Η τέως διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου χορηγούσε με οδηγίες τους παιδαγωγούς της δομής, σχετικά με τη γραμμή που θα ακολουθούσαν απέναντι σε μη επιτρεπτές συμπεριφορές των ανηλίκων που διέμεναν στις δομές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε το κεφάλαιο με τον τίτλο «Συνέπειες», στο οποίο περιγραφόταν ο τρόπος με τον οποίον οι παιδαγωγοί θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τα παιδιά όταν εκείνα «παρεκτρέπονταν».
«Σε μικρές συνέπειες το παιδί θα απομονώνεται σε μια γωνιά προκειμένου να σκεφτεί το λάθος του, να ζητήσει συγνώμη και να το διορθώσει. Σύμφωνα με την ηλικία του κάθεται και τα ανάλογα λεπτά (5 ετών=5 λεπτά). Σε μεγαλύτερες συνέπειες το παιδί θα στερηθεί κάτι που του αρέσει (δραστηριότητα, παιχνίδι) ή θα διορθώσει το λάθος του με κάποιες εργασίες», σημειωνόταν στο εγχειρίδιο οδηγιών μεταξύ άλλων.
«Ουσιαστικά δεν είναι ο παιδαγωγός αυτός που βάζει τη συνέπεια αλλά το ίδιο το παιδί στον εαυτό του. Όταν το παιδί γνωρίζει, μέσα από τα όρια που οι παιδαγωγοί βάζουν, ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι και επιλέγει τη λάθος συμπεριφορά, γνωρίζοντας τις συνέπειες, είναι σαν να τη διαλέγει το ίδιο», αναφέρεται, παράλληλα.
Η αλλαγή στα social media
Στο μεταξύ, οι διαχειριστές της ιστοσελίδας στα social media προχώρησαν σε αλλαγή του ονόματός της, σημειώνοντας ότι δεν έχουν σχέση με το προσωρινό Δ.Σ που ορίστηκε στη ΜΚΟ μετά τις καταγγελίες.
Σε μήνυμά τους εξέφρασαν τη στήριξή τους στον πατέρα Αντώνιο, επισημαίνοντας ότι «όταν τα πράγματα επιστρέψουν όπως είναι, θα ονομάσουμε τη σελίδα και πάλι Κιβωτό του Κόσμου».