Κίνα: Κάντε και δεύτερο παιδί!

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Σχεδιασμού (NHFPC), πέρυσι γεννήθηκαν 18,46 εκατομμύρια μωρά σε κινεζικά νοσοκομεία, ο μεγαλύτερος αριθμός γεννήσεων από το 2001 και αυξημένος κατά 1,31 εκατομμύρια σε σχέση με το 2015.

Η Κίνα ενθαρρύνει περισσότερους γονείς να αποκτούν δύο παιδιά, καθώς επιτρέπεται πλέον σε όλα τα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά μετά το τέλος της πολιτικής που υπαγόρευε την απόκτηση ενός παιδιού.

Την πρώτη χρονιά μετά το τέλος της πολιτικής ενός παιδιού, πάνω από το 45% των νέων γεννήσεων αφορούσαν σε δεύτερο παιδί. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 10% από το 2013, όταν επετράπη στα ζευγάρια να αποκτούν δεύτερο παιδί, εάν κάποιος από τους δύο γονείς ήταν μοναχοπαίδι. Ωστόσο, η αύξηση των νεογέννητων μετά τη στροφή της Κίνας στην πολιτική των δύο παιδιών δεν είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τον δημογράφο Χουάνγκ Γουεντσένγκ. «Έχει εξασθενήσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων να αυξήσουν τις οικογένειες τους», δήλωσε.

Σύμφωνα με έρευνα της NHFPC, η πλειονότητα των οικογενειών δεν εξέφρασαν επιθυμία να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, λόγω ανησυχιών για τα οικονομικά τους και για τη φροντίδα των παιδιών. Η έρευνα έδειξε ότι οι δαπάνες για τα παιδιά αντιστοιχεί σε σχεδόν το 50% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος των κινέζικων νοικοκυριών.

Μόνο το 4% των μωρών, ηλικίας κάτω των 3 ετών, γεννήθηκαν σε ειδικά ιδρύματα, σε σύγκριση με το 50% στις αναπτυγμένες χώρες, σημείωσε η έρευνα, προσθέτοντας ότι έπαιξαν τον ρόλο τους και η άνοδος των τιμών των κατοικιών καθώς και η διακριτική μεταχείριση εις βάρος των γυναικών που παίρνουν άδεια μητρότητας.

Για να αυξηθεί το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες μπορούν να τα καταφέρουν να αναθρέφουν περισσότερα παιδιά, δήλωσε ο Λου Τζιεχουά, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Η κεντρική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη προσπάθειες για να κατανείμει καλύτερα τους δημόσιους πόρους, ώστε να αποκριθεί στις ανησυχίες των ζευγαριών. Πάνω από 40 διευθύνσεις βελτιώνουν τις πολιτικές σε τομείς – όπως της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλισης και φορολογίας, της αναβάθμισης της μητρότητας και των ιατρικών υπηρεσιών για τα παιδιά καθώς και των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών – και διατυπώνουν πολιτικές που διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας και την άδεια μητρότητας για τις γυναίκες, σύμφωνα με τον Γουάνγκ Γουενζχουάνγκ του NHFPC. «Θα χρειασθούν πέντε έως δέκα χρόνια για να φανούν τα αποτελέσματα των πολιτικών και αυτός είναι ο λόγος που δεν χάσαμε χρόνο για τη διαμόρφωση των πολιτικών», δήλωσε.

Ετικέτες