Σε Ισπανία και Ιρλανδία κατάφεραν νίκες, στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι συλλήψεις και η καταστολή
Από τις ΗΠΑ μέχρι τον Καναδά και από την Ευρώπη έως την Αυστραλία οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις καταδεικνύουν την ολοένα αυξανόμενη οργή των πολιτών ενάντια στα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Το τεράστιο κύμα οργής στις χώρες-συμμάχους του Ισραήλ ασκεί ασφυκτική πίεση στις δυτικές κυβερνήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ξεσηκωμός των φοιτητών απέδωσε ήδη καρπούς. Αρχικά το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου αποφάσισαν να διακόψουν τις σχέσεις τους με ισραηλινές εταιρείες.
Στην Ισπανία, μάλιστα, η Συνομοσπονδία Ισπανικών Πανεπιστημίων (CRUE) ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις σχέσεις της με ισραηλινά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα «που δεν έχουν εκφράσει σταθερή δέσμευση για την ειρήνη και τη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Παράλληλα, η CRUE, που εκπροσωπεί 76 ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα, υποσχέθηκε να επεκτείνει τη συνεργασία με παλαιστινιακά ερευνητικά και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενισχύοντας τα προγράμματα βοήθειας εθελοντών και προσφύγων.
Οργιο καταστολής
Η μεταχείριση των διαδηλωτών στην Ισπανία και την Ιρλανδία έρχεται ωστόσο σε πλήρη αντίθεση με τις φοιτητικές διαμαρτυρίες σε άλλα σημεία του κόσμου και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, όπου καταγράφηκε όργιο αστυνομικής καταστολής και πολλές κατασκηνώσεις διαλύθηκαν βίαια. Η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι 2.700 διαμαρτυρόμενοι συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα. Αλλά και στην Ολλανδία η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές για να διαλύσει κατασκήνωση κατά του πολέμου, συλλαμβάνοντας περίπου 125 άτομα στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ.
Τα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν φαίνονται διατεθειμένα να κόψουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ και αυτό εξοργίζει τους φοιτητές. Μάλιστα το Κολούμπια, το λίκνο των κινητοποιήσεων, που έδωσε έπειτα τη σκυτάλη και στα άλλα πανεπιστήμια, το 2019 είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διπλού πτυχίου από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι φοιτητές θα μπορούσαν να αποκτήσουν δύο πτυχία σπουδάζοντας στο Ισραήλ για δύο χρόνια και στη συνέχεια επιστρέφοντας στις ΗΠΑ για να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στη Νέα Υόρκη. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 60 φοιτητές το 2021.
Παραλληλισμοί
Λόγω του κλίματος καταστολής που καλλιεργείται σταθερά εντός των ΗΠΑ κατά οποιασδήποτε αντίθετης γνώμης με το κυρίαρχο αφήγημα αναδύονται παραλληλισμοί με τον τρόπο που η κυβέρνηση Νίξον (1969-74) διαχειρίστηκε τη φοιτητική εξέγερση ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1968 και την αιματηρή παρέμβαση της Εθνοφρουράς στο Πανεπιστήμιο Κεντ του Οχάιο το 1970 με τέσσερις νεκρούς.
Παρόλο που οι σημερινοί φοιτητές διαφέρουν σημαντικά από εκείνους των 60s, έχοντας πλέον ως όπλο και την τεχνολογία, υπάρχει κάτι που παραμένει κοινό: έχουν αφυπνιστεί και αγωνίζονται τασσόμενοι υπέρ αυτού που πιστεύουν ως «σωστή πλευρά» της Ιστορίας. Εν τω μεταξύ, για ακόμη μια φορά οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ οπλίστηκαν περισσότερο σαν στρατός παρά σαν όργανα επιβολής του νόμου. Η δε βιτρίνα της χώρας της ελευθερίας, που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και το δικαίωμα του λόγου και της έκφρασης, κάνει την καταστολή των διαδηλώσεων ακόμη πιο κραυγαλέα.
Εντονη πίεση
Καθώς η σφαγή συνεχίζεται στη Γάζα μετά και τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα και η αγανάκτηση των φοιτητών δεν δείχνει να υποχωρεί, ο Λευκός Οίκος κατέφυγε στην επικοινωνιακή διαχείριση των διαδηλώσεων, διαστρεβλώνοντας το νόημά τους, παραλληλίζοντάς τες με το υπαρκτό και επικίνδυνο φαινόμενο του αντισημιτισμού και της βίας κατά των απανταχού Εβραίων.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η «εύφλεκτη» κατάσταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ αποτελεί παγίδα για τον Τζο Μπάιντεν λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024. Οποιαδήποτε ένδειξη προόδου για κατάπαυση του πυρός θα ήταν ευπρόσδεκτη για την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου, που δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να σταματήσει –τουλάχιστον προσωρινά– την αιματοχυσία στη Γάζα.
Το γεγονός ωστόσο ότι επί επτά μήνες ο Μπάιντεν αντιστέκεται στις εκκλήσεις Δημοκρατικών να σταματήσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ καραδοκεί. Αυτό γιατί οι πιο φιλελεύθεροι ψηφοφόροι, ιδιαίτερα οι νέοι, που αποτελούν ζωτικό παράγοντα για την παραμονή του νυν προέδρου στο τιμόνι των ΗΠΑ, έχουν γίνει ολοένα πιο επικριτικοί για την ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στις εγκληματικές ενέργειες του Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, ανοικτά εναντίον των φοιτητικών διαδηλώσεων τάχθηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2016 απέναντι στον Τραμπ και πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία επέκρινε τις διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις υποστηρίζοντας ότι «οι νέοι δεν γνωρίζουν καθόλου την ιστορία της Μέσης Ανατολής αλλά και της χώρας τους» και πως «έχουν δεχτεί προπαγάνδα».
Ομως οι κατά τη Χίλαρι Κλίντον «αμαθείς» φοιτητές σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις όπου έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις συνεχίζουν να ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και διακοπή των οικονομικών δεσμών των πανεπιστημίων τους με το Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης: Φράουλες και αίμα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ