Κίνημα #MeToo σαρώνει το Ισραήλ

Κίνημα #MeToo σαρώνει το Ισραήλ

Μετά τον ομαδικό βιασμό έφηβης στην Εϊλάτ, οι γυναίκες στη χώρα καταγγέλλουν τις σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν υποστεί. «Περισσότεροι από 30» λέγεται η πλατφόρμα όπου μιλούν ανοιχτά τα θύματα.

Όπως έκανε το κίνημα #MeToo, η νέα πλατφόρμα «Περισσότεροι από 30» απελευθέρωσε τα στόματα των γυναικών θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων στο Ισραήλ, με την κοινή γνώμη στη χώρα να παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά τον ομαδικό βιασμό μιας έφηβης από 30 άνδρες.

Εδώ και μερικές ημέρες αυξάνονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης του Ισραήλ οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις, μετά τη δημοσιοποίηση του βιασμού 16χρονης σε ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης Εϊλάτ.

«Κάθε γυναίκα γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από 30 βιαστές στη χώρα», αναφέρουν οι υπεύθυνες της πρωτοβουλίας Mitsad Hanashim (Η πορεία των γυναικών).

Στη σελίδα της φεμινιστικής οργάνωσης στο Facebook οι υπεύθυνες καλούν τις γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας να αναφέρουν στην πλατφόρμα «Περισσότεροι από 30» τα ονόματα αυτών που τους επιτέθηκαν, την ηλικία τους και την ημερομηνία των γεγονότων.

«Υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τη βία εναντίον των γυναικών, όμως έχει έρθει η ώρα να συνδεθούν με ονόματα και να δείξουμε σε αυτούς που αποφασίζουν ότι το πρόβλημα της κοινωνίας μας δεν περιορίζεται σε 30 βιαστές», αναφέρει η φεμινιστική οργάνωση στα εβραϊκά και τα αραβικά.

«Ο Γιόναθαν όταν ήμουν 17 ετών, ένας οδηγός ταξί όταν ήμουν 20 ετών ή ακόμη ο μπαμπάς όταν ήμουν 5 ετών», η Ρούτι Κλάιν, 29 ετών, αναφέρει κάποια παραδείγματα από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην πλατφόρμα.

«Θα δώσουμε αυτό τον μακρύ κατάλογο στην κυβέρνηση και θα της ζητήσουμε να δεχθεί τα αιτήματα ενώσεων γυναικών και να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην έμφυλη βία», τόνισε η Κλάιν μία από τις γυναίκες που βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία.

Η υπόθεση του ομαδικού βιασμού στην Εϊλάτ ήταν πρώτη είδηση στα δελτία στις 20 Αυγούστου, με τον Τύπο του Ισραήλ να αναφέρει ότι οι άνδρες είχαν κάνει ουρά έξω από το δωμάτιο της μεθυσμένης 16χρονης, περιμένοντας τη σειρά τους για να τη βιάσουν.

Το ίδιο βράδυ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Την προηγούμενη Κυριακή χιλιάδες Ισραηλινοί και Ισραηλινές πραγματοποίησαν απεργία για να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών.

Η εκστρατεία «Περισσότεροι από 30» ξεκίνησε το Σάββατο και ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.000 μαρτυρίες, σύμφωνα με την Κλάιν. «Αυτό το σοκ του ομαδικού βιασμού στην Εϊλάτ μας υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε όλες στο ίδιο πλοίο», εξήγησε.

«Από τη στιγμή που δεν αισθάνεσαι μόνη, αρχίζεις να μιλάς, στη συνέχεια εμφανίζεται μία άλλη και ακόμη μία (…)», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «ο κατάλογος των μαρτυριών δεν σταματά να μεγαλώνει».

Για την 36χρονη Ιλάνα Ουάισμαν, συνιδρύτρια του “HaStikeriot”, ενός κινήματος που εμπνεύστηκε από μια ομάδα Γαλλίδων που κολλά αφίσες στους δρόμους κατά «της κουλτούρας του βιασμού», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πλέον στο Ισραήλ «ξυπνούν συνειδήσεις».

Εδώ και περίπου δύο μήνες οι Ισραηλινές αφισοκολλήτριες γεμίζουν τους τοίχους πολλών πόλεων με φεμινιστικά συνθήματα, όπως το “lo ze lo” (το όχι σημαίνει όχι) ή “at lo levad” (δεν είσαι μόνη).

Κι αν το περιστατικό στην Εϊλάτ είχε «καταλυτικές συνέπειες», καθημερινά γίνονται βιασμοί που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναφέρει η Ουάισμαν.

Σύμφωνα με την Ένωση Κέντρων παροχής βοήθειας στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων στο Ισραήλ, η αστυνομία εκτιμά σε 84.000 τον αριθμό των γυναικών που δέχονται επίθεση κάθε χρόνο στη χώρα, δηλαδή 230 την ημέρα.

Κι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Μία γυναίκα στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού στη διάρκεια της ζωής της στο Ισραήλ, μία γυναίκα στις τρεις θα δεχθεί σεξουαλική επίθεση (…) η σεξουαλική βία αφορά όλες τις γυναίκες», κατέληξε η Ουάισμαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter