ΚΙΝΑΛ για Μακεδονικό: Το πρόβλημα της ονομασίας πρέπει να λυθεί

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, προφανώς, ελλείψει ισχυρότερων αντιπολιτευτικών «όπλων», έστρεψε τα πυρά του – για μία ακόμη φορά – κατά του Documento, που… τόλμησε και έβγαλε ένα αποκλειστικό δημοσίευμα (σ.σ. παγκόσμια πρωτοτυπία του Κυριάκου), η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής, αν και συνεχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία», δείχνουν προσηλωμένοι στη γραμμή της ωριμότητας αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα.

Και παρότι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής έχουν δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, και η Φώφη Γεννηματά παραμένει σταθερή στη θέση για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της FYROM. Μάλιστα, έχει επανειλημμένως επικρίνει τη ΝΔ για τους χειρισμούς της τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής μένει στις κατευθύνσεις της εθνικής γραμμής που παγίως ακολουθεί η παράταξη, από το 1995 με την «Ενδιάμεση Συμφωνία» του Ανδρέα Παπανδρέου, «με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι λανθασμένοι χειρισμοί της ΝΔ».

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ταχθεί υπέρ μιας συνολικής λύσης, που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, δηλαδή μια ενιαία συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις, που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν, με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και με αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Και όπως έχει ήδη ανακοινώσει, με βάση αυτές τις προϋποθέσεις θα κρίνει και την τελική πρόταση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως δήλωσε πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, οι τελευταίες εξελίξεις, με τα πήγαινε – έλα της σκοπιανής κυβέρνησης, προκαλούν ερωτηματικά ως προς το εάν τελικά «υπάρχει συμφωνία ή εμπλοκή» ή, ακόμη χειρότερα, αν «υπάρχει διαπραγμάτευση ή η υπόθεση είναι στα χέρια του Ζάεφ»…

Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση για «διγλωσσία στο εσωτερικό της», επιτίθεται παράλληλα στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι «υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της, υπέκυψε σε εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της και ενίσχυσε ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων», στάση που δεν βοηθά, όπως είπε, στη διαμόρφωση των αναγκαίων για ευαίσθητα εθνικά θέματα ευρύτερων συναινέσεων.

Το Κίνημα Αλλαγής, πάντως, κρίνει αναγκαία τη λύση του ονοματολογικού και για έναν πρόσθετο λόγο: επειδή θα επιτρέψει Ελλάδα να αναδειχθεί ως ευρύτερος πόλος σταθερότητας και συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια «και θα αποδυναμώσει τα σχέδια ‘’διείσδυσης’’ της Τουρκίας». Σε κάθε περίπτωση, εάν έλθει μία λύση στη Βουλή που θα ενσωματώνει τις εθνικές θέσεις, έτσι όπως τις περιγράφει το ΚΙΝΑΛ – που δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις θέσεις και επιδιώξεις της κυβέρνησης για το ονοματολογικό – μοιάζει απίθανο να μην την στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, ακόμα και αν υπάρξουν ορισμένες διαρροές… 

Ετικέτες