Ενα ερώτημα γεννάται για τους δημότες της Μάνδρας – Ειδυλλίας. Είναι ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης και η αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωτηρία Αργυρίου υπερασπιστές των συμφερόντων του δήμου ή εσωτερικοί εχθροί που έχουν συμπράξει (διά της παράλειψης ανάληψης δράσης) με τη Μονή του Προφήτη Ηλία ώστε να καταπατηθεί δημόσια δασική γη αρχικά 5.512,41 στρεμμάτων επ’ ωφελεία της «ιερής επένδυσης σε ΑΠΕ»; Ολα θα κριθούν τελικά στο κτηματολόγιο όπου ο δήμος ετοιμάζεται να καταθέσει τίτλους ιδιοκτησίας για περίπου 75 ακίνητα στις Ερυθρές. «Το Κτηματολόγιο δεν θα κάνει λάθος» είναι η εκτίμηση του Χρ. Στάθη που συνεχίζει: «Αν ο ηγούμενος έχει ισχυρότερους τίτλους από τους δικούς μας, αυτό θα το κρίνει ο αρμόδιος στο Κτηματολόγιο».
Καταρχάς και προτού παραθέσουμε τα γεγονότα όπως προκύπτει από δημόσια έγγραφα ας μείνουμε στα χαρμόσυνα νέα. Το δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας – Ειδυλλίας αποφάσισε στις 27 Ιουλίου να κινηθεί ενάντια στις «ιερές καταπατήσεις». Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε αναρτηθεί η σχετική απόφαση στη Διαύγεια! Αρα δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι έχει αποφασίσει να πράξει ο δήμος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έγινε δεκτή η θέση της ελάσσονος μειοψηφίας (Λαϊκή Συσπείρωση) για ενημέρωση των κατοίκων στις Ερυθρές, αλλά και η άμεση κατάθεση των σχετικών τίτλων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο. Δεν γνωρίζουμε αν θα εκδοθεί ως ορίζεται (παρ. 12 του άρθρου 1 του ν. 2307/1995) πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και όπως ζητά η Κοινότητα Ερυθρών. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η απόφαση που ελήφθη μόλις την περασμένη Τετάρτη έγινε υπό την πίεση που άσκησε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Dοcumento της περασμένης Κυριακής! Είναι μια πρώτη νίκη των κατοίκων, τους οποίους συνέδραμε ουσιαστικά η εφημερίδα μας που αποκάλυψε τις πτήσεις των «ιερών ορνέων» πάνω από τη δημόσια δασική γη!
Ομως ο αγώνας δημοτών και κοινοταρχών ώστε να αποτρέψουν την καταπάτηση διαρκεί σε επίπεδο εγγράφων ήδη επτά μήνες και σε επίπεδο προφορικό ήδη δώδεκα μήνες. Ωστόσο, ο δήμαρχος Χρ. Στάθης, αλλά και η αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωτηρία Αργυρίου (ήταν η αποδέκτης των αναφορών του δημότη) ποιούσαν μέχρι πρότινος τη νήσσαν, καθώς στις διαρκείς έγγραφες αναφορές που ξεκίνησαν στις 4 Ιανουαρίου 2022 είχαν λάβει τη θέση: δεν γνωρίζω, δεν καταλαβαίνω, αποφεύγω να τοποθετηθώ και βέβαια δεν φέρνω το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο!
Επέλεξαν τη σιωπή στις καταγγελίες
Ο αγώνας των κατοίκων εκκίνησε την 4η Ιανουαρίου 2022. Τότε ο δημότης Παναγιώτης Κουτσουλέλος καταθέτει μια εξασέλιδη αναφορά πληροφορώντας την αντιδήμαρχο Oικονομικών και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για τις «ιερές καταπατήσεις». Ουδείς του απάντησε. Την 31η Ιανουαρίου 2022 επανέρχεται. Με μια τετρασέλιδη αναφορά ζητά να εκκινήσει η διαδικασία σύνταξης, επίδοσης και εκτέλεσης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Ερυθρών από τις εκτάσεις που έχει καταπατήσει. Ουδείς απαντά…
Ο δημότης επανέρχεται με νέα αναφορά στις 17 Μαρτίου και ουσιαστικά θέτει το δημοτικό συμβούλιο προ των ευθυνών του. Παραθέτει τα άρθρα του συντάγματος και των νόμων που επιβάλλουν στον δήμο να απαντήσει εγγράφως και αιτιολογημένως! Ουδείς απαντά…
Τη σκυτάλη λαμβάνει αμέσως μετά η Κοινότητα Ερυθρών του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας. Στις 21 Μαρτίου 2022 συνέρχεται το συμβούλιο και αποφασίζει να ζητήσει από τον δήμο να εκκινήσει τις διαδικασίες αποβολής της μονής από την καταπατηθείσα δασική έκταση. Ο δήμος πράττει ακριβώς το ίδιο. Σιωπά παρότι όφειλε να θέσει το θέμα προς συζήτηση (ν. 3852/2010)! Λειτουργεί διά της παράλειψης ως σύμμαχος της Μονής Προφήτη Ηλία Ερυθρών.
Η μονή αποθρασύνεται
Λόγω των παραλείψεων (άρνηση του δημάρχου Χρ. Στάθη να φέρει το θέμα προς συζήτηση) η μονή αποθρασύνεται. Σε μια δραματική συνεδρίαση στις 13 Ιουλίου 2022 ο κοινοτάρχης Ερυθρών Δημήτριος Παγώνης ενημερώνει τα μέλη του συμβουλίου της κοινότητας ότι η μονή πέραν της ιερής καταπάτησης των 5.512,41 στρεμμάτων προχωρά και στην καταπάτηση άλλων 9.111,71 στρεμμάτων στη θέση Λιβάδι! Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα τέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος. Οπως ενημέρωσε στη συνεδρίαση της 13ης Ιουλίου 2022 ο κοινοτάρχης, με βάση αποτύπωση θέασης που συνόδευε τη σχετική δήλωση που υπέβαλε η ως άνω μονή στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο φέρεται να περιλαμβάνεται και ένα ακίνητο εμβαδού 9.111.718 τετραγωνικών μέτρων. Το συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να αποταθεί για δεύτερη φορά στο δημοτικό συμβούλιο και να προτείνει τη διενέργεια κάθε απαραίτητης νομικής πράξης, εξώδικης ή και δικαστικής, έναντι της καταπάτησης.
Αντανακλαστικά χελώνας
Το θέμα των ιερών καταπατήσεων γίνεται θέμα στο Documento. Ο δήμαρχος επιτέλους το φέρνει προς συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 2022. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να δράσει! Ηταν το αίτημα που είχε καταθέσει ο δημότης Παν. Κουτσουλέλος την 4η Ιανουάριου 2022 χωρίς να λάβει απάντηση. Ηταν το αίτημα του συμβουλίου της Κοινότητας Ερυθρών της 21ης Μαρτίου 2022, που δεν εισήλθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο παρά τις ρητές διατάξεις του ν. 3852/10. Το βέβαιο είναι ότι ο Χρ. Στάθης επέδειξε αντανακλαστικά χελώνας με αποτέλεσμα να αποθρασυνθεί η μονή και να προβεί, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Δημ. Παγώνη, σε νέα καταπάτηση και άλλων 9.111,71 στρεμμάτων. Αραγε ο Χρ. Στάθης έδρασε υπό το βάρος του δημοσιεύματος του Dοcumento και της διαφαινόμενης ενεργοποίησης της Δικαιοσύνης για απιστία εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου ή χρειάστηκε επτά μήνες μετά το κατεπείγον της υπόθεσης με τις «ιερές ορέξεις καταπάτησης δημόσιας γης» για να αντιληφθεί τη σημασία όσων γίνονταν στο έδαφος της αδράνειας της δημοτικής αρχής; Το σίγουρο είναι ότι ο Χρ. Στάθης είναι δικηγόρος στο επάγγελμα. Αγνοια νόμων δεν μπορεί να επικαλεστεί ο πολίτης, πολλώ δε μάλλον ο συλλειτουργός της Δικαιοσύνης!
Δεν βλέπει καθυστέρηση αντίδρασης ο δήμαρχος
Δεν βλέπει καθυστέρηση στις κινήσεις του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας ο δήμαρχος Χρ. Στάθης που κατηγορεί ευθέως τη νομική υπηρεσία για αδράνεια χορήγησης απάντησης έναντι των έγγραφων αναφορών δημότη που έχουν κατατεθεί ήδη από τις 4 Ιανουαρίου 2022 και έπρεπε δυνάμει νόμων να απαντηθούν εντός 45 ημερών! Το Documento επικοινώνησε μαζί του ώστε να λάβει απάντηση για την αδράνεια ανάληψης δράσης ενάντια στις ιερές καταπατήσεις. Ο δήμαρχος Χρ. Στάθης μας ανέφερε ότι δεν υφίσταται αδράνεια από την πλευρά του δήμου και ότι μέχρι τώρα μάζευε το υλικό που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του δήμου επί του συνόλου των εκτάσεων που κατέχει ο δήμος. «Από το καλοκαίρι του 2021 έχουμε ξεκινήσει την έρευνα για το θέμα αυτό» είναι η απάντησή του. «Εμείς είχαμε βγάλει πρόσκληση για συζήτηση πριν από το δημοσίευμά σας. Αφήστε να κάνουμε τη δουλειά μας και θα δείτε. Εμείς κάνουμε τις νομικές ενέργειες που κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά το ζήτημα της διοικητικής αποβολής, εκφράζει την άποψη ότι «σε ένα ακίνητο του δήμου δεν μπορείς να κάνεις διοικητική αποβολή» και μάλιστα μας το δηλώνει αναφέροντας και την ιδιότητα του δικηγόρου. Αντί απάντησης παραθέτουμε τα οριζόμενα στην παρ. 12 του άρθρου 1 του ν. 2307/1995 όπου αναγράφεται ότι το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής προκειμένου περί δημοτικών και κοινοτικών κτημάτων (όπως είναι το κτήμα Λιβάδι) συντάσσεται από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητος ύστερα από απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, το ερώτημα περί αδράνειας παραμένει και οι απαντήσεις του δημάρχου είναι αν μη τι άλλο έωλες. Δυνάμει του ν. 3852/2010 ένα θέμα που αποφασίζει το κοινοτικό συμβούλιο πρέπει να εισαχθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Την 21η Μαρτίου 2022 συνέρχεται το συμβούλιο και αποφασίζει να ζητήσει από τον δήμο να εκκινήσει τις διαδικασίες αποβολής της μονής από την καταπατηθείσα δασική έκταση. Ουδέποτε ο δήμαρχος εισήγαγε το αίτημα της κοινότητας προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η κοινότητα επανήλθε στις 13 Ιουλίου. Είναι άγνωστο αν ο δήμαρχος θα έφερνε το ζήτημα προς συζήτηση αν δεν υπήρχε το δημοσίευμα του Dοcumento.
Η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί
Το να δηλώνει το έτος 2020 ο ηγούμενος μιας μονής που είχε διαλυθεί ήδη από το 1833 ότι ασκεί κυριότητα επί τη βάσει της τακτικής και έκτακτης χρησικτησίας σε μια δασική έκταση 5.512,41 στρεμμάτων στη θέση Λιβάδι είναι αλλόκοτο. Οπως αλλόκοτο είναι να δίνεται η δυνατότητα σε μία μονή να επενδύει σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Ομως όλα αυτά τα αλλόκοτα συμβαίνουν ενώ αυτή η έκταση (θέση Λιβάδι) έχει αναγνωριστεί με δικαστικές αποφάσεις ότι ανήκει στον Δήμο Μάνδρας! Για να καταλάβουμε, οι απαιτούμενες πράξεις εξουσιάσεως δεν έχουν γίνει από τη Μονή Προφήτη Ηλία Ερυθρών αλλά από τον Δήμο Μάνδρας – Ευδυλλίας, ο οποίος εισήλθε σε έναν 40ετή δικαστικό αγώνα με την τότε Κοινότητα Δαρυμαρίου (σημερινή Κοινότητα Δάφνης, Δήμου Τανάγρας)! Συγκεκριμένα η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Κτηματολογίου Μάνδρας όρισε με την από 29.01.1936 πράξη της ότι το αγροτικό κτήμα (Λιβάδι), το οποίο βρίσκεται στη θέση Πάστρα, συνολικής έκτασης 23.260 στρεμμάτων (τμήμα εκτάσεως 5.213 στρεμμάτων καταπάτησε η μονή), ανήκε στην κυριότητα της τότε Κοινότητας Μάνδρας. Αυτό το κτήμα, το οποίο και εγγράφηκε στο κτηματολόγιο της τότε Κοινότητας Μάνδρας, αποτυπώνεται σε σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο προσαρτήθηκε στην έκθεση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Μάνδρας. Αυτός ο επαναπροσδιορισμός των βόρειων ορίων της τότε Κοινότητας Μάνδρας αμφισβητήθηκε από την τότε Κοινότητα Δαρυμαρίου (προσέφυγε δικαστικά). Ομως με τη με αριθμό 19/23.09.1937 απόφαση του δικαστηρίου απορρίφθηκε η προσφυγή. Με την από 18.07.1956 έκθεση της επιτροπής του άρθρου 11 του τότε ισχύοντος Κώδικα Δήμου και Κοινοτήτων καθορίστηκαν τα διοικητικά όρια μεταξύ της Κοινότητας Δάφνης (Δαρυμάρι) και του Δήμου Μάνδρας Αττικής. Κατά της έκθεσης αυτής η Κοινότητα Δάφνης άσκησε προσφυγή, η οποία και απορρίφθηκε με την από 11.02.1963 απόφαση. Κατόπιν ασκήθηκε αναίρεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΣτΕ εξέδωσε τη με αριθμό 1187/1967 απόφασή του με την οποία αναπέμφθηκε η σχετική υπόθεση. Με τη με αριθμό 79/30.08.1971 απόφασή του το αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο Ορίων απέρριψε την προσφυγή της Κοινότητας Δάφνης και καθόρισε αμετάκλητα τα διοικητικά όρια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι καταφανές λοιπόν και διά της δικαστικής αναγνώρισης ότι η θέση Λιβάδι στο βουνό Πάστρα ανήκει στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας. Το ζήτημα είναι ότι με την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για δράση κατά των ιερών καταπατήσεων ανοίγει ένας δικαστικός αγώνας ενάντια στη μονή. Ομως η μέχρι τώρα στάση του δημάρχου Χρ. Στάθη δείχνει ότι ο «στρατηγός» των συμφερόντων του δημοσίου και της κοινωνίας της Μάνδρας μάλλον αποτελεί σύμμαχο της μονής για εγκατάσταση των «ιερών επενδύσεων σε ΑΠΕ» με καταπάτηση σε δασική δημόσια γη!