Κινηματογράφος: Δέκα διαχρονικοί μεγάλοι έρωτες

Κινηματογράφος: Δέκα διαχρονικοί μεγάλοι έρωτες

Ολοι έχουν μια αγαπημένη ερωτική ταινία φυλαγμένη στην καρδιά τους. Η δική σας ποια είναι;

Το σινεμά χτίστηκε πάνω σε μεγάλους έρωτες που συχνά είχαν άδοξο τέλος, πυρετικές καταστάσεις και πολύ κλάμα. Πάρτε θέση, φτιάξτε ποπκόρν και πάμε για τον δεκάλογο των πιο ερωτικο-αισθηματικών ταινιών, ο οποίος τελικά με τη… φιλότιμη συνδρομή όλων των συναδέλφων του Documento ξεπέρασε τους 30 τίτλους!

01 Μοιραίο πάθος (1992)

Ο Λουί Μαλ με βάση το μυθιστόρημα της Τζόζεφιν Χαρτ αποθεώνει τον πλέον καταραμένο έρωτα. Αυτόν του συντηρητικού Βρετανού υπουργού για τη φιλενάδα του γιου του. Από τη συγκρατημένη ιδιοσυγκρασία του Τζέρεμι Αϊρονς έως το μυστηριώδες βλέμμα της Ζιλιέτ Μπινός χωράνε όλες οι βασανιστικές πλευρές ενός παράφορου έρωτα που καταργεί κάθε έννοια λογικής και ηθικής.

02 H ζωή της Αντέλ (2013)

Ο Αμπντελατίφ Κεσίς κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για ένα φιλμ που συνδέει τον αξεπέραστο πρώτο έρωτα με ένα χρονικό ενηλικίωσης. Τα πολύτιμα μυστικά της ταινίας συνδέουν τη διαφορετικότητα, την αίσθηση του ανικανοποίητου, τις εξουσιαστικές δομές στη σχέση και τον σεξουαλικό πειραματισμό με τη λεπτομερή καταγραφή της σχέσης Λεά Σεϊντού – Αντέλ Εξαρχόπουλος, που πυροδότησαν συζητήσεις για το αν η ταινία είναι ή όχι πορνογραφική.

03 Τιτανικός (1997)

Ενας τραγικός έρωτας που πνίγηκε στα νερά του Ατλαντικού. Ο Τζέιμς Κάμερον οραματίστηκε τον πλέον καταδικασμένο έρωτα, με όλες τις ταξικές αντιθέσεις, που τελικά βούλιαξε στα παγωμένα νερά, με μερικές από τις πιο επικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου.

04 Ερωτική επιθυμία (2000)

Η τέλεια εικονογράφηση του έρωτα. Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι αποθεώνει τη συναισθηματική, ιδεολογική και αισθητική δύναμη του έρωτα με ένα απαράμιλλο αφηγηματικό στιλ (αυτό το slow motion) που δεν έχει αντίστοιχο και θέμα έναν «παράνομο» έρωτα στο Χονγκ Κονγκ του 1962. Ακόμη θυμάμαι το απίστευτο αμείωτο χειροκρότημα, διάρκειας σχεδόν δέκα λεπτών, που έπεσε μετά τους τίτλους τέλους στο Φεστιβάλ των Καννών.

05 Η αυτοκρατορία των αισθήσεων (1976)

Υμνος από την Απω Ανατολή στο σωματικό πάθος που κατατρώει τη λογική. Με βάση ένα αυθεντικό περιστατικό που συνέβη στην Ιαπωνία του ’30 όταν μια γυναίκα βρέθηκε να περπατά στους δρόμους κρατώντας το κομμένο όργανο του εραστή της, ο Ναγκίσα Οσίμα εμπνέεται το πρώτο καλλιτεχνικό πορνό στην ιστορία του κινηματογράφου και μαζί ένα τολμηρό δημιούργημα πάνω στη σχέση έρωτα και θανάτου.

06 The lunch box (2013)

«Καμιά φορά ένα λάθος τρένο σε βγάζει στον σωστό προορισμό». Το παραπάνω μοτίβο στην ταινία του Ριτές Μπάτρα εμπεριέχει μεγάλη δόση αλήθειας καθώς ένα λάθος στο παραδοσιακό κωδικοποιημένο σύστημα διανομής των νταμπαβάλα στο Μουμπάι θα γίνει αφορμή για να ξεκινήσει μια ιδιαίτερη σχέση διά αλληλογραφίας μεταξύ ενός λογιστή και μιας μοναχικής νοικοκυράς. Σπάνια το σινεμά έχει καταγράψει με τέτοια τρυφερότητα και απλότητα μια ερωτική σχέση όπως αυτή.

07 Ο άντρας που αγαπούσε τις γυναίκες (1977)

Ο Φρανσουά Τριφό υμνεί τη γυναίκα με έναν τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στο σινεμά: απόλυτο, αδιαπραγμάτευτο, ανίκητο. Η υπερβολική λατρεία του ήρωα για τις γυναίκες ξεπερνά κάθε μέτρο και κανόνα, κάνοντας ακόμη και το ριμέικ του Μπλέικ Εντουαρντς με τον Μπαρτ Ρέινολντς να δείχνει αρκετά καλό.

08 Η κόρη του Ράιαν (1970)

Ο Ντέιβιντ Λιν πέντε χρόνια μετά τον μελαγχολικό «Ζιβάγκο» καταπιάνεται εκ νέου με το επικό ρομάντζο και καθηλώνει τον σύγχρονο θεατή, αν και η ταινία ψιλοθάφτηκε στην εποχή της από την κριτική. Το σκηνικό του ιρλανδικού παραθαλάσσιου χωριού στο πολεμικό 1916, ο καταραμένος έρωτας της Ρόουζι (Σάρα Μάιλς) για τον «εχθρό» Κρίστοφερ Τζόουνς και η σκληρή περιγραφή της κλειστής κοινότητας οδηγούν την αλήθεια του έργου σε πρωτόγνωρα επίπεδα ρομαντισμού και ουμανισμού.

09 Οι γέφυρες του Μάντισον (1995)

Και οι σκληροί έχουν καρδιά. Ο Κλιντ Ιστγουντ παραπλανεί τους θαυμαστές του κι αντί για νεκρούς από πιστολίδια στις γέφυρες του τίτλου, τα «θύματα» (το καλοκαίρι του 1965 μια επαρχιώτισσα νοικοκυρά γνωρίζει ένα γοητευτικό φωτογράφο) έχουν πληγές στην καρδιά από τα βέλη του θεού Ερωτα. Το μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Τζέιμς Γουόλερ έγινε το όχημα για να αφηγηθεί ο Ιστγουντ μια λιτή και απέραντα συγκινητική ερωτική ιστορία που θα σας ακολουθεί για καιρό.

10 Κινγκ Κονγκ (1931 – 1976 – 2005)

Μια ξανθιά, ένα υπερμέγεθες τέρας, ένα καταδικασμένο εκ φύσεως love story. Οι συμβολισμοί και οι ερμηνείες αμέτρητες για τον ήρωα του φανταστικού και το αντικείμενο του πόθου του που εμπνεύστηκε o Αγγλος συγγραφέας Εντγκαρ Γουάλας (1875-1932) και πρώτος μετέφερε στη μεγάλη οθόνη o Αμερικανός σκηνοθέτης Μίριαν Κούπερ το 1933. Μέτριο το ριμέικ του Αβιλντσεν με την Τζέσικα Λανγκ να αναλαμβάνει τον ρόλο της Φέι Ρέι, σαφώς ανώτερη η εκδοχή του Πίτερ Τζάκσον με τη Ναόμι Γουότς.

Επιλαχούσες

«Πέτρινα χρόνια», «Ολέθρια σχέση», «H υπηρέτρια», «H κυρία κι ο ναύτης», «Ο εραστής», «Ξαφνικός έρωτας», «Blue Valentine», «Σκηνές από ένα γάμο», «Κάλπικη λίρα», «Blade Runner», «Ιστορία γάμου», «Moulin Rouge», «Λολίτα», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα», «Tο δέντρο με τα λευκά άνθη», «Love», «O αντίχριστος», «Love story», «Τα καλύτερά μας χρόνια», «Η παράξενη υπόθεση της Αντζέλικα», «Ο γάμος του καλύτερού μου φίλου», «Ο εραστής της κομμώτριας», «Το τέλος μιας σχέσης», «Imitation of life».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter