Η πρώτη ομάδα ατόμων που φυλακίστηκαν στην ιστορική δίκη εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ των «47 δημοκρατών» με την κατηγορία για συνωμοσία ανατροπής αφέθηκε ελεύθερη την Τρίτη, αφού παρέμειναν στη φυλακή για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.
Τέσσερις πρώην φιλοδημοκρατικοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των Κλαούντια Μο, Κουόκ Κα-κι, Τζέρεμι Ταμ και Γκάρι Φαν, αφέθηκαν ελεύθεροι από τρεις ξεχωριστές φυλακές τα ξημερώματα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά με περιπολίες αστυνομικών και η πρόσβαση σε ορισμένους δρόμους προς τις φυλακές ήταν περιορισμένη για αρκετές ώρες.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters έξω από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Stanley, όπου κρατούνταν οι Kwok και Tam, ενημερώθηκε από έναν αστυνομικό ότι είχαν φύγει.
Οχήματα εθεάθησαν επίσης να φεύγουν από την πιο απομακρυσμένη φυλακή Shek Pik στο νησί Lantau και από ένα γυναικείο σωφρονιστικό ίδρυμα στο Lo Wu, κοντά στα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα.
Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση σε δύο δρόμους που οδηγούσαν στην είσοδο της φυλακής Shek Kip.
Ο Φαν, μιλώντας στον Τύπο όταν έφτασε στο σπίτι του νωρίς την Τρίτη, δήλωσε: «Θα επιστρέψω σπίτι στην οικογένειά μου. Ευχαριστώ τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ».
Ο Φίλιπ Μπόουρινγκ, σύζυγος της Μο, δήλωσε ότι ήταν ήρεμη κατά την επιστροφή της στο σπίτι και χρειαζόταν χρόνο για να ξεκουραστεί, σύμφωνα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Από το 2019 τότε που ξέσπασαν μεγάλες και παρατεταμένες διαμαρτυρίες υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, η Κίνα έχει χτυπήσει τη δημοκρατική αντιπολίτευση, καθώς και την φιλελεύθερη κοινωνία των πολιτών αλλά και τα μέσα ενημέρωσης βάσει σαρωτικών νόμων περί εθνικής ασφάλειας.
Οι 47 υπέρμαχοι της δημοκρατίας συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν στις αρχές του 2021 για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή βάσει ενός εθνικού νόμου που επιβλήθηκε από το Πεκίνο και ο οποίος επέφερε ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης.

Σαράντα πέντε από αυτούς καταδικάστηκαν μετά από μια μαραθώνια δίκη, με ποινές έως και 10 ετών. Μόνο δύο αθωώθηκαν.
Και στους τέσσερις που απελευθερώθηκαν είχαν αρνηθεί την εγγύηση από τότε που τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες και προφυλακίστηκαν για σχεδόν δύο χρόνια πριν ξεκινήσει η δίκη στις αρχές του 2023. Και οι τέσσερις είχαν δηλώσει ένοχοι και καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια και δύο μήνες φυλάκιση.
Οι Μο, Κουόκ και Ταμ ήταν πρώην μέλη του Κόμματος των Πολιτών, κάποτε ενός από τα κορυφαία φιλοδημοκρατικά κόμματα του Χονγκ Κονγκ, το οποίο διαλύθηκε στις αρχές του 2024 εν μέσω της καταστολής της εθνικής ασφάλειας.
Ο Mo παραιτήθηκε από το Κόμμα των Πολιτών το 2016 και ίδρυσε την ομάδα HK First με τους Fan of the Neo Democrats.
Οι Δημοκρατικοί κρίθηκαν ένοχοι για την οργάνωση ανεπίσημων «προκριματικών εκλογών» το 2020 για την επιλογή υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές. Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τους ακτιβιστές ότι σχεδίαζαν να παραλύσουν την κυβέρνηση εμπλεκόμενοι σε δυνητικά ανατρεπτικές πράξεις σε περίπτωση που είχαν εκλεγεί.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, χαρακτήρισαν τη δίκη πολιτικά υποκινούμενη και απαίτησαν την απελευθέρωση των Δημοκρατικών.
Ωστόσο, το Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο λένε ότι όλοι είναι ίσοι βάσει των νόμων περί εθνικής ασφάλειας και ότι οι δημοκράτες έλαβαν δίκαιη δίκη.
Διαβάστε επίσης:
El Pais: «Το μεγάλο μπλακ άουτ»
Ιταλία – Μελόνι: Δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή για σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ
Εκλογές στον Καναδά: «Τελείωσε η παλιά μας σχέση με τις ΗΠΑ» – Η πρώτη αντίδραση Κάρνεϊ μετά τη νίκη
Εκλογές στον Καναδά: Πρωτιά για τον Μαρκ Κάρνι και τους Φιλελεύθερους
ΗΠΑ: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε παιδικό σταθμό – Τέσσερις νεκροί