ΚΚΕ: Αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού

ΚΚΕ: Αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από το γεγονός της πολυήμερης διακοπής της υδροδότησης» τονίζεται σε ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τα προβλήματα της υδροδότησης στην πόλη.

«Όσο η ιδιοκτησία της γης, των υδάτινων πόρων, των δασών, των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, των δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, θα αποτελούν πεδίο κερδοφορίας των κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε εμείς και τα παιδιά μας».

«Γι’ αυτό οι σημερινοί αγώνες» συνεχίζει η ανακοίνωση «πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει».

Το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και σε προηγούμενες κυβερνήσεις για την έλλειψη υποδομών και συντήρησης, ζητά από την κυβέρνηση και την ΕΥΑΘ την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και την οριστική επίλυση του προβλήματος. Υποστηρίζει, ότι «αποκαλύπτεται» με «ηχηρό» τρόπο, ότι «η κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία με τη διατήρηση του 50% +1 των μετοχών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», στο «λεγόμενο» και «Υπερταμείο», δε διασφαλίζει «την κάλυψη των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» για πρόσβαση «σε ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης», ούτε και «τα συμφέροντα των εργαζόμενων στην εταιρία» και προσθέτει ότι η ιεράρχηση χρηματοδότησης των υποδομών «με βασικό κριτήριο την “υποβοήθηση” της καπιταλιστικής κερδοφορίας» μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών, όπως η υδροδότηση.

«Οι πανηγυρισμοί του υπουργείου και διοίκησης για το γεγονός ότι η ΕΥΑΘ καταγράφει και το 2017 κερδοφορία καταρρέουν μπροστά στις συνεχιζόμενες διακοπές υδροδότησης και δεν αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής» τονίζει το ΚΚΕ. Προσθέτει, τέλος, ότι «στον αντίποδα» της ακολουθούμενης πολιτικής «το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση ότι η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού, προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο».

Ετικέτες

Documento Newsletter