Κίνα: Τέσσερα χρόνια φυλακή σε ερασιτέχνη δημοσιογράφο που κάλυψε την καραντίνα στη Γουχάν

Κίνα: Τέσσερα χρόνια φυλακή σε ερασιτέχνη δημοσιογράφο που κάλυψε την καραντίνα στη Γουχάν

Μια «πολίτης δημοσιογράφος», που κάλυψε την επιδημία του νέου κορονοϊού όταν εκδηλώθηκε στην κινεζική μεγαλούπολη Γουχάν, καταδικάστηκε σήμερα σε τέσσερα χρόνια ποινή φυλάκισης φυλάκιση, ενώ η κινεζική κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται για την «εξαιρετική» επιτυχία της στον αγώνα εναντίον της νόσου.

Η 37χρονη Τζανγκ Ζαν, η άλλοτε δικηγόρος με καταγωγή από τη Σαγκάη ταξίδεψε τον Φεβρουάριο στην Ουχάν, που αποτελούσε τότε το επίκεντρο της επιδημίας, κι άρχισε να μεταφορτώνει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με ρεπορτάζ ειδικά για το χάος στα νοσοκομεία και τα γεμάτα κρεματόρια.

Στη δίκη της η 37χρονη είχε όψη «καταβεβλημένη» όταν «απαγγέλθηκε η ετυμηγορία», όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συνηγόρους της, ο Ρεν Τσουάνιου, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για την ψυχολογική της κατάσταση.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, η μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει σχεδόν 4.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, τη συντριπτική πλειονότητα των 4.634 που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη γιγαντιαία ασιατική χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, όταν ανακοινώθηκε ο τελευταίος.

Η αρχική αντίδραση της Κίνας, όταν ξέσπασε η επιδημία, επικρίθηκε σφοδρά. Το Πεκίνο καθυστέρησε ως την 23η Ιανουαρίου προτού επιβάλλει καραντίνα στην Γουχάν και την περιφέρειά της, ενώ τα πρώτα κρούσματα είχαν εντοπιστεί ήδη στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για την πρώτη περίπτωση άτυπης πνευμονίας πριν από περίπου έναν χρόνο, την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Όμως ταυτόχρονα, γιατροί που προειδοποιούσαν για την εμφάνιση ενός νέου μυστηριώδους ιού ανακρίνονταν από την αστυνομία, η οποία τους πρόσαπτε «διασπορά φημών».

Ένας εξ αυτών, ο Δρ. Λι Ουενλιάνγκ, πέθανε εξαιτίας της COVID-19 στις αρχές του Φεβρουαρίου, γεγονός που προκάλεσε χείμαρρο οργισμένων αντιδράσεων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που αμέσως οι αρχές φρόντισαν να «κατέβουν».

Η κυρία Τζανγκ συνελήφθη και της απαγγέλθηκε η κατηγορία της «υποκίνησης ταραχών», κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται συχνά εναντίον των αντιπάλων του καθεστώτος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Επίσης της απαγγέλθηκε η κατηγορία της διασποράς ψευδών πληροφοριών μέσω διαδικτύου, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζανγκ Κεκέ, άλλος συνήγορός της.

Η κυρία Τζανγκ, που έκανε απεργία πείνας τον Ιούνιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκισή της, υποβάλλεται έκτοτε σε αναγκαστική σίτιση, καταγγέλλει η υπεράσπιση.

«Όταν την είδα την περασμένη εβδομάδα, είπε: ‘αν καταδικαστώ σε βαριά ποινή θα αρνηθώ την τροφή ως το τέλος’. Θεωρεί πως θα πεθάνει στη φυλακή», σύμφωνα με τον Τζανγκ Κεκέ.

Σε άρθρα της που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην αρχή της χρονιάς, η κυρία Τζανγκ κατήγγειλε τα περιοριστικά μέτρα στην Ουχάν, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Άλλοι τρεις μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι, οι Τσεν Τσιουσί, Φανγκ Μπιν και Λι Ζεχουά, επίσης φυλακίστηκαν διότι κάλυψαν την κατάσταση στην Ουχάν. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους.

Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, με αυτοπεποίθηση μετά την επιτυχία της στον αγώνα κατά της επιδημίας, επιδιώκει να αφήσει πίσω, να διαγράψει την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην κινεζική επικράτεια στα τέλη του 2019.

Η δίκη της κυρίας Τζανγκ έγινε ενώ ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα στις αρχές του Ιανουαρίου προκειμένου να διενεργήσει έρευνα για την απαρχή της πανδημίας.

Documento Newsletter