Κίνα προς Χονγκ Κονγκ: Είστε πιο ελεύθεροι, αλλά μην το παρακάνετε

Κίνα προς Χονγκ Κονγκ: Είστε πιο ελεύθεροι, αλλά μην το παρακάνετε

Την πολιτική “μια χώρα δυο συστήματα” φαίνεται πως εγκαταλείπει το Πεκίνο απέναντι στην πρώην βρετανική αποικία, που τη θεωρεί “κινεζική γη”

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ είναι πολύ πιο ελεύθερο απ’ ό,τι προηγουμένως, αλλά προειδοποίησε το φιλοδημοκρατικό κίνημα εναντίον κάθε «απαράδεκτης» προσβολής της εξουσίας του Πεκίνου, 20 χρόνια μετά την επιστροφή στην Κίνα αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας.

Αφού παρέστη στην ορκωμοσία της νέας επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, της Κάρι Λαμ, ο κινέζος πρόεδρος μίλησε για μια «κόκκινη γραμμή» την οποία οφείλουν να μην παραβιάζουν όσοι αμφισβητούν την κεντρική εξουσία σ’ αυτή τη βαθιά διαιρεμένη πόλη.

Υψηλόβαθμη δημόσια λειτουργός, η 60χρονη Λαμ, όπως και οι προκάτοχοί της, επελέγη από μια ελεγχόμενη από το Πεκίνο εκλογική επιτροπή και κατηγορείται ήδη ότι είναι ο λακές του κινεζικού καθεστώτος απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Κίνα δεν σέβεται πλέον την περίφημη αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα», η οποία είχε πρυτανεύσει κατά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ, το 1997.

Η πρώτη επίσκεψη του Σι μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2013 έδωσε επίσης την ευκαιρία σε πολυάριθμους διαδηλωτές να καταγγείλουν την ενίσχυση του κινεζικού ελέγχου επί του εδάφους αυτού, τρία χρόνια μετά το φιλοδημοκρατικό κίνημα του φθινοπώρου 2014.

Σήμερα το πρωί, ο Σι δήλωσε πως «όλες οι προσπάθειες για να κινδυνεύσει η εθνική κυριαρχία, για να αμφισβητηθούν η εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης και ο θεμελιώδης νόμος του Χονγκ Κονγκ» σημαίνουν «παραβίαση της κόκκινης γραμμής» και είναι «απολύτως απαράδεκτες».

Ο Σι προειδοποίησε επίσης αυτούς που θα ήθελαν «να χρησιμοποιήσουν τον Χονγκ Κονγκ για να διεισδύσουν στην ηπειρωτική Κίνα ή για να πραγματοποιήσουν εκεί πράξεις σαμποτάζ».

Στα χαρτιά, η πόλη απολαμβάνει εδώ και 20 χρόνια μοναδικά προνόμια, όπως ελευθερία της έκφρασης, ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα ή μια δόση καθολικής ψηφοφορίας για την εκλογή του νομοθετικού σώματός της.

Όμως πολλά επεισόδια έχουν ενισχύσει τους φόβους όσον αφορά τη στάση της Κίνας, ιδιαίτερα η «εξαφάνιση» το 2015 πέντε βιβλιοπωλών που ήταν επικριτικοί έναντι του Πεκίνου και οι οποίοι επανεμφανίσθηκαν αργότερα στην ηπειρωτική Κίνα.

Μετά την αποτυχία του «Κινήματος των ομπρελών» του 2014, μια νέα πολιτική κίνηση έκανε την εμφάνισή της στην πρώην αποικία, προωθώντας την αυτοδιάθεση, ακόμη και την ανεξαρτησία από την Κίνα.

Ο Σι υποστήριξε σήμερα το πρωί, 20 χρόνια ακριβώς μετά την επιστροφή την πρώην αποικίας, ότι το Χονγκ Κονγκ έχει σήμερα «περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες απ’ ό,τι είχε σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας του».

Χθες ωστόσο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η Σινο-βρετανική Διακήρυξη του 1984 που έθετε τους όρους για την επιστροφή σύμφωνα με την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα», δεν είναι «πλέον η προσήκουσα».

Σήμερα το απόγευμα, μετά την αναχώρηση του Σι, περίπου 60.000 φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές, σύμφωνα με τους οργανωτές, πραγματοποίησαν την ετήσια πορεία τους στην πόλη, ζητώντας επίσης την απελευθέρωση του κινέζου διαφωνούντα νομπελίστα της Ειρήνης Λιού Σιαομπό, ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος και αποφυλακίσθηκε υπό όρους χωρίς να μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Υποστηρικτές της Κίνας αποδοκίμασαν τους διαδηλωτές φωνάζοντας: «Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα! Εδώ είναι κινεζική γη!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ετικέτες

Documento Newsletter