Ανανεωμένη Κεντρική Επιτροπή αλλά σαφές το στίγμα της συνέχειας στις επεξεργασίες του Περισσού.
Δεν είναι κυρίως το στοιχείο της ανανέωσης που δίνει το στίγμα του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Έτσι κι αλλιώς σε κάθε συνέδριό του επιδιώκεται να συνδυάζεται η συμμετοχή έμπειρων στελεχών και νέων που αναδεικνύονται.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι επιχειρείται να εκφραστεί με σαφήνεια, και μέσω των αποφάσεων και μέσω των νέων προσώπων, η συνέχεια που υπάρχει βάσει των επεξεργασιών του Περισσού. Το επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η στρατηγική και η τακτική εξειδικεύονται σαν επόμενος «κρίκος».
Δένει με το καταστατικό (ψηφίστηκε το 2013 στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ), με τις προηγούμενες αποφάσεις επί της πρώην γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, με τις εκτιμήσεις για τις ανατροπές της πρώτης απόπειρας σοσιαλιστικής οικοδόμησης (2009 – 18ο Συνέδριο). Και τα βήματα συνεχίζονται για την πιο ευρεία ιδεολογική – πολιτική παρέμβαση του ΚΚΕ (2017 – 20ό Συνέδριο).
Στο 21ο Συνέδριο ενισχύεται με συγκεκριμένο τρόπο το ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση από τη δράση μες στο εργατικό κίνημα και μπαίνει στην αιχμή του δόρατος της καθοδηγητικής δουλειάς. Ταυτόχρονα διατρέχει το κομματικό σώμα, ως εδραιωμένη αντίληψη, η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια για να μπορεί το ΚΚΕ «να παίζει τον ρόλο της πρωτοπορίας», η μη συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας κ.λπ.
Επίμονη παραμένει η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Ο Περισσός επιδιώκει να εξηγεί –με κατανοητό και πιο εκλαϊκευμένο τρόπο– ότι το ΚΚΕ παλεύει για να αποσπάσει (και να υπερασπιστεί) κατακτήσεις αλλά και μαζικοποιεί το κίνημα «ώστε να δυναμώνει ο αγώνας για την πραγματική ανατροπή, που δεν είναι άλλη από την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, τον σοσιαλισμό».
Με αυτό τον εξοπλισμό προχωρά το ΚΚΕ. Και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται σιγά σιγά εμφανείς αλλαγές στην κομματική σύνθεση. Αποτυπώνεται και στην ανάδειξη νέων στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς ενισχύεται η σύνθεσή της με μέλη που είτε μπήκαν είτε αναδείχτηκαν με τη δράση τους στο ΚΚΕ σε δύσκολες συνθήκες μετά το ’90.
Στην 81μελή Κεντρική Επιτροπή και την επταμελή Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ) που προέκυψαν από το 21ο Συνέδριο εκλέχτηκαν 21 νέα μέλη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΚΕ, από τα συνολικά 88 μέλη αυτών των δύο κορυφαίων οργάνων η πλειονότητα (36,3%) είναι ηλικίας 41-50 ετών (32 μέλη) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 51-60 ετών (22,2%, 20 μέλη), 30-40 ετών (19,3%, 17 μέλη), 61-70 ετών (18,1%, 16 μέλη) και τέλος 70 ετών και άνω (3,29%, τρία μέλη).
Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά νεοεκλεγέντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αναδείχτηκαν έχοντας δράσει από το 2013 στις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Ο 33χρονος πολιτικός μηχανικός Μανώλης Ραπανάκης (μέλος του γραφείου της επιτροπής περιοχής Αττικής και γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ) και ο 31χρονος Νίκος Ρεμπάπης (μέλος του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής το 2014) είχαν εκλεγεί μέλη του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ το 2019.
Και οι δύο συμμετείχαν και στο προηγούμενο ΚΣ της ΚΝΕ (11ο Συνέδριο ΚΝΕ, 2014) όπως και τα εξής νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής: ο μουσικός Λουκάς Αναστασόπουλος (μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής), ο 33χρονος χημικός μηχανικός ΕΜΠ Δημήτρης Βιτάλης (αυτοαπασχολούμενος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΚΕ το 2019), ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος από την κεντρική Μακεδονία, ο 31χρονος Πέτρος Μαρκομιχάλης από την Αττική, ο Σωτήρης Παρίσης από τη δυτική Ελλάδα (ήταν οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας). Επίσης, ο Θανάσης Χρηστίδης από την κεντρική Μακεδονία ήταν προ δεκαετίας γραμματέας της ΚΝΕ Θεσσαλονίκης.
Στελέχη με εμπειρία και στον χώρο της αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται στα νέα πρόσωπα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο 40χρονος γεωλόγος-σεισμολόγος Ευθύμης Δημάκης από την κεντρική Μακεδονία, μέλος ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ 2011-2013 (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Πυλαία Θεσσαλονίκης το 2019).
Επίσης, ο 66άχρονος δικηγόρος Βασίλης Δημόπουλος έχει αυτοδιοικητική εμπειρία (υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας με τη Λαϊκή Συσπείρωση), όπως και ο 38άχρονος ιατρός χειρουργός Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο (δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης).
Από τον χώρο των εργαζομένων στη βιομηχανία εκλέχτηκαν για πρώτη φορά ο Γιώργος Καλύβας από την Κομματική Οργάνωση Αττικής, ο 38άχρονος Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ Σωματείου ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας (υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΚΕ το 2014), ο 41χρονος Διονύσης Κλάδης από την αν. Μακεδονία – Θράκη (υπήρξε μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εβρου και υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΚΕ το 2019).
Επίσης, νέα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ είχαν αναδειχτεί και ως μέλη της ιδεολογικής επιτροπής και του τμήματος Ιστορίας, όπως οι νεοεκλεγέντες: Μάκης Μακρής από την κομματική οργάνωση της αν. Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ, Δημήτρης Ξεκαλάκης, κοινωνιολόγος, υπεύθυνος των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής, Φάνης Παρρής, μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Στο κορυφαίο όργανο του ΚΚΕ, το 13μελές Πολιτικό Γραφείο, δύο είναι τα νεοεκλεγμένα πρόσωπα, η δασκάλα Θεανώ Καπέτη από την κεντρική Μακεδονία και ο πρώην γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης από την Αττική. Τα υπόλοιπα μέλη είναι όπως και πριν ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και οι Δημήτρης Αρβανιτάκης, Γιώργος Μαρίνος, Ελένη Μπέλλου, Μάκης Παπαδόπουλος, Κύριλλος Παπασταύρου, Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πρωτούλης, Λουίζα Ράζου, Νίκος Σοφιανός, Θοδωρής Χιώνης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΚΕ, οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 44,73 έτη ενώ ο μέσος όρος κομματικής ηλικίας ήταν 21,47 έτη!