Kjetil Nordhus: «Green Carnation και Moonspell μπορούν να απευθυνθούν στο ίδιο κοινό»

Kjetil Nordhus: «Green Carnation και Moonspell μπορούν να απευθυνθούν στο ίδιο κοινό»

Ο τραγουδιστής των Green Carnation μιλάει στο Documento με αφορμή την πρώτη εμφάνιση των Νορβηγών στην Ελλάδα.

Ύστερα από 30 χρόνια, έξι δίσκους, μια επταετή απραξία και μερικές αναβολές θα έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να δούμε τους Green Carnation ζωντανά στην Ελλάδα. Το νορβηγικό progressive metal σχήμα θα εμφανιστεί στις 19 και 21 Νοεμβρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα ως special guests των Πορτογάλων Moonspell, οι οποίοι γιορτάζουν φέτος επίσης 30 χρόνια παρουσίας στη dark/gothic metal σκηνή. Το Documento εντόπισε τον τραγουδιστή τους Kjedil Nordhus και μίλησε μαζί του για τα σκαμπανευάσματα μιας ταραχώδους πορείας αλλά και για τις επερχόμενες συναυλίες.

Καλησπέρα, Kjetil. Μια αναμονή πολλών χρόνων παίρνει τέλος και δεν σου κρύβω ότι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ όμορφα…

Ήταν πράγματι μεγάλη η αναμονή. Το κοινό στην Ελλάδα αγκάλιασε τους Green Carnation από την αρχή και αποτελούσε βασική προτεραιότητά μας από τότε που επιστρέψαμε, το 2016, να προγραμματίσουμε μερικές συναυλίες στη χώρα σας. Και μετά από όλες τις αναποδιές και τις αναβολές νιώθουμε ακόμα καλύτερα που ήρθε επιτέλους η ώρα να παίξουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην 30ετή ιστορία των Green Carnation;

Όταν είσαι ένα συγκρότημα με τόσο μεγάλη ιστορία είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις κάποια ορόσημα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι το «Light of Day, Day of Darkness» (2001) είναι ένα από αυτά καθώς ήταν το άλμπουμ που έστρεψε την προσοχή του κόσμου στους Green Carnation. Μια ακόμα σημαντική στιγμή ήταν βέβαια και το reunion του 2014 μετά από τόσα χρόνια απουσίας, αλλά και η κυκλοφορία του «Leaves of Yesteryear» (2020), του πρώτου μας άλμπουμ μετά από 14 ολόκληρα χρόνια αφού μετά το «Acoustic Verses» (2006) κανείς στο συγκρότημα δεν θα περίμενε ότι θα συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο.

Η απόφασή σας να περάσετε από doom/death metal σε πιο progressive μονοπάτια ήταν λοιπόν μια από αυτές τις στιγμές…

Δεν θα έλεγα ότι ήταν κάτι που αποφασίσαμε, αλλά ήρθε σαν μια φυσική εξέλιξη. Μετά το «Light of Day, Day of Darkness» αρκετά μέλη των Green Carnation συνεισέφεραν στη διαδικασία της σύνθεσης των τραγουδιών και οι προτιμήσεις και το στιλ των βασικών τραγουδοποιών θα επηρέαζε πάντα το τελικό αποτέλεσμα, από άλμπουμ σε άλμπουμ. Εξακολουθούμε πάντως να διασκεδάζουμε πολύ όταν σκαλίζουμε την πιο heavy και doom metal πλευρά του εαυτού μας, οπότε δεν θα με εκπλήξει αν κάνουμε και στο μέλλον μια βουτιά… στο παρελθόν μας.


Πώς θα περιέγραφες την εξέλιξη των Green Carnation όλα αυτά τα χρόνια; Υπάρχει κάτι βαθύτερο από την έμφυτη ανάγκη ενός μουσικού να ανακαλύπτει συνεχώς νέα πεδία έκφρασης;

Κοιτάζοντας πίσω στην πρώτη περίοδο της μπάντας, ήταν ξεκάθαρο ότι αναζητούσαμε συνεχώς νέα ενδιαφέροντα, νέα πεδία και τρόπους έκφρασης. Θυμάμαι ότι συζητούσαμε τι να κάνουμε μετά το «Light of Day, Day of Darkness» και το μόνο σίγουρο ήταν ότι δεν θα επιχειρούσαμε να φτιάξουμε ένα άλμπουμ που θα ακουγόταν σαν εκείνο. Απλώς ξεκινήσαμε να γράφουμε νέα τραγούδια και καταλήξαμε στο «A Blessing in Disguise» που ήταν πράγματι πολύ διαφορετικό από τον προκάτοχό του.

Το «Blessing in Disguise» είναι μακράν ο αγαπημένος μου δίσκος των Green Carnation. Πιστεύω, ωστόσο, ότι το υλικό του «Leaves of Yesteryear» συγκεντρώνει στοιχεία από όλα τα προηγούμενα άλμπουμ σας. Είναι κάτι που επιδιώξατε ή ήρθε μόνο του;

Όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στο υλικό που τελικά συμπεριλάβαμε στο «Leaves of Yesteryear», κουβεντιάσαμε πολύ για το τι είδους δίσκο θέλαμε να βγάλουμε. Και καθώς είμαστε μια μπάντα που έψαχνε συνεχώς για νέα πράγματα σε κάθε άλμπουμ, πιστεύω ότι καταφέραμε να βρούμε κάτι που ορίζει τους Green Carnation σε καθένα από αυτά. Θέλαμε λοιπόν να δούμε αν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε αυτήν την τυπική Green Carnation ατμόσφαιρα σε ένα άλμπουμ και να την συνδυάσουμε ιδανικά με 15 χρόνια προσωπικής και μουσικής εξέλιξης, ώστε ο καινούριος δίσκος να ακούγεται τόσο οικείος όσο και φρέσκος.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ φορούσε ένα πράσινο γαρύφαλλο (σ.σ. έτσι μεταφράζεται κυριολεκτικά το green carnation) για να δηλώσει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και αργότερα αυτό το λουλούδι έγινε ένα από τα σύμβολα της LGBT κοινότητας. Διαλέξατε αυτό το όνομα για να εκφράσετε την υποστήριξή σας σε περιθωριοποιημένα άτομα ή είναι απλώς ένα ακόμα όνομα;

Ειλικρινά, δεν είχαμε ιδέα γι’ αυτό όταν επιλέγαμε το όνομά μας, σε μια εποχή που δεν ξέραμε καλά καλά τι είναι το διαδίκτυο. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι υπήρχε ένα εντελώς άλλο νόημα πίσω από το όνομα της μπάντας. Οι Green Carnation ήταν τότε ένα death metal συγκρότημα και η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος ήταν περισσότερο προς αυτήν την απόδοση: Green (σάπιο) Carnation (σφαγή). Σήμερα βέβαια νομίζω ότι αισθανόμαστε εξίσου άνετα με τη σκέψη να παραπέμπει το όνομά μας σε ένα λουλούδι (σ.σ. γέλια)!

Υπάρχει ένας «Ελληνας» στους Green Carnation. Τι σας λέει ο Michael Krumins (σ.σ. ο Νορβηγός κιθαρίστας ζει μόνιμα εδώ και μερικά χρόνια στη χώρα μας) για την Ελλάδα και την ελληνική σκηνή;

Ο Michael μιλάει συνεχώς με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, τη metal σκηνή και την ελληνική μουσική γενικότερα. Και ξέρω ότι ανυπομονεί να μας δείξει τη χώρα που τόσο πολύ αγαπάει. Είναι κάτι για το οποίο ανυπομονούμε κι εμείς και μάλιστα επιλέξαμε να πάρουμε το τρένο για να έρθουμε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα μόνο και μόνο για να δούμε περισσότερες εικόνες από τη χώρα σας. Για μένα αυτή θα είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.

Στη συναυλία με τους Moonspell θα συναντηθούν επί σκηνής δύο φαινομενικά διαφορετιοί μουσικοί κόσμοι. Πιστεύεις ότι οι μέρες που το support συγκρότημα έπρεπε να είναι ηχητικά κοντά στους headliners ανήκουν οριστικά στο παρελθόν;

Είμαι πραγματικά σίγουρος ότι οι οπαδοί των Moonspell καταλαβαίνουν καλά τους Green Carnation και το αντίστροφο. Έτσι, παρόλο που οι μπάντες μπορεί να ακούγονται αρκετά διαφορετικές, νομίζω ότι θα μπορούσαν να απευθυνθούν στο ίδιο κοινό. Γνωρίζω μερικά από τα μέλη των Moonspell από παλιά και ανυπομονώ πραγματικά να μοιραστώ τη σκηνή μαζί τους στην Ελλάδα!

Κι εμείς ανυπομονούμε Kjetil κι ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και από κοντά.

Χαίρομαι πολύ. Τα λέμε σύντομα!

INFO

Οι Πορτογάλοι gothic/dark metallers Moonspell εμφανίζονται μαζί με τους progressive metallers Green Carnation το Σάββατο 19/11, στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη και τη Δευτέρα 21/11, στο Fuzz Live Music Club στην Αθήνα.

Οι Moonspell, θα κάνουν κάτι μοναδικό για τα συναυλιακά δεδομένα της χώρας μας στην επέτειο των 30 χρόνων τους, αφού θα παίξουν δύο διαφορετικά σόου (ακουστικό και ηλεκτρικό) και η καθαρή διάρκεια της συναυλίας θα είναι πάνω από 4 ώρες. Το ακουστικό θα έχει διάρκεια μία ώρα (θα δεχτούν κι ερωτήσεις από τον κόσμο), ενώ το ηλεκτρικό θα κρατήσει 90 λεπτά. Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, θα είναι η συμμετοχή του Σάκη Τόλη (Rotting Christ), ως special guest στο ηλεκτρικό σόου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Οι Green Carnation θα εμφανιστούν ανάμεσα στο ενδιάμεσο παίζοντας κι εκείνοι πλήρες σετ!

Το πρόγραμμα των δύο συναυλιών έχει ως εξής:

(Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.30)

Moonspell (ακουστικό σετ): 19.30

Green Canation: 20.50

Moonspell (ηλεκτρικό σετ): 22.30

Documento Newsletter