Κινεζικές μπίζνες σε μετρό, ενέργεια και επικοινωνίες

Κινεζικές μπίζνες σε μετρό, ενέργεια και επικοινωνίες

Από τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας μέχρι τον φωτισμό στους δρόμους όλης της χώρας φτάνει η προοπτική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας όπως συμφωνήθηκε και αποτυπώθηκε στο τριετές σχέδιο προγράμματος 2017-2019 (action plan) μεταξύ των δύο χωρών στο Πεκίνο την περασμένη Κυριακή.

Στο εν λόγω σχέδιο συνταγμένο σε τρία πρωτότυπα, στα αγγλικά, τα κινεζικά και τα ελληνικά, που σκοπό έχει τον αποτελεσματικό συνδυασμό της πρωτοβουλίας One Belt, One Road με την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας, το οποίο έχει στη διάθεσή του το Documento, προβλέπονται σημαντικές συνεργασίες.

Οι τομείς ελληνοκινεζικής συνεργασίας

Μεταφορές: Εκτείνεται συγκεκριμένα στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης, βαλκανικής χερσονήσου και κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, καθώς και μεταξύ Αθήνας και Πάτρας, ώστε να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό των λιμανιών της Ελευσίνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Επίσης, στην κατασκευή του λιμανιού της Ελευσίνας, σε έργα του αεροδρομίου, ειδικά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, στην κατασκευή εσωτερικών και διεθνών κέντρων εφοδιαστικής και στην κατασκευή τέταρτης γραμμής μετρό στην Αθήνα.

Ενέργεια: Προβλέπονται η από κοινού ανάπτυξη ενεργειακών έργων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η κατασκευή και αναβάθμιση του κρατικού δικτύου μεταφοράς ενέργειας της Ελλάδας, το πρόγραμμα αναβάθμισης παλαιών εγκαταστάσεων λιγνίτη της ΔΕΗ και η κατασκευή νέων (Μελίτη II), έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια.

Επικοινωνίες: Συγκεκριμένα αφορά τις ευρυζωνικές υποδομές σε εθνικό επίπεδο και την αγροτική ευρυζωνικότητα. Τα «έξυπνα» έργα πόλης, τον φωτισμό στους δρόμους, τους «έξυπνους» χώρους στάθμευσης, τα «έξυπνα» δημόσια κτίρια, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, τον ηλεκτρονικό τουρισμό, τα σχέδια ηλεκτρονικής υγείας, τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, τις πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου, τα κέντρα δεδομένων και τις υποδομές διαδικτυακής αποθήκευσης.

Στο σχέδιο προγράμματος 2017-19 σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες «θα ενθαρρύνουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και των δύο χωρών να υποστηρίξουν τα έργα συνεργασίας μέσω κοινής χρηματοδότησης, εγγυήσεων, μακροπρόθεσμης ασφάλισης και άλλων προσεγγίσεων».

Επίσης οι συμμετέχοντες «θα ενθαρρύνουν τη χρηματοδότηση μέσω των ΣΔΙΤ σε τομείς με υψηλό δείκτη δημόσιας χρηματοδότησης, θα ενθαρρύνουν την ανάληψη του πρωταρχικού ρόλου των εθνικών ταμείων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χαιρετίσουν τη χρηματοδοτική στήριξη στα έργα συνεργασίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΑ)».

Η επίβλεψη του φιλόδοξου σχεδίου

Για την εφαρμογή του σχεδίου συνεργασίας θα συσταθεί διευθύνουσα επιτροπή, πρόεδρος της οποίας από την πλευρά της Κίνας θα είναι ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Νινγκ Τζιζέ και από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Επίσης οι δύο πλευρές θα ορίσουν στην εν λόγω επιτροπή τρεις εκπροσώπους για καθέναν από τους βασικούς τομείς συνεργασίας αλλά και της χρηματοδότησης, ενώ θα συγκροτηθεί και γραμματεία, αρμόδια για την επικοινωνία και τον συντονισμό του σχεδίου.

Τη γραμματεία της κινεζικής πλευράς αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και Υπερπόντιων Επενδύσεων και η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, ενώ τη γραμματεία από την πλευρά της Ελλάδας αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η διευθύνουσα επιτροπή θα πρέπει να συνεδριάζει ετησίως στην Αθήνα και στο Πεκίνο για να εξετάζει την πρόοδο της συνεργασίας σε βασικούς τομείς και να καταρτίζει σχέδια εργασίας για το επόμενο στάδιο.

Παράλληλα με τα παραπάνω, εξαιρετικά σημαντικό είναι το σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν η Forthnet και η ΖΤΕ με τις Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και KaiXinRong Group Co. Ltd, για τη διερεύνηση χρηματοδότησης νέου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης στην Ελλάδα με βάση την τεχνολογία των οπτικών ινών, που θα παρέχει ταχύτητες σύνδεσης gigabit.

Επίσης μεγάλης σημασίας είναι η συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που υπέγραψαν ο όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua Group Corporation Limited.

Τέλος, στην ελληνική αποστολή μετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος είχε επαφές με τους εκπροσώπους της CMEC αλλά και της State Grid, κατά τις οποίες τους ενημέρωσε για τη συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά τα ενεργειακά, όπου προβλέπεται τόσο η πώληση των λιγνιτικών μονάδων όσο και η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική εταιρεία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού σε περίπτωση ακύρωσής της θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο για τη μεταβίβαση του 100% της επιχείρησης.

Ετικέτες

Documento Newsletter