Κίνα: Πέντε φορές θερμότερος από τον ήλιο ο αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης ΕΑST

Κίνα: Πέντε φορές θερμότερος από τον ήλιο ο αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης ΕΑST

Ένας αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στην Κίνα έθεσε καινούριο ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην Γη αφού, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, λειτούργησε για 17 λεπτά σε θερμοκρασίες πέντε φορές θερμότερες από αυτές του ήλιου.

Το Πειραματικό Προηγμένο Υπεραγωγικό Τόκαμακ (EAST), γνωστό ως «τεχνητός ήλιος», άγγιξε θερμοκρασίες της τάξης των 70 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια δοκιμών. Ο απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθεί ένας τεχνητός ήλιος που θα προσφέρει σχεδόν απεριόριστη «καθαρή» ενέργεια μιμούμενος την φυσική διαδικασία που γίνεται μέσα στα αστέρια. Το Σχέδιο EAST έχει κοστίσει στην Κίνα ήδη 833 δις ευρώ και θα συνεχίσει τις δοκιμές του μέχρι τον Ιούνιο.

Το άγιο δισκοπότηρο της «καθαρής ενέργειας»

Η πυρηνική σύντηξη χαιρετίζεται ως το άγιο δισκοπότηρο της παραγωγής καθαρής ενέργειας ωστόσο απέχει πολύ από το να πραγματοποιηθεί εκτός των προστατευμένων συνθηκών του εργαστηρίου παρά τις δεκαετίες έρευνας στην τεχνολογία.

Αντιγράφοντας τη φυσική δομή του πραγματικού ήλιου, οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης συγχωνεύουν ατομικούς πυρήνες προκειμένου να παράγουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας που μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η διαδικασία δεν απαιτεί ορυκτά καύσιμα και δεν αφήνει πίσω της επικίνδυνα απόβλητα, σε αντίθεση με τη διαδικασία πυρηνικής σχάσης που τροφοδοτεί την εμπορική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Οι φυσικοί ισχυρίζονται επίσης ότι υπάρχει επίσης πολύ μικρότερος κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής.

Σύντηξη στην Ευρώπη

Η ομάδα επιστημόνων που ασχολείται με το σχέδιο EAST της Κίνας θα παράσχει επίσης τεχνική υποστήριξη σε ένα άλλο μεγάλο έργο κατασκευής αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στη Μασσαλία της Γαλλίας.

Ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας (ITER) θα είναι ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας στον κόσμο μόλις ολοκληρωθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει επίσης την κατασκευή ενός σταθμού πυρηνικής σύντηξης ως μέρος μιας «πράσινης βιομηχανικής επανάστασης».
Το έργο Spherical Tokamak for Energy Production (STEP) της Βρετανικής Αρχής Ατομικής Ενέργειας στοχεύει να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο σχέδιο έως το 2024 και να παραδώσει ενέργεια στα σπίτια των ανθρώπων κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2040.

Documento Newsletter