Κίνημα Αλλαγής: Τρίτος πόλος ή ό,τι κάτσει;

Κίνημα Αλλαγής: Τρίτος πόλος ή ό,τι κάτσει;

 Όταν ο_x000D_
Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός_x000D_
και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλεγε συχνά ότι πρέπει να δώσουμε «τη μάχη του αυτονόητου» σε αυτήν τη χώρα. 

Και εννοούσε πολλά αυτονόητα πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε πετύχει ως κράτος, όπως για παράδειγμα την πάταξη της φοροδιαφυγής, που ουδέποτε πετύχαμε φυσικά – αν την επιδιώξαμε πραγματικά. Ομοίως και το σημερινό Κίνημα Αλλαγής, η μετεξέλιξη του τότε κόμματός του, δεν φαίνεται και πολύ αποτελεσματικό στη μάχη του αυτονόητου. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται να αποφασίσει εάν η σχέση του με το προοδευτικό –και όχι με τη συντήρηση– είναι αυτονόητη!

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της oμάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν κάλεσε τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να ενώσουν τις δυνάμεις τους «στον δρόμο για το μέλλον της χώρας». Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση για απομάκρυνση από τη ΝΔ, αποδίδοντάς της «μεγάλη ευθύνη στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση».

Πολλαπλές αναγνώσεις

Σε συνέντευξή του ο Μπούλμαν δήλωσε μάλιστα ότι ως Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης δεν βλέπει «καμία βελτίωση εάν η διακυβέρνηση της χώρας αναληφθεί από τη ΝΔ, η οποία έχει μεγάλη ευθύνη για τη βύθιση της χώρας στο χάος», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα ήταν καλή επιλογή για το μέλλον»! Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Σίγουρα όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προβλέπεται να συνεργαστεί με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς λοιπόν κρίνει ως κακή επιλογή για το μέλλον της Ελλάδας τυχόν συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τη ΝΔ.

Τι ήθελε να τα πει; Επεσαν να τον φάνε! Οχι τόσο οι κορυφαίοι του κινήματος όσο διάφοροι παρατρεχάμενοι που τους τριγυρίζουν εδώ και δεκαετίες, οι οποίοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τον διάδοχο του Τζιάνι Πιτέλα για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας και των κομμάτων! Οπως είχε συμβεί εξάλλου –για να είμαστε δίκαιοι– όταν ο Μάρτιν Σουλτς είχε εκφράσει ανοιχτά και έντονα την ενόχλησή του για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και όχι με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ. Περίπου αυτή είναι άλλωστε και η ανάγνωση των δηλώσεων Μπούλμαν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος είπε ότι η θέση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη «μπορεί να έχει πολλαπλές αναγνώσεις, για παράδειγμα δεν χρειάζεται παρά να επισημάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά, όπως αποδείχθηκε και με τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη, με την εθνικολαϊκιστική Δεξιά, που έχει ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις σε πολλά ζητήματα και με αυτή την εθνικολαϊστική Δεξιά πράγματι δεν μπορούν να συνεργάζονται προοδευτικές δυνάμεις»

Ωστόσο ο Μπούλμαν είπε το αυτονόητο! Τι πιο λογικό από το να προτρέπει ένας Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα να μη συνεργαστούν με τη Δεξιά, αλλά… μεταξύ τους;

Αλλεργία στον ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα, βέβαια, το επιχείρημα της Φώφης Γεννηματά εδώ και καιρό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί τίποτα το προοδευτικό – άποψη με την οποία συμφωνεί και η ΝΔ, εννοείται. Γι’ αυτό άλλωστε όταν ο Γιάννης Ραγκούσης διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», στην οποία παρευρέθηκαν o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η δυσαρέσκεια εντός του κινήματος κόντεψε να μετατραπεί σε… μπούλινγκ. Οπως έντονη ήταν η ενόχληση του Κινήματος όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την πρόταση του Ποταμιού για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Δυσφορία και κατάπληξη προκάλεσε στο Κίνημα και η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα. Αν και την είχε ανακοινώσει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όταν τελικά συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό την περασμένη Τετάρτη στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστήριζαν ότι η Φ. Γεννηματά δεν ήταν ενήμερη. Και φυσικά η συνάντηση αυτή δεν έγινε στην καλύτερη χρονική συγκυρία για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία επέλεξε πρόσφατα να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα!

Για τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ πάντως αυτή η συνάντηση ήταν μάλλον αυτονόητη καθώς είχε ως αντικείμενο τα εθνικά μας θέματα, αφού ο Γ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει σειρά επαφών το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη, την Κίνα και στις ΗΠΑ για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, ενώ την Παρασκευή συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Εχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε αν θα υπάρξει η ανάλογη δυσφορία στο Κίνημα Αλλαγής και για τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ…

Μπορεί να είναι απολύτως κατανοητό ένας πολιτικός φορέας, που μάλιστα ιδρύθηκε μόλις πρόσφατα και αποτελείται από κόμματα και κινήσεις, να τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα έχει αυτόνομη πολιτική πορεία και δεν θα γίνει δεκανίκι ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι και τόσο… αυτονόητα λογικό να απαντά παγίως η Φ. Γεννηματά, η οποία επαγγέλλεται με επιμονή την εθνική συνεννόηση, ότι τις όποιες συνεργασίες σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης θα τις υποδείξει ο λαός! Πώς θα τις υποδείξει δηλαδή; Εάν με την ψήφο του αναδείξει πρώτο κόμμα τη ΝΔ το Κίνημα Αλλαγής θα συνεργαστεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη και αν αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα συνεργαστεί με τον Αλ. Τσίπρα; Αυτό δεν λέγεται τρίτος πόλος αλλά ό,τι… κάτσει!

Documento Newsletter