Κίνα: Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με την ΕΕ – «Άνευ προηγουμένου» οι πληροφορίες που ζητά η Κομισιόν για τα ηλεκτρικά οχήματα

«Άνευ προηγουμένου» χαρακτήρισε η Κίνα την ποσότητα των λεπτομερών πληροφοριών αναφορικά με την αλυσίδα προσφοράς των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών, την οποία απαίτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια της οκτάμηνης έρευνάς της για αθέμιτες επιδοτήσεις.

«Υπονομεύει το δίκαιο ανταγωνισμό», πρόσθεσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει την εμπορική πολιτική για λογαριασμό της 27μελούς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε στις 12 Ιουνίου ότι θα επιβάλλει από τον Ιούλιο επιπλέον φόρους έως 38,1% σε εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα ώστε να αντισταθμίσει υπερβολικές κινεζικές επιδοτήσεις.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι «σοκαρισμένες και απογοητευμένες» από την απόφαση, αφού έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να συνεργαστούν, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χε Γιαντόνγκ.

«Το είδος, η έκταση και η ποσότητα των πληροφοριών, που συγκεντρώθηκαν από την ευρωπαϊκή πλευρά ήταν άνευ προηγουμένου και πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι χρειάζεται για μια έρευνα για επιβολή αντισταθμιστικών δασμών», αναφέρει ο Χε Γιαντόνγκ στην απάντησή του σε ερώτηση από κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης για το αν η Κομισιόν επιδίωξε να κατασκοπεύσει την κινεζική βιομηχανία ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να της δώσουν πληροφορίες αναφορικά με τις πηγές των πρώτων υλών τους για τις μπαταρίες, αλλά και με βιομηχανικά εξαρτήματα, με την τιμολόγηση, καθώς και με την ανάπτυξη διαύλων πώλησης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν χθες, Τετάρτη, ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν επεδίωξε να κατασκοπεύσει κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτων, δεδομένων των «πολλών παράλογων αιτημάτων που διατύπωσε στη διάρκεια της έρευνας», ενώ η έρευνα είναι έρευνα μόνο κατ’ όνομα.

Η κίνηση της ΕΕ «στερείται νομικής βάσης και ζημιώνει την παγκόσμια πράσινη μετάβαση και την ανοικτή συνεργασία», δήλωσε σήμερα ο Χε Γιαντόνγκ.

Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντα των εταιρειών της, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν στο Βιετνάμ: Μια παλιά φιλία που αρνείται να σβήσει – Ανησυχία στις ΗΠΑ

Guardian: «Συναγερμός στη Δύση για την αμυντική συμφωνία Κιμ-Πούτιν»

Queen: Εξαγοράστηκε για 1,27 δισ. δολάρια ο μουσικός κατάλογος του θρυλικού συγκροτήματος

Η Ρωσία κατηγορεί τη Γαλλία ότι υποδαυλίζει με πώληση όπλων στην Αρμενία τον πόλεμο στον Καύκασο

Συνομιλίες για τη Γάζα με νέα αιματοχυσία – Το Ισραήλ ελέγχεται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου