Ερώτηση σχετικά με την τύχη των έργων τέχνης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου κατέθεσαν στον υπουργό Ναυτιλίας, Ιωάννη Πλακιωτάκη, πέντε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ερώτηση έργα που κάποτε κοσμούσαν τους διαδρόμους του ιστορικού κτήριο του τ. Υπουργείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη, έχουν κάνει φτερά χωρίς να είναι γνωστό που βρίσκονται.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoν Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη
Θέμα: «Αμείλικτα ερωτήματα για την τύχη των έργων τέχνης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου»
Το 2000-2002 αναστηλώθηκε το ιστορικό κτήριο του τ. Υπουργείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη, και στις αίθουσες του, τους διαδρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους του, κοσμούσαν έκτοτε έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σαράντα (40) καταξιωμένων καλλιτεχνών δημιουργών όπως: Α. Φασιανός, Π. Τέτσης, Γ, Ψυχοπαίδης, Γ, Ρόρρης, Ν. Στεφάνου, Δ. Μυταράς, Η. Αγγελή, Χ. Μποτζόγλου, Γ. Σορόγκας, Π. Ζουμπουλάκης, Β. Σπεράτζας, Γ. Μυγάδης, Α. Πατσόγλου κ.α.. Όλα τα έργα ή αποκτήθηκαν έναντι συμβολικού τιμήματος, ή δωρίσθηκαν από τους καλλιτέχνες δημιουργούς.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ένα σημαντικό γλυπτικό έργο του Α. Φασιανού, «Τα πουλιά του Αιγαίου», το οποίο κοσμούσε το κτήριο του Υπουργείου Αιγαίου, στην οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα, ‘έκανε φτερά’, εξαφανίστηκε. Εκτός από το μεγάλο αυτό έργο του αείμνηστου δημιουργού, στο Υπουργείο Αιγαίου Υπάρχουν κι άλλα δύο έργα του Α. Φασιανού. Πρόκειται για την «Απελευθέρωση της Μυτιλήνης» που βρίσκεται στο, συνήθως, κενό και άδειο γραφείο του Υπουργού και για τη «Σαπφώ και Αλκαίος», το οποίο, κατά τις πληροφορίες μας, δε συμπεριλαμβάνεται στα εκτεθειμένα έργα, στους χώρους του κτηρίου της Μυτιλήνης και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το που βρίσκεται. Σημειωτέον ότι από το 2002, όλα τα έργα των καλλιτεχνών ήταν καταγεγραμμένα και φωτογραφημένα.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Νίκου Σηφουνάκη, τ. Υπουργού Αιγαίου, κατά τη θητεία του οποίου αποκτήθηκε ο παραπάνω μεγάλος εικαστικός θησαυρός, τα «Τα πουλιά του Αιγαίου», μέχρι και πριν δύο χρόνια, βρίσκονταν στη θέση τους.
Χάρη στην κινητοποίηση των ΜΜΕ, αίφνης εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – νέος ένοικος του κτηρίου – και δήλωσε ότι «τα αφαίρεσε και τα φυλάσσει ο ίδιος». Στο κτήριο του τ. Υπουργού Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, υπήρχαν καταγεγραμμένα 90 με 100 έργα, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται καταχωνιασμένα σε αποθήκες, χωρίς να είναι γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες έχουν μεταφερθεί στο κτήριο του Υπουργείου Ναυτιλίας, στον Πειραιά.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Το Υπουργείο διαθέτει δύο Γενικές Γραμματείες, με αρμοδιότητες για τη ναυτιλία, τους λιμένες, το λιμενικό σώμα, κ.λπ.. Στην Γ.Γ. Αιγαίου έχουν απομείνει, μεταξύ άλλων, οι αρμοδιότητες για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, οι οποίες είναι σχεδόν ανενεργές και με ελάχιστο προσωπικό. Θα φροντίσει για την πρόσληψη και πλήρωση των κενών θέσεων, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας;
- Πόσα έργα υπάρχουν στο κτήριο της Μυτιλήνης; Ποια είναι αναρτημένα και ποιοι είναι οι δημιουργοί;
- Ποια έργα βρίσκονται στις αποθήκες, και κάτω από ποιες συνθήκες έφτασαν εκεί;
- Ποια έργα έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας, στον Πειραιά;
- Αν και πότε υπήρξε οποιαδήποτε μέριμνα για τη συντήρησή τους;
- Το γλυπτό έργο του Α. Φασιανού «Τα πουλιά του Αιγαίου», καθώς και άλλα δεκαπέντε έργα(15) ήταν τοποθετημένα στον εξωτερικό αίθριο χώρο του κτηρίου της οδού Φιλελλήνων, και κάποια στο εσωτερικό του κτηρίου, στο μεγάλο τοίχο της ξύλινης κλίμακας. Έχουν επιστραφεί και παραδοθεί στο Υπουργείο όλα; Βάσει ποιας έγκρισης και πότε προέβη ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στον αποτοιχισμό τους;
- Ελέγχθηκαν οι υπεύθυνοι για τη μη έγκαιρη προστασία και φύλαξη του έργου «Τα πουλιά του Αιγαίου» από το εγκαταλειμμένο κτήριο της οδού Φιλελλήνων, δεδομένου ότι το έργο αποτελεί ιδιοκτησία της νυν Γ.Γ. Αιγαίου, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Κώστας Σκανδαλίδης
Ευαγγελία Λιακούλη
Δημήτρης Μπιάγκης
Χαρά Κεφαλίδου
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος