ΚΙΝΑΛ: Αυτόνομη πορεία με… δεξιά ζιγκ ζαγκ

Στο ίδιο έργο θεατές: κριτική στη ΝΔ –και λογικά, αφού πλέον είναι κυβέρνηση– ακόμη μεγαλύτερη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ –και ας έπαψε να είναι κυβέρνηση–, επιστροφή ή έστω ενεργοποίηση του ανενεργού ΠΑΣΟΚ, επαφή με τον κόσμο, χάραξη αυτόνομης πορείας και… ολίγες εσωκομματικές μπηχτές περί στρατηγικής και ευθυνών της ηγεσίας για τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα! Αυτή είναι η κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ, για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα…

Κοινή συνισταμένη κορυφαίων και μη στελεχών κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πάντως ήταν μία: ο σταθερός αντιδεξιός προσανατολισμός που πρέπει να έχει το ΚΙΝΑΛ από εδώ και στο εξής! Με λίγα λόγια, αυτή η αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική που χάραξε η Φώφη Γεννηματά και στην οποία παραμένει εγκλωβισμένη, σύμφωνα με την πλειονότητα των στελεχών, δεν οδηγεί πουθενά! Ειδικά, μάλιστα, όταν πρόκειται για την «περίφημη», βενιζελικής εμπνεύσεως, «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ που αποδείχτηκε και φρούδα και αναποτελεσματική!

Θέμα στρατηγικής

«Υπάρχει θέμα στρατηγικής και στίγματος στον χώρο μας, που δεν μας οδήγησε στα αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα» δήλωσε στο Documento ο πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. «Επιπλέον, η μονομέρεια στην κριτική μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που ορθώς έγινε τότε, αλλά όχι και εναντίον της Δεξιάς», όπως τόνισε, «έδωσε ένα θολό μήνυμα, ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν αντιπαρατίθεται με τη Δεξιά, αντιθέτως αφήνει και να εννοηθεί ότι μπορεί και να συνεργαστεί μαζί της!». Αυτή η στρατηγική για τον Μιχ. Καρχιμάκη ευθύνεται για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, που παρότι έχασε την εξουσία διατήρησε υψηλά ποσοστά.

Ο Μιχ. Καρχιμάκης, πάντως, δεν θέλησε να μπει στη συζήτηση των τελευταίων ημερών για το αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, επανέλαβε όμως ότι υπάρχει μια «παγιωμένη πεποίθηση στους πολίτες ότι το ΚΙΝΑΛ είχε θολό στίγμα». «Συμφωνώ με την ένθεν και ένθεν κριτική, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει τις κωλοτούμπες και επιπλέον εξαπάτησε τον λαό. Δεν πρέπει κάποιος να μιλήσει γι’ αυτά;» δήλωσε και διευκρίνισε πως αναφέρεται στην κωλοτούμπα της ΝΔ για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των συντάξεων, παρότι ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ θα… πάρει τα πάνω του μόνο αν πει διαφορετικά πράγματα και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, «αν συγκρουστούμε με άδικους νόμους που αθωώνουν αυτούς που λήστευαν το ελληνικό δημόσιο και παραγράφηκαν τα αδικήματά τους, πράγματα δηλαδή που ηχούν θετικά στη συνείδηση των πολιτών». Ο Μιχ. Καρχιμάκης, πάντως, πρόσθεσε με νόημα ότι ο ίδιος δεν ήταν ποτέ «οπαδός της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και της ψήφου ανοχής στη ΝΔ». Και κατέληξε ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να κατακτήσει ξανά τον προοδευτικό κόσμο «μιλώντας για τη στρατηγική νίκη του χώρου μας και όχι για τη στρατηγική ήττα των άλλων»

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ, παρόμοιο σκεπτικό έχει και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας. Σε συνομιλίες που έχει με στελέχη και δημοσιογράφους τις τελευταίες ημέρες, ο Δημ. Ρέππας επαναλαμβάνει διαρκώς την ανάγκη ενός «σταθερού αντιδεξιού προσανατολισμού» που πρέπει να έχει πλέον το ΚΙΝΑΛ. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, προειδοποιεί τους συνομιλητές του ότι η σημερινή κατάσταση έχει δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα αφού, όπως πιστεύει ο ίδιος, η ΝΔ σε έναν χρόνο από τώρα θα είναι πολύ διαφορετική!

«Να δείξουμε συνεπή στάση»

«Βρήκε βεβαίως στρωμένο δρόμο από τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά στραβά» εξηγεί ο Δημ. Ρέππας, αλλά οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το «ξήλωμα» της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο, με τους υπουργούς να μην έχουν στην ουσία δυνατότητα νομοθετικού έργου, «όλα αυτά δείχνουν ότι το κόμμα μας πρέπει να στραφεί εκεί, να δείξουμε μια συνεπή στάση απέναντι στην πολιτική της ΝΔ, γιατί αυτό το θέμα είναι ταυτοτικό για μας». Μάλιστα, ο πρώην υπουργός προβλέπει ότι σε έναν χρόνο θα έχει διαμορφωθεί μια… διόλου ευχάριστη κατάσταση για την κυβέρνηση της ΝΔ, που πρέπει να καρπωθεί το ΚΙΝΑΛ.

Οσο για τα εσωκομματικά του κόμματος και τη στρατηγική της ηγεσίας του, ο Δημ. Ρέππας συμφωνεί με την αυτονομία του ΚΙΝΑΛ και θέτει το εξής δίλημμα στους συντρόφους του στη Χαριλάου Τρικούπη: «Θέλουμε να είμαστε ρυθμιστές ή να γίνουμε πάλι πρωταγωνιστές;» εξηγώντας πώς ένα κόμμα που αρκείται στην κοινοβουλευτική του ομάδα, «ένα κόμμα παραγόντων-βουλευτών» δηλαδή, που δεν αναπτύσσει την επαφή του με τον κόσμο, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, τότε έχει μια πορεία που μαθηματικά «οδηγεί στην… εξάτμιση»!

Παρότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όταν νιώθει να απειλείται από εσωκομματικούς αντιπάλους, το πρώτο όνομα που σκέφτεται πιθανότατα είναι αυτό του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο ίδιος, συνήθως, κρατά χαμηλούς τόνους και εστιάζει στο επίδικο. «Χρειάζεται ταυτότητα και στρατηγική για να αντέξεις» δήλωσε στο Documento ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και διευκρίνισε ότι το μείζον είναι το θέμα της ταυτότητας του κόμματος προκειμένου να επιβιώσει ανάμεσα σε δύο ισχυρούς πόλους – τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος είναι κομβικά ζητήματα αυτής της περιόδου και η δική μας περπατησιά θα φανεί από τη στάση και τις αποφάσεις μας ως προς αυτά».