Τη συντριβή του δικού τους Σεμπάστιαν Κόου στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) οι Αγγλοι δεν την πήραν πολύ καλά. «Ο Κόου έχασε επειδή σκέφτηκε το αδιανόητο. Να αλλάξει πράγματα! Σε ολόκληρη την ιστορία της ΔΟΕ, δεν υπήρξε ούτε μία εκλογή με προοδευτικό πρόσημο» έγραψε ο «Guardian» σε μια επιφυλλίδα ξέχειλη από δηλητήριο. Η διαδικασία που ανέδειξε την Κίρστι Κόβεντρι, εκλεκτή του Τόμας Μπαχ, παρομοιάζεται με το οσκαρικό «Κονκλάβιο» του Βατικανού. «Εδώ βέβαια δεν είχαμε σκληρά κρεβάτια, κακοφωτισμένους διαδρόμους και σπαρτιάτικες καντίνες, αλλά τριήμερη καλοπέραση σε πεντάστερο ελληνικό θέρετρο. Οι καρδινάλιοι του ολυμπιακού κινήματος δεν είναι φτωχοί ούτε δύσμοιροι».
Ο τίτλος του σχολίου, που υπογράφεται από τη δημοσιογράφο Μαρίνα Χάιντ, θα μπορούσε να υποκαταστήσει ολόκληρο το κείμενο: «Ποιος είπε ότι η χαρτοπαιξία με σημαδεμένη τράπουλα δεν είναι ολυμπιακό άθλημα;». Υπερβολαί του κιτρίνου Τύπου, θα έλεγε ο ναυαρχούκος Θέμης Γελεβουρδέζος, προτού το πλοίο του εξοκείλει στον κόλπο του Ναυαρίνου. Εδώ η Θέμις που φοράει κότινο από τη γειτονική Ολυμπία δεν έχει κέφια αλλά νεύρα.
«Η πιο σκληρή αντιπαλότητα»
«Η ΔΟΕ απειλεί τα ρεκόρ της FIFA» συνεχίζει η εκνευρισμένη εφημερίδα. «Πρόκειται για τους δύο οργανισμούς που τρέχουν μαραθώνιο μεταξύ τους για τον τίτλο της χειρότερης διοίκησης διαχρονικά. Αυτή η κούρσα είναι η πιο σκληρή αντιπαλότητα στον παγκόσμιο αθλητισμό». Ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα των Αγγλων στις αρχαιρεσίες του 2025; Μα, τα… σταυρωμένα ψηφοδέλτια που μοίρασε ο Μπαχ στους «δικούς του εκλέκτορες», πολλοί από τους οποίους αποτελούσαν προσωπικές επιλογές του Γερμανού.
Ο Μπαχ έβαλε στο μάτι τον Κόου, στον οποίο καταλόγισε ηγεμονισμό και αντιποίηση αρχής, με φλέγον θέμα την απονομή πριμ στους ολυμπιονίκες του Παρισιού. Από τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics) ο Βρετανός καθιέρωσε χρηματικό έπαθλο για τους ολυμπιονίκες των κουλουάρ και των σκαμμάτων και της βαλβίδας, παραβιάζοντας μία σειρά από «κόκκινες γραμμές» της ΔΟΕ.
O 68άχρονος Kόου γνώριζε ότι είχε μπροστά του την τελευταία ευκαιρία για να αναρριχηθεί στο υψηλότατο αξίωμα του παγκόσμιου αθλητισμού πριν τον πιάσει το όριο ηλικίας και προετοίμαζε το έδαφος με κάθε τρόπο, αδιαφορώντας για τη βούληση του απερχόμενου προέδρου. «Ψηφίστε την Κίρστι Κόβεντρι και πάντως όχι τον Αγγλο» ήταν η παρασκηνιακή ντιρεκτίβα του Μπαχ προς τους περίπου εκατό εκλέκτορες.
Ο Κόου έλαβε μόλις οκτώ «yes» και η πρώην κολυμβήτρια από τη Ζιμπάμπουε –κόρη λευκών Βρετανών εποίκων στην τότε Ροδεσία, διαβόητη για τον συστημικό ρατσισμό– κέρδισε την προεδρία από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία, αποσπώντας 48 από τις 97 ψήφους. Οι υποψήφιοι ήταν επτά και οι παρατηρητές περίμεναν ντέρμπι που θα κρινόταν στους τελευταίους γύρους.
Οταν όμως ο λευκός καπνός βγήκε πάνω από τις πισίνες του Costa Navarino νωρίς νωρίς, όλοι υποψιάστηκαν την ταυτότητα του νικητή. «Γενηθήτω το θέλημα του Τόμας Μπαχ» έγραψαν τα ξένα δίκτυα, προτού ακόμη ανακοινωθεί το όνομα της νέας πάπισσας.
Οι λοιπές δημοκρατικές –και λιγότερο δημοκρατικές– δυνάμεις της εκλογικής αναμέτρησης καταποντίστηκαν, όπως αναμενόταν: τέσσερις ψήφους ο Γάλλος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Νταβίντ Λαπαρτιέν, τέσσερις και ο Ιάπωνας Μορινάρι Γουατανάμπε, ισχυρός ανήρ των χειμερινών αθλημάτων, δύο ο Ιορδανός πρίγκιπας Φεϊζέλ αλ Χουσέιν, δύο και ο Βρετανοσουηδός επιχειρηματίας Γιόχαν Ελίας. Το «μαύρο άλογο» της κούρσας, μαύρο όπως αρμόζει στον κανακάρη ενός φρανκικού φασίστα, ήταν ο 65άχρονος Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ο νεότερος, γιος του επί 21 χρόνια ισχυρού άνδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Εμείς τον πρεσβύτερο Σάμαρανκ (που πέθανε το 2010 σε ηλικία 90 ετών) τον θυμόμαστε με ζεστασιά για εκείνο το χρυσοπληρωμένο «Ατενς», αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης τον μνημονεύει ως τον πρόεδρο της διαφθοράς και των σκανδάλων. H τελευταία πράξη του πατέρα Σάμαρανκ, πριν από την αποχώρησή του το 2001, ήταν να δώσει στον γιόκα του μια αναπαυτική πολυθρόνα στο σαλόνι των Αθανάτων. Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα, ο υιός του πατρός θεωρήθηκε από πολλούς φαβορί για τη διαδοχή, αλλά τερμάτισε δεύτερος στη μοναδική ψηφοφορία, με 28 «κουκιά».
Το εκλογικό σώμα της ΔΟΕ αποτελείται από γαλαζοαίματους, επιχειρηματίες, πολιτικάντηδες και –για να τηρούνται τα προσχήματα–καμιά εικοσαριά επίλεκτους αθλητές. Δικαίωμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες είχαν όλα τα μέλη, εκτός από τους συμπατριώτες των επτά υποψηφίων. Η μοναδική ελληνική ψήφος ανήκε στον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο. Αυτός τουλάχιστον δεν είναι άσχετος με τον αθλητισμό.
Οκταετής θητεία ως «παπαγαλάκι»
Η Κόβεντρι, μηδέν οξέα και μηδέν λιπαρά ως παράγοντας, ξεκινάει την οκταετή θητεία της ως «παπαγαλάκι» του Μπαχ, ο οποίος παραμένει ισχυρός στον θώκο του επίτιμου προέδρου. Η επτάκις ολυμπιονίκης της πισίνας (2004-08) διορίστηκε προ επταετίας υπουργός Αθλητισμού από το αυταρχικό καθεστώς της Ζιμπάμπουε, της οποίας η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει αποκλειστεί από τη FIFA ένεκα διαφθοράς και κυβερνητικών παρεμβάσεων. «Προτιμώ να κάθομαι στο τραπέζι και να παλεύω για να αλλάξω τον κόσμο παρά να στέκομαι απέξω και να φωνάζω» ξεσπαθώνει.
Ο πρώτος ολυμπιακός κύκλος της θητείας της Κόβεντρι την υποχρεώνει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ντόναλντ Τραμπ, οικοδεσπότη των αγώνων του 2028 στο Λος Αντζελες. Τα επόμενα χρόνια η ΔΟΕ θα κληθεί να δώσει το χρίσμα για το 2036 πιθανότατα σε χώρα με μυριάδες προβλήματα και λερωμένο μητρώο: η Ινδία, η Τουρκία και το Κατάρ είναι ανάμεσα στους διεκδικητές. Το καζάνι τής εδώ και δεκαετία αποκλεισμένης λόγω ντόπινγκ και πολέμου Ρωσίας πλησιάζει στο σημείο βρασμού, ενώ ο «πόλεμος των φύλων» μαίνεται και η κλιματική κρίση απειλεί να εξαφανίσει τις χειμερινές ολυμπιάδες.
Αν μη τι άλλο, η 41χρονη Κόβεντρι έχει τον χρόνο σύμμαχο και τη woke εξέδρα στο πλευρό της. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αναλάβει την προεδρία της ΔΟΕ γυναίκα ή πρόσωπο από την Αφρική.
Διαβάστε επίσης:
Ο Καιρίδης αλλάζει στρατόπεδο και χτυπάει Άδωνη: Χρειάζονται αυξήσεις και οι υγειονομικοί (Video)
Χίος: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν πλοίο στο λιμάνι – Έσπασαν οι κάβοι (Video)