Την ώρα που οι μνήμες από την πανδημία του κορονοϊού είναι ακόμη νωπές, σε συναγερμό βρίσκεται ξανά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μετά τις εικόνες από τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία στην Κίνα με ασθενείς που νοσούν με τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV).
Οι ειδικοί στη Δύση, κάνουν έκκληση στην Κίνα να δώσει περισσότερα στοιχεία για την έξαρση του ιού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία διπλασιάζονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ.
Η Κίνα επιχείρησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο από τις εικόνες με κατάμεστους χώρους αναμονής στα τμήματα επειγόντων και σε κλινικές νοσοκομείων της, που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι «λιγότερο σοβαρές» και «μικρότερης κλίμακας» σε σύγκριση με πέρυσι. Ο HMPV φαίνεται να επηρεάζει κυρίως παιδιά στις βόρειες περιοχές της χώρας γεμίζοντας τα νοσοκομεία.
Καθώς οι αναπνευστικές ασθένειες αυξάνονται ανησυχητικά στην περιοχή, υπάρχουν αναφορές για μεγάλη εξάπλωση του HMPV, ο οποίος είναι ωστόσο ένας κοινός ιός του αναπνευστικού συστήματος, γνωστός στους επιστήμονες εδώ και πάνω από δυόμιση δεκαετίες.
Καθησυχάζει ο ΠΟΥ
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έξαρση είναι ασυνήθιστη και ότι ένας νέος ιός ή ασθένεια του αναπνευστικού έχει εμφανιστεί στην Κίνα.
What is human metapneumovirus #HMPV – the pathogen currently in the news coming from China?
It’s a fairly common respiratory virus that usually causes relatively mild symptoms like cough, fever, nasal congestion and wheezing.
Severe cases, however, can lead to… pic.twitter.com/UP81tyO0PH
— Hans Kluge (@hans_kluge) January 4, 2025
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι τα στοιχεία από την Κίνα υποδεικνύουν «ότι έχει υπάρξει μια πρόσφατα αύξηση αναφορικά με τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού», αλλά «η συνολική κλίμακα και η ένταση των μολυσματικών ασθενειών του αναπνευστικού στην Κίνα φέτος είναι χαμηλότερη από πέρυσι».
«Κι εμείς μπορεί να έχουμε HMPV, αλλά δεν το ξέρουμε»
Σύμφωνα με την Πνευμονολόγο του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Δρ. Μάτα Τσικρικά, η οποία μίλησε στο iatropedia.gr η κατάσταση στην Κίνα δεν είναι πρωτοφανής. Αντικατοπτρίζει μια εποχική έξαρση ιών του αναπνευστικού, η οποία παρακολουθείται πιο συστηματικά εκεί, από ό,τι σε άλλες χώρες.
«Ο μεταπνευμονοϊός είναι ένας κοινός ιός του αναπνευστικού, που τον έχουμε μαζί μας εδώ και περίπου 25 χρόνια. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον διαγνώσουμε επαρκώς», αναφέρει η Δρ. Τσικρικά, εξηγώντας πως η έλλειψη διαγνωστικών μέσων στη χώρα μας περιορίζει την κατανόηση και την επιτήρηση τέτοιων ιών.
Στην Κίνα, η έξαρση του μεταπνευμονοϊού συνδέεται με τον υπερπληθυσμό και τις κλιματολογικές συνθήκες, όπως λέει:
«Η Κίνα πάντα παρουσίαζε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία τον χειμώνα, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και των ιδιαίτερων κλιματολογικών της συνθηκών. Η διαφορά είναι ότι η Κίνα διαθέτει τα μέσα για να διαγιγνώσκει γρήγορα και με ακρίβεια αυτούς τους ιούς. Σε άλλη αναλογία, όπως έχουμε κι εμείς αυξημένες λοιμώξεις αυτήν την εποχή, έτσι έχει και η Κίνα. Η διαφορά είναι πως επειδή έχει πολύ κακό ιστορικό η χώρα με την COVID-19, είναι τα πάντα στο “μικροσκόπιο”», εξηγεί η γιατρός.
Μάλιστα, η ίδια, τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη επιτήρησης στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ περιορίζεται στην καταγραφή της γρίπης και της COVID-19 μέσω του συστήματος επιτήρησης SENTIMENT, ενώ δεν διαθέτει επαρκή δεδομένα για άλλους ιούς.
«Η ταχύτητα με την οποία έφτασαν στο συμπέρασμα για τον μεταπνευμονοϊό οι Κινέζοι είναι εντυπωσιακή. Αντίθετα, στην Ελλάδα δεν μπορούμε να διαγνώσουμε τέτοιους ιούς γιατί τα ειδικά τεστ είναι ακριβά, και τα νοσοκομεία προσπαθούν να περιορίσουν τον προϋπολογισμό τους», αναφέρει.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως τονίζει με έμφαση, η Πνευμονολόγος, κάποια και από τα δικά μας αυξημένα περιστατικά στα νοσοκομεία, να αφορούν κρούσματα του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού.
Η ελλιπής εικόνα για την πραγματική διασπορά των λοιμώξεων έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι ίδιοι οι γιατροί να μην έχουν επαρκή δεδομένα ώστε να γνωρίζουν ποιο παθογόνο έχουν απέναντί τους κάθε φορά, αναφέρει η Δρ. Τσικρικά.
«Ακόμη και για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) για τον οποίο η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι πολύ ευαισθητοποιημένη τα τελευταία χρόνια, είμαι σίγουρη πως σε όλα τα νοσοκομεία δεν μπορούν να τον διαγνώσουν. Το πρόβλημα είναι πώς προσπαθούμε κάθε φορά να ανιχνεύσουμε τη διασπορά με τη διεθνή βιβλιογραφία», σημειώνει.
Τι είναι ο ιός HMPV;
Σύμφωνα με τα CDC ο HMPV είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού.
Ανακαλύφθηκε το 2001 και ανήκει στην οικογένεια Pneumoviridae μαζί με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή RSV. Με την πάροδο του χρόνου υπήρξε καλύτερη κατανόηση και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τον HMPV, γεγονός που οδήγησε σε ευρύτερες δοκιμές, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας.
«Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός είναι άλλος ένας από αυτούς τους αναπνευστικούς ιούς που τώρα αξιολογούμε καλύτερα επειδή έχουμε τη διαγνωστική ικανότητα να τον διαγνώσουμε πιο εύκολα σε νοσοκομεία, τμήματα επειγόντων περιστατικών και ακόμη και στα ιατρεία », είπε ο Σάφνερ. «Τώρα έχουμε διαγνωστικά πάνελ που μπορούν να μας πουν αν έχουμε γρίπη ή COVID ή RSV ή ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό».
Ποια είναι τα συμπτώματα του HMPV;
Σύμφωνα με τα CDC ο HMPV έχει περίοδο επώασης τριών έως έξι ημερών.
Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν
- βήχα,
- ρινική συμφόρηση,
- πυρετό και
- δύσπνοια.
«Πολλές φορές ο HMPV δεν διακρίνεται από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, επειδή συνήθως δεν τον ελέγχουμε με διαγνωστικά τεστ εκτός εάν κάποιος νοσήσει βαριά», δήλωσε ο δρ Πίτερ Τσιν-Χονγκ, καθηγητής Ιατρικής και ειδικός στις λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο.
Τα μικρά παιδιά και οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εξελιχθεί ο HMPV σε βρογχίτιδα ή πνευμονία.
Πώς μεταδίδεται ο HMPV;
Ο ανθώπινος μεταπνευμονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί από
- σταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα,
- τη στενή προσωπική επαφή,
- το άγγιμα μολυσμένων επιφανειών και στη συνέχεια του στόματος, της μύτης ή των ματιών μας, σύμφωνα με τα CDC.
Τα κρούσματα συνήθως αυξάνονται τον χειμώνα και την άνοιξη, και οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στον HMPV από την ηλικία των πέντε ετών και μπορούν να επαναμολυνθούν, αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι ηπιότερα για τους περισσότερους πλην των ανοσοκατεσταλμένων και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Υπάρχει θεραπεία για τον HMPV;
Δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του HMPV, επομένως η θεραπεία συνίσταται στην παροχή υποστηρικτικής φροντίδας σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, λένε οι ειδικοί. «Αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα έντονου συριγμού, θα χορηγήσουμε βρογχοδιασταλτικά», είπε ο Τσιν-Χονγκ. «Σε περίπτωση αφυδάτωσης χορηγούμε υγρά, ρίχνουμε τον πυρετό».
Ο ίδιος είπε ότι επειδή οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν συν-λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριακών λοιμώξεων, ίσως να χρειαστεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά.
Διαβάστε επίσης:
Πώς συνδέονται ο μόλυβδος, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η… μείωση του IQ – Τι έδειξε νέα μελέτη
Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Τουλάχιστον 53 νεκροί και 62 τραυματίες από τα 6,8 Ρίχτερ (Videos)