Κινητοποιήσεις κρατουμένων σε πέντε από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας

Κινητοποιήσεις κρατουμένων σε πέντε από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας

Κινητοποιήσεις κρατουμένων σε πέντε από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας είναι η απάντηση τους στο νομοσχέδιο για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα του υπουργείου Δικαιοσύνης που όπως υποστηρίζουν τους περικόπτει πολλά από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που είχαν.

Μάλιστα κρατούμενοι των γυναικείων και ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού, Μαλανδρίνου, Χανίων, Πάτρας και Λάρισας, έχουν ήδη ξεκινήσει να κρατούν ανοιχτούς τους προαύλιους χώρους τους για μεγαλύτερο χρόνο από τον επιτρεπτό ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναμένονται τις επόμενης ημέρες και στις φυλακές Δομοκού και Τρικάλων τις επόμενες ημέρες.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την “επιτροπή αγώνα γυναικείων – ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού”, η οποία εκπροσωπεί συνολικά 1100 εγκλείστους, οι τέσσερις συνήγοροι -εκπρόσωποι αναφερόμενοι στα προβλήματα του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, αναφέρθηκαν : .

*Στην “υπερεξουσία” που δίνεται στον εισαγγελέα των φυλακών, στην “επαναφορά” όπως είπαν των φυλακών Τύπου Γ’, καθώς και στην επανατοποθέτηση του υαλόφρακτου στις επισκέψεις κρατουμένων – συνηγόρων.

Μεταξύ των σημείων που έχουν θέσει οι κρατούμενοι είναι και ο ελάχιστος ζωτικός χώρος που ορίζεται για τον καθένα , ο οποίος σύμφωνα με τους συνηγόρους -εκπροσώπους των κρατουμένων μειώνεται στα 4 τ.μ. από τα 6 τ.μ. που ισχύουν σήμερα, με στόχο “να μειωθούν τα προστιμα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράβαση της σωφρονιστικής πολιτικής, αντί να κάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση”.

Όπως μεταξύ άλλων τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης, ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που είτε χειροτερεύουν το καθεστώς δικαιωμάτων, είτε παραλείπουν σημαντικά ζητήματα.

“Δημιουργείται ένας εισαγγελέας με υπερεξουσία, που μπορεί όταν μειοψηφεί σε αιτήματα αδειών να προσβάλει τις αποφάσεις και να αναστέλλει την εκτέλεσή τους”, είπε επισημαίνοντας πως “το βέτο παραμένει ως έχει, καθώς αν δεν συμφωνεί ο εισαγγελέας, ο ίδιος προσφεύγει στο δικαστικό συμβούλιο και αναστέλλει τη διαδικασία, ενώ με την σημερινή διαδικασία, η απόφαση για να γίνει δεκτή μία άδεια ήταν ουσιαστικά απόφαση του εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο κρατούμενος μετά προσέφευγε στο δικαστήριο”.

Από την πλευρά του έτερος συνήγορος, ο Δημήτρης Κατσαρής, υποστήριξε ότι με το νέο Κώδικα θα δίνονται πολύ λιγότερες άδειες, αφού υπάρχει έμμεσος περιορισμός των αιτήσεων.

Ειδικότερα, ανέφερε πως με την ισχύουσα νομοθεσία, ο κρατούμενος είχε δικαίωμα για αίτηση άδειας έξι φορές το χρόνο, ενώ με το νέο καθεστώς θα πρέπει να αναμένει την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, στο οποίο θα έχει προσφύγει ο εισαγγελέας που λόγω της λόγω γραφειοκρατίας μπορεί να κάνει δύο ή τέσσερις μήνες, και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, ο κρατούμενος δεν μπορεί να υποβάλει νέο αίτημα.

Documento Newsletter