Κίνδυνος – θάνατος από νερό και τρόφιμα

Κοκτέιλ λοιμωδών νοσημάτων απειλεί την υγεία των κατοίκων

Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ κινδύνων που μπορεί να αποβεί μοιραίο ακόμη και σε βάθος χρόνου για τους κατοίκους της Θεσσαλίας έχουν δημιουργήσει τα λιμνάζοντα ύδατα, οι λάσπες που παραμένουν ακόμη και μέσα στα σπίτια των ανθρώπων, τα νεκρά ζώα που επί μέρες είναι στοιβαγμένα χωρίς η κυβέρνηση να τα περισυλλέγει.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν καθημερινά για τους κινδύνους, αλλά ο ΕΟΔΥ, που θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των απειλών, είναι υπό διάλυση λόγω και των διοικητικών αλλαγών που επέβαλε η κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αλλάζουν το ΔΣ εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Τα πιο απειλητικά λοιμώδη νοσήματα που πνίγουν τη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλίας είναι:

Τέτανος
(από περιττώματα ζώων)

Η μετάδοση γίνεται κυρίως από επαφή με περιττώματα ζώων, ειδικά εάν έχει κάποιος ανοικτό τραύμα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η συμβατή με τέτανο κλινική εικόνα είναι ότι το άτομο μπορεί να παρουσιάσει π.χ. οξεία εκδήλωση υπερτονίας ή και επώδυνων μυϊκών συσπάσεων (συνήθως των μυών των σιαγόνων και του αυχένα), ενώ παρατηρούνται και γενικευμένοι μυϊκοί σπασμοί χωρίς άλλη εμφανή ιατρική αιτία.

Τυφοειδής πυρετός
(από κατανάλωση τροφίμων)

Από την κατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων μετά τις πλημμύρες μπορεί να προκληθεί ακόμη και τυφοειδής πυρετός. Η νόσος προκαλείται από την κατανάλωση φαγητού ή νερού μολυσμένου με κόπρανα ατόμου που έχει προσβληθεί από την ασθένεια, τα οποία περιέχουν το βακτήριο σαλμονέλα.

Χαρακτηρίζεται κυρίως από υψηλό πυρετό, προβλήματα στη νοητική επαφή, διάρροια, βραδυκαρδία, ενώ εμφανίζεται και η τυφική ροδάνθη στην κοιλιά και στο κάτω μέρος του στήθους.

Από τον ΕΟΔΥ επισημαίνεται ότι ο λοιμογόνος παράγοντας του τυφοειδούς πυρετού είναι ένα βακτήριο της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών, η σαλμονέλα, ενώ υπάρχουν 107 διαφορετικοί λυσίτυποι του συγκεκριμένου βακτηρίου.

Οξεία ηπατίτιδα Α
(από κακές συνθήκες διαβίωσης)

Ο ιός μεταδίδεται εξαιτίας των κακών συνθηκών και κυρίως των συνθηκών ύδρευσης και αποχέτευσης, ένα πρόβλημα που κυριαρχεί σήμερα στην εγκαταλειμμένη Θεσσαλία. Οι κάτοικοι μπορεί να μολυνθούν από την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχει έρθει σε επαφή με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α ή αν έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί.
Η νόσος εκδηλώνεται ακόμη και 50 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α, γι’ αυτό και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί.

Γαστρεντερίτιδες
(από τρόφιμα και νερό)

Το νερό αλλά και τα τρόφιμα αποτελούν πηγή μετάδοσης για την ιογενή γαστρεντερίτιδα, μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. Οι νοροϊοί αποτελούν το πλέον συχνό αίτιο οξείας γαστρεντερίτιδας και οι ροταϊοί είναι οι συχνότεροι που πλήττουν παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών.
Το πόσιμο νερό μπορεί να μολυνθεί με λύματα και να αποτελέσει πηγή διασποράς αυτών των ιών, αλλά και η επαφή με κόπρανα ή εμέσματα ασθενών, με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, καθώς και η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων που απελευθερώνονται σε επεισόδια εμέτου μπορούν να οδηγήσουν στη μόλυνση ενός ατόμου.

E.coli
(από νερό)

Λόγω των συνθηκών και των προβλημάτων ειδικά με το νερό στη Θεσσαλία εκδηλώνονται και γαστρεντερίτιδες που έχουν βάση το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο E.coli. Η λοίμωξη από το κολοβακτηρίδιο προκαλεί συχνά σοβαρή αιμορραγική διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Κάποιες φορές η διάρροια είναι μη αιμορραγική ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανιστεί πυρετός, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλός και μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38,5°C.

Ιός του δυτικού Νείλου
(από στάσιμα και μολυσμένα νερά)

Ο γνωστός πια και στη χώρα μας ιός του δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ τα στάσιμα νερά ευνοούν τη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, λίγα άτομα εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Ατομα άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Λεπτοσπείρωση
(από ποντίκια)

Τα τρωκτικά που έχουν αφεθεί να αλωνίζουν στη Θεσσαλία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά νοσήματα στους κατοίκους, με βασικότερη τη λεπτοσπείρωση.
Ο ΕΟΔΥ περιγράφει ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Εξάλλου έχουν ήδη παρατηρηθεί πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης, τα οποία και εξετάζονται από τις υγειονομικές αρχές.

Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα

Σε υγειονομική βόμβα για την περιοχή συνεχίζει να εξελίσσεται η παρουσία νεκρών ζώων στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας. Δεκάδες λοιμώδη νοσήματα μεταδίδονται από τα ζώα που κάποτε έτρεφαν τους κτηνοτρόφους και σήμερα είναι νεκρά χωρίς να έχουν ακόμη περισυλλεχθεί. Οι ιοί και τα μικρόβια που μεταδίδονται από τα νεκρά ζώα περνούν στο νερό και στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κινδυνεύουν από μολυσματικές ασθένειες όπως ηπατίτιδα Α, γαστρεντερίτιδες, λεπτοσπείρωση, τέτανος, τυφοειδής πυρετός κ.ά.

Ετικέτες