλώνει ένοχος και οδηγείται στη φυλακή – το μήνυμα σαφές προς τους απανταχού αντιφρονούντες. Στην περίπτωση του Μινχάι το «προβληματάκι» της σουηδικής υπηκοότητας λύθηκε με την επιβεβλημένη επαναφορά της κινεζικής υπηκοότητάς του, την οποία ξεκάθαρα μόνος του θα ζήτησε, ενώ η απαγωγή του από τις κινεζικές αρχές είχε και άρωμα εξωτικό – όταν εξαφανίστηκε βρισκόταν σε διακοπές στην Ταϊλάνδη. Το κινεζικό καθεστώς δεν έχει ντροπές. Καταδικάζει ανενόχλητο για κατασκοπεία όσους τολμούν να ασκήσουν κριτική, στοιχεία φυσικά δεν έχει να δώσει στη δημοσιότητα – δεν χρειάζεται καν να μπει στον κόπο να κατασκευάσει.
Προσπαθεί όμως να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού δίωξης των επικριτών του. Χρειάζεται απλώς να συνεχίσει να περιορίζει σταθερά τις ελευθερίες που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προστατεύσουν οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ μέχρις ότου πετύχει το ιδεατό: η ημιαυτόνομη σήμερα επαρχία να γίνει ένα καθ’ όλα κινεζικό κομμάτι της χώρας. Τότε η μεταφορά των αντιφρονούντων στις φυλακές θα γίνεται στο πιτς φιτίλι. Ούτε αποστολές απαγωγής στο εξωτερικό ούτε μυστήριο ούτε τίποτε.