Κιργιστάν: Επιστρέφει στην εξόρυξη ουρανίου ενώ η Ρωσία κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό

Κιργιστάν: Επιστρέφει στην εξόρυξη ουρανίου ενώ η Ρωσία κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό
AP Photo/Vladimir Voronin

Την άρση της απαγόρευσης εξόρυξης ουρανίου του 2019, μια σκληρά κερδισμένη νίκη για την κοινωνία των πολιτών, ζητούν αξιωματούχοι του Κιργιστάν, καθώς ο λαϊκιστής Πρόεδρος Σαντίρ Τζαπάροφ συνεχίζει να επιδιώκει κρατική παραγωγή στις εξορυκτικές βιομηχανίες, μια ιδέα που πρότεινε για πρώτη φορά πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν ήταν πολιτικός της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ανοίγουν συζητήσεις γύρω από τα πυρηνικά καύσιμα και συγκεκριμένα για έναν μικρό σταθμό ατομικής ενέργειας που πρόκειται να κατασκευάσει η ρωσική Rosatom για να βοηθήσει στη σύνδεση της χώρας της Κεντρικής Ασίας με το έλλειμμα ισχύος που αντιμετωπίζει.

«Αυτά τα δύο πράγματα μάλλον δεν είναι άσχετα μεταξύ τους», είπε η Κάλια Μολνταγαζίεβα, περιβαλλοντική ακτιβίστρια, η οποία ήταν μεταξύ εκείνων που πίεζαν για την επιβολή της απαγόρευσης πριν από πέντε χρόνια.

«Για ένα πυρηνικό εργοστάσιο χρειάζεται ουράνιο. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να το φέρουν στη χώρα, ίσως από το Καζακστάν, είτε θα προσπαθήσουν να το εμπλουτίσουν εδώ. Όπως και να το κάνουν, είμαστε σθεναρά αντίθετοι», είπε μιλώντας στο RFE/RL.

Ο Τζαπάροφ υπόσχεται πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας

Η 26η Φεβρουαρίου σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας συζήτησης για έναν νόμο που θα αναιρούσε την απαγόρευση του ουρανίου, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ όταν ο προκάτοχος του Τζαπάροφ, Σοορονμπάι Τζεενμπέκοφ, βρισκόταν στην εξουσία. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαρτίου, με τους νομοθέτες να εξετάζουν το νομοσχέδιο λίγο αργότερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το RFE/RL, φαίνεται απίθανο το μορατόριουμ να παραμείνει σε ισχύ, καθώς ο πρόεδρος διαθέτει ένα ισχυρό ιστορικό στο να τα καταφέρνει να επηρεάζει το κοινοβούλιο.

Απευθυνόμενος την περασμένη εβδομάδα στους κατοίκους της επαρχίας Ισσύκ-Κουλ, της πατρίδας του, σχετικά με τα σχέδια για την ανάπτυξη του Kyzyl-Ompol – ένα κοίτασμα ουρανίου που έλαβε άδεια για ανάπτυξη από ιδιώτη επενδυτή τη στιγμή που επιβλήθηκε η απαγόρευση – ο Τζαπάροφ ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθεί τώρα «στο 100%» από το κράτος.

Στη συνέχεια, θέλησε να συγκρίνει το όραμά του με το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της του Κιργιστάν, το Kumtor, το οποίο η κυβέρνησή του κατέλαβε τους πρώτους μήνες της προεδρίας του. Ο πρώην χειριστής του ορυχείου, η Canada’s Centerra Gold, συμφώνησε αργότερα σε διακανονισμό.

«Πρώτον, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Εσείς οι ίδιοι θα δουλέψετε εδώ», είπε ο Τζαπάροφ στους πολίτες. Ενώ οι ντόπιοι θα «πλουτίσουν», η Kyzyl-Ompol θα γίνει «ένα δεύτερο Kumtor», τους υποσχέθηκε.

Μάλιστα, σημείωσε επίσης ότι το Κιργιστάν σκοπεύει να στέλνει 50 άτομα στη Ρωσία για εκπαίδευση κάθε χρόνο, επιτρέποντάς τους να «γίνουν ειδικοί στον εμπλουτισμό ουρανίου», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης: Αλβανία: Επαναλειτουργεί στρατιωτική βάση του Ψυχρού Πολέμου για τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ (Video)

Πορτογαλία: Κατασχέθηκαν 1,3 τόνοι κοκαΐνης κρυμμένη σε ψάρια!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter