ΚΚΕ: Δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια εκκρεμούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες

ΚΚΕ: Δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια εκκρεμούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες

Μία ερώτηση όπου καταγγέλλεται η πολιτική της κυβέρνησης Μητστοτάκη προς τους πυρόπληκτους κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ. Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων στη Βόρεια Εύβοια, με αναλυτικά στοιχεία.

Στην ερώτηση αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Β. Εύβοια το 2021 και παρά τα “μεγάλα λόγια” της κυβέρνησης, η κατάσταση με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων είναι τραγική.

– Για τις κατεστραμμένες κατοικίες οι ιδιοκτήτες έχουν πάρει μόνο την πρώτη δόση του προγράμματος “Αρωγή”, ενώ η διαδικασία των άτοκων δανείων, όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα με τους πληγέντες να βρίσκονται σε απόγνωση.

– Για τις ελιές η αποζημίωση έχει δοθεί κατά 50%, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν πάρει 50 ευρώ αντί για 100 ευρώ, όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν λάβει 25 ευρώ αντί για 50 ευρώ. Μάλιστα, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, όσοι δεν είχαν δηλώσει τις ελιές τους δεν έχουν πάρει ούτε σεντ.

– Το 7ετές πρόγραμμα απασχόλησης των κατεστραμμένων ρητινοκαλλιεργητών στα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας ακόμα δεν έχει απορροφήσει το σύνολο των πληγέντων που έχουν εγκριθεί».

Το ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των ζημιών (μερικών ή ολικών) σε κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, άλλες υποδομές (αγροτικές αποθήκες κλπ.) με ευθύνη του κράτους.
  • Να εξοφληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τα καμένα ελαιόδεντρα κατά κύριο επάγγελμα και μη αγροτών. Για να αποζημιωθούν όσοι δεν είχαν καταθέσει δηλώσεις.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα οι προσλήψεις των ρητινοκαλλιεργητών στα Δασαρχεία της περιοχής, ώστε να αξιοποιηθούν για τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και την αποκατάσταση του καμένου δάσους.
  • Την ενίσχυση των μελισσοκόμων, οι οποίοι μετά την καταστροφή από τη φωτιά του 2021, φέτος είχαν και μειωμένη παραγωγή στο πευκόμελο λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.
  • Την περαιτέρω ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές, με δεδομένο πως η απαγόρευση βόσκησης ισχύει για ακόμα 8 χρόνια».
Documento Newsletter