Για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το νέο κύμα της πανδημίας, προετοιμάζεται το ΚΙΝΑΛ, που βλέπει την εορταστική κατάρρευση λόγω των δυσμενών υγειονομικών συνθηκών σαν πρελούδιο μιας βαθιάς κυβερνητικής κρίσης. Σε αυτό τον καμβά τα στελέχη του κόμματος που βλέπουν να αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας και να έρχεται πάγωμα της οικονομίας κάνουν επιθέσεις κατά της ατελέσφορης κυβερνητικής τακτικής, χωρίς όμως να κόβουν γέφυρες με το Μαξίμου.
Εχει σημασία ότι κατά το τελευταίο διάστημα το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σχεδόν σε όλες τις τοποθετήσεις τους κάνουν λόγο για «εθνική προσπάθεια» στην αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Η έμφαση σε αυτή την προσέγγιση αποκτά μεγαλύτερη σημασία με δεδομένο ότι εκκρεμούν από την εκλογή του ως νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.
Τα περί εθνικής προσπάθειας τα κολλάνε παντού και πάντα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Η νέα ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη προσαρμόζει την επικοινωνιακή της τακτική με γνώμονα ουσιαστικά την προεκλογική καμπάνια της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη, ο οποίος εμφάνιζε ως εθνική προσπάθεια την εδραίωση του ΚΙΝΑΛ ως κόμματος της δημοκρατικής παράταξης «με τις ιδέες τις σύγχρονες της εθνικής συνεννόησης, του ρεαλισμού και της προόδου». Η Χαριλάου Τρικούπη εκπέμπει ανοιχτά το σήμα ότι αν χρειαστεί, σε περίπτωση κατάρρευσης κοινωνικής και οικονομικής, θα βάλει πλάτη…
Κριτική για… ατολμία
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Ανδρουλάκης κρατά χαμηλούς τόνους στην αρνητική κριτική του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας αποκωδικοποιήσει ως «ατολμία» τα ημίμετρα και ως στρουθοκαμηλισμό τις παλινωδίες με τη μετάθεση των περιορισμών από μέρα σε μέρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού. Πάντως ακούστηκε ηχηρά η προειδοποίηση-πρόβλεψη Ανδρουλάκη ότι «η μη έγκαιρη αναχαίτιση του νέου κύματος της πανδημίας θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα κρούσματα, εντείνοντας την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δεν έχει ενισχυθεί αναλόγως, αλλά και στο εκ των πραγμάτων πάγωμα της οικονομίας».
Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, το πολιτικό κόστος είναι που κάνει τον Κυρ. Μητσοτάκη να παλινωδεί και να μην προχωρά στη λήψη γενναίων μέτρων. Από την άλλη εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και τη μετεξέλιξή του, το ΚΙΝΑΛ, ως τον κομματικό φορέα που κινείται υπεράνω του πολιτικού κόστους, το αψηφά και δεν λειτουργεί στη βάση μιας μικροπολιτικής διαχείρισης αλλά στη βάση της εθνικής προσπάθειας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιέζεται και το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να αξιοποιήσει τους «γαλάζιους τριγμούς».
Η γραμμή Βενιζέλου
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτήν τη συγκυρία εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Εβαλε στο κάδρο του λαϊκισμού και την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη! Αφού αναφέρθηκε στον εθνικολαϊκισμό και τον παραδοσιακό λαϊκισμό της Αριστεράς, σκιαγράφησε (parapolitika. gr) μια άλλη μορφή του λαϊκισμού. Οπως είπε, «υπάρχει ένας πιο εκλεπτυσμένος λαϊκισμός της αποφυγής του πολιτικού κόστους, της δημαγωγίας, του εξωραϊσμού, της συγκάλυψης της πραγματικότητας, της πρόωρης εξαγγελίας του τερματισμού της κρίσης και ούτω καθεξής».
Για να συμπληρώσει ότι τον λαϊκισμό αυτόν τον βλέπει «στην πάση θυσία αποφυγή του πολιτικού κόστους και στην πρόωρη εξαγγελία μίας κανονικότητας, η οποία δεν έχει έρθει και είναι πάρα πολύ δύσκολο να έρθει, διότι υγειονομικά δεν μπορεί να έρθει λόγω της πανδημίας».
Ετσι, μοιάζει να κουμπώνει η κριτική της ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση της ΝΔ με τις αναφορές Βενιζέλου. Δεν μοιάζει να είναι τυχαία η προσέγγιση στο ίδιο μοτίβο, με μια εκσυγχρονιστική αντίληψη για την ανάκαμψη της χώρας και τη λήψη μέτρων χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους, υπέρ της ανάπτυξης, με πινελιές κοινωνικής πρόνοιας. Οι εξελίξεις λόγω των αντιδράσεων από παραγωγικούς φορείς, από τον κλάδο της εστίασης και εν γένει από διάφορους φορείς της οικονομίας μοιάζει να δημιουργούν την ανάγκη και κομματικών αναχωμάτων.
Εσωτερικές ανακατατάξεις
Πάντως η Χαριλάου Τρικούπη βιάζεται να κλείσει εκκρεμότητες στη στελέχωση των κομματικών οργάνων αλλά και στη ραχοκοκαλιά των οργανώσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Διαρροές θέλουν να επιταχύνεται η σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) τόσο για τις εξελίξεις στη σκιά του νέου κύματος της πανδημίας όσο και για την εκλογή νέου γραμματέα της ΚΠΕ, στη θέση του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη, προαλείφεται για νέος γραμματέας της ΚΠΕ. Ομως, με δεδομένο ότι ο Μ. Χριστοδουλάκης έχει διαμηνύσει ότι δεν παραιτείται, επιχειρείται η όλη διαδικασία να γίνει θεσμικά και με έναν τρόπο που να μην είναι συγκρουσιακός.
Παράλληλα, ο τελευταίος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης ενδεχομένως να αναλάβει διευθυντής του γραφείου του προέδρου Ν. Ανδρουλάκη. Για τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας ακούγεται το όνομα του Βαγγέλη Αργύρη, πρώην υφυπουργού Γεωργίας (09/04/2000 έως 24/10/2001). Παράλληλα, υπάρχει φημολογία ότι θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά στον κομματικό μηχανισμό στελέχη όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και η Κατερίνα Μπατζελή, ενώ θα αξιοποιηθούν και στελέχη που στάθηκαν επί χρόνια στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά (Νίκος Βοσδογάνης κ.ά.). Στο επικοινωνιακό επιτελείο ξεχωρίζουν ο Πάνος Βλάχος και ο Βασίλης Πανάγου. Ρόλο στην επικοινωνιακή ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ ενδέχεται να έχει και ο βουλευτής Απόστολος Πάνας.