Κίνα: Χαμόγελο ηλικίας 7.300 χρόνων

Κίνα: Χαμόγελο ηλικίας 7.300 χρόνων

Ένα μυστηριώδες κεραμικό αντικείμενο σε σχήμα γυναικείας κεφαλής στέλνει ένα χαμόγελο ηλικίας 7.300 χρόνων, καθώς το μουσείο που το φιλοξενεί στην ανατολική επαρχία της Κίνας Ανχούι εγκαινιάζει μία ονοματοδοσία σε όλο τον κόσμο για το αρχαίο αυτό αντικείμενο.

Όπως δήλωσε ο επιμελητής του Μουσείου στην πόλη Μπένγκμπου, Ζι Γιονγκ, η προτομή ήταν ανάμεσα στα 600 κεραμικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε μία νεολιθική περιοχή στο χωριό Σουανγκντούν το 1985.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Ανθρακας 14 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αντικείμενα είναι ηλικίας 7.300 χρόνων. Ωστόσο παραμένει άγνωστο ποια ήταν η χρήση αυτής της προτομής και γιατί ήταν μοναδική στο είδος της, ενώ τα υπόλοιπα κεραμικά αντικείμενα ήταν σκεύη τα οποία έφεραν επιγραφές με διάφορα σύμβολα που πιστεύεται ότι προέρχονται από κινεζικούς χαρακτήρες. Η προτομή, ύψους και πλάτους 6,5 εκατοστών, είναι κατασκευασμένη από πηλό αναμεμειγμένο με σκόνη μαρμαρυγία και χαλαζία. Αναπαριστά ένα χαμογελαστό γυναικείο πρόσωπο με τατουάζ στο μέτωπο τα οποία οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι συμβολίζουν τον ήλιο.

Αρχαιολόγοι σε όλον τον κόσμο τείνουν να συνδέσουν τις επιγραφές στα κεραμικά αντικείμενα από τον νεολιθικό οικισμό του Σουανγκντούν με εκείνα των Ολμέκων, του πρώτου μεγάλου πολιτισμού του Μεξικού, και με τις ιερογλυφικές επιγραφές των Μάγιας.

Ο πολιτισμός Σουανγκντούν εμφανίζεται την ίδια περίοδο με τον ύστερο νεολιθικό πολιτισμό Γιανγκσάο ο οποίος προέρχεται από τον μέσο ρου του Κίτρινου Ποταμού και τον πολιτισμό Μάτζιαμπανγκ όπου οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως κόκκους ρυζιού ηλικίας 6.000 ετών στο χαμηλότερο σημείο του ποταμού Γιανγκτσέ, όπου σήμερα βρίσκεται η Σανγκάη. Παρότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, πιστεύεται ότι ο νεολιθικός πολιτισμός του Σουανγκντούν ήταν μία μητριαρχική κοινωνία όπου κυριαρχούσε η μαγεία. Ως εκ τούτου, η προτομή ενδέχεται να είναι το πορτρέτο μίας μάγισσας.

Επ’ ευκαιρία της ονοματοδοσίας που θα γίνει σε όλον τον κόσμο το Μουσείο θα διοργανώσει ένα διεθνές συμπόσιο. Αφότου όμως ξεκίνησε την εκστρατεία ονοματοδoσίας μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, έχουν γίνει διάφορα σχόλια.

«Τα τατουάζ στο μέτωπο δείχνουν ότι ήταν κάποια γυναίκα ψηλά στην ιεραρχία. Ίσως πρέπει να το ονομάσουμε το Μεγάλο Τυρί» προτείνει κάποιος από το Σουρινάμ. Ενας άλλος από τη Γαλλία ισχυρίζεται ότι πρόκειται σίγουρα για γυναικεία φιγούρα και προτείνει να του δώσουν το όνομα το Κορίτσι Καρπούζι ή Δρυίδα.

Τέλος ένας κάτοικος της περιοχής υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που το πορτρέτο ενσωματώνει τον αρχαίο πολιτισμό του ποταμού, το όνομα θα πρέπει να φέρει την προέλευσή του. Έτσι προτείνει να ονομασθεί «Μητέρα του Ποταμού Γιανγκτσέ».

https://www.facebook.com/XinhuaNewsAgency/posts/2713820255312068?__xts__%5B0%5D=68.ARATo_EjYpl7fuWU60jE5jQCXHbbIfbc2gfWHXleABaB3_G4absG2KVoIFYBRMLFzvX0rpCNGj6A5wDhtHZgsqOBy1gYMgmTk891NALiHCzU16DMsj1IJgVtZgKFhABVLpTPau37AP47NaoN1esCYdgqcSCTEIuKN0eWSdaFgl781Ogj5cLZQA&__tn__=-R

Πηγή: xinhua /  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter