Μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η επιβίωσή τους περιλαμβάνει πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ.
Όπως επισημαίνει ο Περισσός, η μεγαλύτερη μερίδα των σκληρά δοκιμαζόμενων καλλιτεχνών και λοιπών εργαζομένων του Πολιτισμού, δεν έλαβε ούτε καν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800,00 €. Οι κλάδοι των καλλιτεχνών – μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών μαστίζονται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση ενώ η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία τείνει να γίνει ο κανόνας.
Έτσι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταθέτει Πρόταση Νόμου, με την οποία ορίζεται το ποσό των 535 ευρώ ανά μήνα για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (ανεξάρτητα της ύπαρξης ή μη αντίστοιχου της ειδικότητάς τους κωδικού επαγγέλματος), με οποιαδήποτε σχέση εργασίας , σε τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε σε κρατικούς φορείς, φορείς της γενικής κυβέρνησης εποπτευόμενους από το Υπουργείο Πολιτισμού ή σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λαμβάνουν επίδομα στήριξης, ανερχόμενο στο ποσό των 535,00 € ανά μήνα.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται προσαυξήσεις υπό προϋποθέσεις, ενώ στην πρόταση Νόμου του ΚΚΕ σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος στήριξης είναι όλοι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού:
α) που έχουν 5 ένσημα ή 5 εργόσημα κατά το χρονικό διάστημα από την 1/1/2019 έως και σήμερα, ή
β) που ανέπτυξαν έστω κι ελάχιστη οικονομική δραστηριότητα μέσα στο χρονικό διάστημα από 1/1/2018 έως και σήμερα, αποδεικνυόμενη έστω και με μία μόνο απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή έστω και με έναν μόνο τίτλο κτήσης-απόδειξη δαπάνης- κι ανεξάρτητα από το ποσό της αμοιβής το οποίο έλαβαν.
Στο καθεστώς χορήγησης του αυτού του επιδόματος στήριξης υπάγονται και εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών (των εργοδοτών) δεν έχουν θέσει σε αναστολή την εργασιακή σχέση του εργαζόμενου. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος λαμβάνει επίδομα στήριξης μειωμένο κατά το καθαρό ποσό που λαμβάνει μηνιαίως από τον εργοδότη που δεν έχει θέσει σε αναστολή την εργασιακή σχέση του εργαζομένου.
Επίσης, στην πρόταση Νόμου ορίζεται ότι επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών -κατά τα ανωτέρω- επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού και οι οποίοι αποκλείσθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις (ΠΝΠ, ΚΥΑ κλπ), λόγω έλλειψης των προϋποθέσεων που προβλέπονταν σε αυτές.
Παράλληλα, το ΚΚΕ προτείνει μέτρα για τους μακροχρόνια ανέργους στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Προβλέπει στην πρότασή του, ότι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των όρων και των προϋποθέσεων της ισχύουσας νομοθεσίας για την χορήγησή του, από την 1/3/2020 και μέχρι και την άρση κάθε περιοριστικού μέτρου (παύση πρωτοκόλλων ασφαλούς χρήσης για τους χώρους πολιτισμού), εκτός αν ο εργαζόμενος δικαιούται – βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας- το επίδομα ανεργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.