Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στην κινεζική πρωτεύουσα για μια διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία πραγματοποιεί σειρά συνομιλιών με υψηλά ιστάμενους κινέζους αξιωματούχους. Την Κυριακή συναντήθηκε με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, ενώ αυτή τη Δευτέρα αναμένεται να συνομιλήσει με τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο Μπλίνκεν επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεκίνο νωρίτερα φέτος, αλλά ανέβαλε το ταξίδι αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν πάνω από τα αμερικανικά ύδατα ένα μπαλόνι που η Ουάσιγκτον λέει ότι χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία.
Chinese President Xi Jinping:
China and the U.S. made progress and agreements on a number of issues during Blinken’s visit to Beijing, this is very good. pic.twitter.com/sOqCKXt0SP
— Clash Report (@clashreport) June 19, 2023
Ταραγμένες σχέσεις
Οι πιο πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν με μια επίσκεψη, πέρυσι, της πρώην προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της Κίνας, ενώ στην αύξηση του θερμόμετρου συνέβαλε και μια συνάντηση φέτος μεταξύ του τωρινού προέδρου της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, και της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν.
Αυτό οδήγησε σε διακοπή των συνομιλιών σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης των χημικών που παράγονται στην Κίνα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή fentanyl στο Μεξικό και σε άλλες χώρες.
Παράλληλα, στις εντάσεις συμβάλλει και το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει πλέον επανεστιάσει από τη Μέση Ανατολή στον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό, και την «κινητικότητα» της Κίνας στην περιοχή.
Στην εντέλεια
Η Κίνα ήταν προσεκτική στην οργάνωση της συνάντησης μεταξύ Σι Τζινπίνγκ και Άντονι Μπλίνκεν. Ο Σι συναντήθηκε με τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, την Παρασκευή για να διασφαλίσει ότι η πρώτη του δημόσια συνάντηση με έναν Αμερικανό φέτος δεν ήταν με τον Μπλίνκεν —ο οποίος θεωρείται αντίπαλος στο Πεκίνο. Ο Σι είπε στον Γκέιτς ότι ήταν «ο πρώτος Αμερικανός φίλος που γνώρισα στο Πεκίνο φέτος», σύμφωνα με την «Λαϊκή Καθημερινή», την κορυφαία εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ωστόσο, μια περίπου τρίωρη συνάντηση μεταξύ του Blinken και του κορυφαίου συμβούλου της Κίνας για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Γουάνγκ Γι, το πρωί της Δευτέρας, υπογράμμισε τις βαθιές προκλήσεις για την υπέρβαση της δυσπιστίας και της τριβής που χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο χωρών.
«Πρέπει να γίνει μια επιλογή»
Επαναλαμβάνοντας τη χαρακτηριστική ρητορική του Πεκίνου, ο Γουάνγκ κατηγόρησε τη «λανθασμένη αντίληψη» της Ουάσιγκτον για την Κίνα ως τη «πρωταρχική αιτία» της παρακμής των σχέσεων των δύο πλευρών και ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να «καταστέλλουν» την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας και να επικαλούνται την «κινεζική απειλή», σύμφωνα με μια αναφορά από τον κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV.
«Πρέπει να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, να προωθήσουμε την επιστροφή σε μια υγιή και σταθερή τροχιά και να βρούμε από κοινού τον σωστό τρόπο για να συνυπάρξουν Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες στη νέα εποχή», είπε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν ήρθε σε «μια κρίσιμη συγκυρία στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, όπου πρέπει να γίνει μια επιλογή μεταξύ διαλόγου ή αντιπαράθεσης, συνεργασίας ή σύγκρουσης».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες να διαχειρίζονται «υπεύθυνα» τον ανταγωνισμό τους μέσω «ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας» για να διασφαλίσουν ότι «δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση» η όποια αντιπαράθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.