Κίνα – Ταϊβάν: Αυξάνεται η ένταση, επίδειξη δύναμης από το Πεκίνο με πολεμικά αεροσκάφη

Κίνα – Ταϊβάν: Αυξάνεται η ένταση, επίδειξη δύναμης από το Πεκίνο με πολεμικά αεροσκάφη

Ο στρατός της Κίνας έστειλε 103 πολεμικά αεροσκάφη προς την Ταϊβάν μέσα σε 24 ώρες, σε μια νέα στιγμή έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Τα αεροπλάνα εντοπίστηκαν μεταξύ 6 το πρωί της Κυριακής και 6 το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε το υπουργείο. Όπως συνηθίζεται, γύρισαν πίσω πριν φτάσουν στην Ταϊβάν. Κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν προς το αυτοδιοικούμενο νησί σχεδόν σε καθημερινή βάση, αλλά συνήθως σε μικρότερο αριθμό. Το υπουργείο της Ταϊβάν χαρακτήρισε την περίπτωση ως νέο υψηλό στην ένταση αλλά δεν εξήγησε ποια χρονική περίοδο εννοούσε ως «πρόσφατο» υψηλό.

Ολοένα και περισσότερες ασκήσεις

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, έχει πραγματοποιήσει ολοένα και μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στον αέρα και τη θάλασσα γύρω από την Ταϊβάν καθώς οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ των δύο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν και αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος της Ταϊβάν με τη βία.

Η κινεζική κυβέρνηση θα προτιμούσε να τεθεί υπό τον έλεγχό της η Ταϊβάν οικειοθελώς και την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ένα σχέδιο για μια ολοκληρωμένη ζώνη ανάπτυξης στην επαρχία Φουτζιάν, προσπαθώντας να δελεάσει τους Ταϊβανέζους, παρόλο που απειλεί στρατιωτικά το νησί σε αυτό που λένε οι ειδικοί ότι είναι το μακροχρόνιο σχέδιο της Κίνας, καρότο και μαστίγιο. Η Ταϊβάν λέει ότι η Κίνα ενισχύει τις στρατιωτικές βάσεις της ακτογραμμής που αντιμετωπίζουν το αυτοδιοικούμενο νησί.

Παρέμβαση για τις εκλογές

Οι πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να είναι μια προσπάθεια να επηρεάσει το Πεκίνο τις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν τον Ιανουάριο. Το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο κλίνει προς την επίσημη ανεξαρτησία του νησιού, είναι αγκάθι για την κινεζική ηγεσία. Η Κίνα ευνοεί τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν τη συνεργασία με την ηπειρωτική χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι 40 από τα αεροπλάνα διέσχισαν τη συμβολική μέση γραμμή μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και του νησιού. Περιλάμβαναν περισσότερα από 30 μαχητικά αεροσκάφη καθώς και αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα. Η Ταϊβάν ανέφερε επίσης την ύπαρξη εννέα κινεζικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού σε ύδατα της περιοχής τα προηγούμενα 24ωρα.

«Δεν υπάρχει διάμεση γραμμή»

Το υπουργείο χαρακτήρισε την κινεζική στρατιωτική δράση «παρενόχληση» που προειδοποίησε ότι μπορεί να κλιμακωθεί στην τρέχουσα τεταμένη ατμόσφαιρα. «Προτρέπουμε τις αρχές του Πεκίνου να αναλάβουν την ευθύνη και να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους καταστροφικές στρατιωτικές δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, ερωτηθείς σχετικά με την αναφερόμενη στρατιωτική δραστηριότητα, είπε ότι δεν υπάρχει «διάμεση γραμμή» επειδή η Ταϊβάν είναι μέρος της κινεζικής επικράτειας. Η Κίνα έστειλε την περασμένη εβδομάδα έναν στολίσκο πλοίων συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου Shandong σε ύδατα κοντά στην Ταϊβάν. Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο αφότου οι ΗΠΑ και ο Καναδάς διέσχισαν πολεμικά πλοία μέσω του Στενού της Ταϊβάν, τα νερά που χωρίζουν το νησί από την ηπειρωτική χώρα.

Η Ταϊβάν και η Κίνα χωρίστηκαν το 1949 όταν οι κομμουνιστές ανέλαβαν τον έλεγχο της Κίνας κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου. Οι χαμένοι Εθνικιστές, υπό τον Τσιανγκ Κάι Σεκ, κατέφυγαν στην Ταϊβάν και δημιούργησαν τη δική τους κυβέρνηση στο νησί. Μόνο λίγα κράτη διεθνώς δίνουν στο νησί επίσημη διπλωματική αναγνώριση. Οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων έχουν επίσημους δεσμούς με την Κίνα, αναγνωρίζουν την πολιτική της «Μίας Κίνας», ότι δηλαδή η Ταϊβάν είναι μέρος της ηπειρωτικής Κίνας, αλλά παράλληλα διατηρούν προξενείο στην Ταϊβάν.

Ετικέτες

Documento Newsletter