Κίτρινη κάρτα για το σχέδιο ανάκαμψης

Κίτρινη κάρτα για το σχέδιο ανάκαμψης

Αμήχανη –το λιγότερο– εμφανίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε κατορθώσει να τοποθετηθεί επί της ουσίας στις αποκαλύψεις του EurActiv για σοβαρές ενστάσεις στο ελληνικό σχέδιο σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μόνη «παρέμβαση» ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι το δημοσίευμα είναι «ανακριβές».

Σύμφωνα με το EurActiv αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φτηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα αναγκαστεί σε τροποποίηση του σχεδίου καθώς το Συμβούλιο της ΕΕ, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο έγκρισης των προτάσεων των κρατών-μελών, εξέφρασε προβληματισμούς ζητώντας διευκρινίσεις και τροποποιήσεις σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν τον δανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη διασπορά του δανεισμού και τη διασφάλιση της φερεγγυότητας – υπέρ της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως αρκετά κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων και η Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες προκειμένου να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φαίνεται να δικαιώνουν τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστικά κριτήρια των τραπεζών και υπάρχει κίνδυνος τα χρήματα να πάνε σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτικό ότι η πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα του EurΑctiv, υποστήριξε πως η ανησυχία έγκειται στο ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις –οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες– και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό χτύπημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η συζήτηση σχετικά με τον δανεισμό των τραπεζών προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ζήτημα που προκαλεί εντάσεις επί μακρόν. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε σύνολο άνω των 840.000 επιχειρήσεων, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και προειδοποίησε: «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους».

Οι Ελληνες, ανέφερε το EurActiv, συμφώνησαν προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση του λεκτικού του σχεδίου ώστε να γίνουν σαφή τα χαρακτηριστικά του προγράμματος στήριξης φερεγγυότητας.

Η πηγή ανέφερε: «Συμφωνώντας να προστεθεί αυτό στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι είναι ευτυχής να συμμορφωθεί και ότι ποτέ δεν σκόπευε να κάνει κάτι σκιώδες εξαρχής».

Τέλος, το EurΑctiv ανέφερε πως οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πολλά κράτη-μέλη ήταν από την αρχή επιφυλακτικά απέναντι στην ιδέα ενός προγράμματος δανεισμού επιχειρήσεων και τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δεν θα διοχετευτούν στους «εκλεκτούς» των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Με αφορμή το δημοσίευμα, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Ελληνες φορολογούμενοι».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter