Κίνημα Δημοκρατίας: Ερωτήματα για την έρευνα του Στρατού σε ανήλικους

Κίνημα Δημοκρατίας: Ερωτήματα για την έρευνα του Στρατού σε ανήλικους

Παρέμβαση του Κινήματος Δημοκρατίας με αφορμή την έρευνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, μετά το δημοσίευμα του Documentonews.gr. Η έρευνα, η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό και διεξάγεται σε γυμνάσια και Λύκεια.

Το Κίνημα Δημοκρατίας θέτει ερωτήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ανηλίκων, σημειώνοντας ότι το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει στοιχεία όπως ηλικία, φύλο, εισόδημα και τόπο διαμονής, τα οποία, σε μικρές σχολικές κοινότητες, μπορεί να καταστήσουν τις απαντήσεις αναγνωρίσιμες. Επικρίνει επίσης το γεγονός ότι απουσιάζουν ερωτήσεις που θα κατέγραφαν τους λόγους αποστασιοποίησης των νέων από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην ανακοίνωση διατυπώνεται η άποψη ότι η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται σε μια επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία δεν συνοδεύεται από ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης υποστελέχωσης και του μαζικού κύματος παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, τίθενται ερωτήματα που, σύμφωνα με το Κίνημα, θα μπορούσαν να θέσουν τα ίδια τα παιδιά, όπως:

Τι προβλέπεται για τις αποδοχές και την επαγγελματική εξέλιξη των στελεχών;

Γιατί απαξιώνονται οι ΑΣΣΥ;

Πώς εξηγείται η ανισότητα στις μεταθέσεις;

Τι υποστήριξη παρέχεται στις οικογένειες στρατιωτικών σε αποστολές;

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στη στάση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, εκτιμώντας ότι αποφεύγεται η ουσιαστική συζήτηση για τις αιτίες που απομακρύνουν τους νέους από τη στρατιωτική σταδιοδρομία, και επιλέγεται η προσέγγιση της επικοινωνιακής διαχείρισης μέσω ανήλικων μαθητών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Κατόπιν αιτήματος του ΓΕΣ, το Υπουργείου Παιδείας (έγγραφο 34818/ΓΔ4/31-3-2025), ενέκρινε τη διεξαγωγή έρευνας, η οποία απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου για τα σχολικά έτη 2024-2025 και 2025-2026, με τίτλο:
«ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός» από ερευνητική ομάδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ),

Μετά από μια σειρά προϋποθέσεων και διαβεβαιώσεων περί του τρόπου διεξαγωγής της έρευνας (π.χ ενημέρωση σχολικών μονάδων, συλλόγων διδασκόντων, γονικής συναίνεσης κλπ), γεννώνται κάποια ερωτήματα, όπως:

– Ποιος έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων
διότι η όποια διαβεβαίωση για ανωνυμία δεν αίρει τις ανησυχίες. Το ερωτηματολόγιο ζητά ηλικία, φύλο, περιφέρεια, οικογενειακό εισόδημα και τάξη φοίτησης. Σε μικρές σχολικές κοινότητες, αυτά τα στοιχεία αρκούν για να καταστούν οι απαντήσεις εντοπίσιμες.

– Γιατί απουσιάζουν από το ερωτηματολόγιο, ερωτήσεις όπως, «γιατί δεν» σε έλκει μια στρατιωτική καριέρα.

– Μήπως το όλο εγχείρημα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική, όχι με όρους διαφάνειας ή μεταρρυθμίσεων, αλλά μέσω εξωραϊσμένων αφηγημάτων και επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

Τι απάντηση θα έδινε στα παιδιά η ομάδα των ερευνητών αν τα παιδιά τους ρωτήσουν:

  • – Για τις αποδοχές και εξέλιξη των στελεχών (αξιωματικών και υπαξιωματικών)
  • – Για την υποβάθμιση των σχολών υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ)
  • – Τι είναι το «βύσμα» και γιατί ο συμμαθητής από τη σχολή του μπαμπά μου ή της μαμάς μου , που είναι μπαμπάς ή μαμά του φίλου μου ή φίλης μου, συνεχώς υπηρετεί σε θέσεις εξωτερικού ή είναι συνέχεια στο σπίτι τους, ενώ ο δικός μου μπαμπάς ή μαμά ταξιδεύει συνέχεια και λείπει συνεχώς από κοντά μας
  • – Πως, πόσο και με τι κόστος θα εξασφαλίσει οίκημα μια οικογένεια, όταν προκύψει μετάθεση για τον μπαμπά ή τη μαμά.
    – Τι είδους μέριμνα υφίσταται για την οικογένεια, όταν ο μπαμπάς ή η μαμά λείψουν σε αποστολή

Αυτές είναι μερικές από τις πολλές ερωτήσεις, που θα μπορούσαν να υποβληθούν και σίγουρα οι απαντήσεις από τους αρμόδιους ίσως και να παρουσίαζαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ακόμα και από ασπίδες και δόρατα του Αχιλλέα και λοιπών μυθικών ηρώων.

Προφανώς, μετά τις διαπιστώσεις στο ΥΠΕΘΑ, καθώς και στα Γενικά Επιτελεία, ότι πλέον τα νέα παιδιά , δεν έλκονται στην ιδέα να ακολουθήσουν καριέρα ως στελέχη των Ε.Δ (αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί), καθώς επίσης και το μαζικό κύμα παραιτήσεων από στελέχη των Ε.Δ, αντί να ενσκήψουν στο πρόβλημα αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα με αίσθημα ευθύνης για τις πραγματικές αιτίες (π.χ δικαιώματα, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία ελευθερία που η νέα γενιά απαιτεί ως αυτονόητα), επέλεξαν το δρόμο του εντυπωσιασμού, απευθυνόμενοι σε παιδιά, με κομψά ερωτηματολόγια.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ως κίνημα Πατριωτικό, στέκεται δίπλα στις Ε.Δ, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας με κάθε μέσο , τον πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος, που είναι το Ανθρώπινο Δυναμικό.

 

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Μαΐου 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Πάσχα 2025: Πώς θα κινηθούν μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ από Μεγάλη Παρασκευή έως Τετάρτη

Μεγάλη Παρασκευή: Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ – Τι ώρα κλείνουν

Αγοράζουν εξοπλισμό για Κέντρα Υγείας αλλά δεν προσλαμβάνουν προσωπικό – Μόνο έργα βιτρίνας από τον Γεωργιάδη

Documento Newsletter