ΚΙΝΑΛ: Θρυμματίζεται η εικόνα ενότητας

ΚΙΝΑΛ: Θρυμματίζεται η εικόνα ενότητας

Το σύνδρομο της ηχηρής εσωκομματικής αναμέτρησης που επικρατεί σε επιτελεία των υποψήφιων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής, είτε σαν στρατηγική πόλωσης είτε σαν τακτική προσέλκυσης περισσότερων εκλογέων, μπορεί να οδηγήσει σε διαλυτικό φιάσκο μεγατόνων. Σαν προανάκρουσμα ρήξης στη Χαριλάου Τρικούπη ακούστηκε ο αχός από τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις αλλά και από τις τηλεοπτικές ασυμφωνίες μεταξύ των… στρατοπέδων των έξι διεκδικητών για την ηγεσία του κόμματος.

Οι λογικές των υποψηφίων

Αναδεικνύονται ασταθείς διαχωριστικές γραμμές, του τύπου πέντε εναντίον ενός, που άλλοτε έχουν στη μια πλευρά τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και απέναντί του τους άλλους πέντε –όπως έγινε με το αδιέξοδο για το debate– και άλλοτε αντεστραμμένα στο κέντρο είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος με τους υπόλοιπους στην αντίπερα όχθη – όπως έγινε στη Βουλή με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να μην ακολουθεί τις συγκρουσιακές λογικές, είτε επί διαδικαστικού είτε επί πολιτικού, και χτίζει το προφίλ της ήρεμης δύναμης. Ομως ήδη δέχεται πυρά για το ότι εάν εκλεγεί, το ΚΙΝΑΛ θα είναι δισυπόστατο – άλλος θα είναι επικεφαλής στη Βουλή και άλλος αρχηγός στην παράταξη, λόγω του ότι είναι στην Ευρωβουλή. Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι το τελευταίο διάστημα, αν και αποφεύγει να μπει σε ονοματολογία, όταν τον ρωτούν για τον Ευάγγελο Βενιζέλο απαντά προβάλλοντας σαν αξιόλογη προσωπικότητα τον υπουργό επί κυβέρνησης Σημίτη Τάσο Γιαννίτση. Πάντως, από άλλο πρίσμα, ούτε ο Γ. Παπανδρέου παραλείπει να μνημονεύει τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας και τον Κώστα Σημίτη και φτάνοντας… χωρίς ενδιάμεση στάση κατευθείαν στη Φώφη Γεννηματά.

Πολιτική αστάθεια

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ όλο σκοντάφτει στην προσπάθειά του να μην κατεδαφιστεί, ακόμη και λεκτικά, ούτε η πολιτική του τοποθέτηση για «ανοιχτό μέτωπο» απέναντι τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ «Δεν θα γίνουμε ποτέ δεκανίκι κανενός». Σε αυτή την αστάθεια στηρίζει –οποία αντίφαση– τη στρατηγική του ο Ανδρ. Λοβέρδος, που προκαλεί συνεχώς και ορίζει τη διαχωριστική γραμμή από τους υπόλοιπους με την αντιΣΥΡΙΖΑ θέση του –ποτέ συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και «διαφυγή» προς τα δεξιά– με το εφεύρημα ότι η ΝΔ δεν έχει κάνει πρόταση συνεργασίας. Ομως η προσπάθειά του να κρατήσει το… ίσο κατέπεσε επικοινωνιακά όταν διαφοροποιήθηκε στην επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στη Βουλή και εμφανίστηκε υπέρμαχος των προτάσεων της ΝΔ χωρίς αστερίσκους.

Από την άλλη, και η επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ ότι δεν ετεροπροσδιορίζεται «κουμπώνει» και «ξεκουμπώνει». Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε τα 158 από τα 173 άρθρα του νομοθετήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης! Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη για δημοσκοπήσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους επιτελείς της, «σκιαγραφούν» το κόμμα με φιλοΝΔ προφίλ. Στη συνέχεια ήρθε η ειλημμένη απόφαση, ήδη πριν από την απώλεια της Φ. Γεννηματά, για αποδοχή της εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο των δημοσκοπήσεων – σημειώνοντας «όλα στο φως» και προσθέτοντας τη γενική τοποθέτηση ότι υποστηρίζει πάντα κάθε εξεταστική για διαφάνεια.

Η υπόθεση των debates είναι η κορύφωση της βραχυπρόθεσμης επικοινωνιακής τακτικής που έχουν επιλέξει τα επιτελεία των έξι υποψηφίων για να εξασφαλίσουν τον στόχο τους (άλλοι για εκλογή, άλλοι για τοποθέτηση στο εσωκομματικό τοπίο που θα προκύψει μετά την αναμέτρηση κ.λπ.). Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΚΙΝΑΛ έδωσε το άλλοθι να δημιουργηθεί ακόμη μία διαχωριστική γραμμή που διαιωνίζει τη λογική των επικοινωνιακών συγκρούσεων και απομακρύνεται από ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις. Πάντως σε όλο αυτό το διάστημα ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αθήνα Είσαι Εσύ Παύλος Γερουλάνος, που κινούνται σε αντιδεξιά ρότα, εμφανίστηκαν να μην εμπλέκονται έντονα σε συγκρούσεις. Συνεχίζουν να προβάλλουν, όπως και ο Παύλος Χρηστίδης, ως μείζον ζήτημα τη συνέχεια στον δρόμο της πολιτικής παρακαταθήκης της Φ. Γεννηματά για ενότητα. Πάντως μετέχουν μαζί με τους συνυποψηφίους τους Ν. Ανδρουλάκη, Ανδρ. Λοβέρδο και Π. Χρηστίδη στη διερεύνηση μέσω της ΕΡΤ να γίνει debate των πέντε, χωρίς τον Γ. Παπανδρέου που δεν δέχτηκε τηλεμαχίες χωρίς την αιγίδα κομματικού οργάνου.

Στελέχη που παραμένουν στην ίδια κομματική θέση ευθύνης από την προηγούμενη περίοδο, πριν από την απώλεια της Φ. Γεννηματά, προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες, αν και η εσωτερική αναμέτρηση για την εκλογή προέδρου του Κινήματος έχει φουντώσει τις αντιπαραθέσεις.

Ανησυχούν οι ανταγωνισμοί

Παράλληλα είναι διάχυτη η ανησυχία για τους «ανταγωνισμούς» και μετά την εκλογική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικά όσα δηλώνει στο Documento η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και τους καλούς συντρόφους. Η παράταξή μας μέσα από τις εσωκομματικές εκλογές πρέπει να βγει πρωταγωνίστρια, δυνατή και ενωμένη. Αυτό πρέπει να είναι μέλημα όλων μας. Ενώ συγχρόνως πρέπει να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις και πολιτικές προτάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα του παρόντος και μέλλοντος, όπως η ψηφιακή προσαρμογή, η ενεργειακή και κλιματική κρίση, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Και η Ζ. Δημαδάμα καταλήγει: «Τώρα και μετά η παράταξη μας χρειάζεται όλους και όλες, γι’ αυτό και είμαστε και θα πρέπει να παραμείνουμε συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές. Τώρα και μετά…».

Ετικέτες

Documento Newsletter