Κίνα και Ρωσία ενισχύουν τις ενεργειακές τους σχέσεις με LNG

Κίνα και Ρωσία ενισχύουν τις ενεργειακές τους σχέσεις με LNG

Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025, σύμφωνα με τον Κινέζο πρέσβη στη Μόσχα Ζανγκ Χανχούι. Όπως ανέφερε, η αυξημένη ζήτηση από Κινέζους αγοραστές οδηγεί σε ενίσχυση της συνεργασίας με ρωσικούς προμηθευτές, εν μέσω των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Εκτός από το LNG, βρίσκεται στο τραπέζι η μεγάλη συμφωνία για τον αγωγό Power of Siberia 2, ο οποίος θα μεταφέρει έως και 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Σιβηρία προς την Κίνα μέσω Μογγολίας. Παρά την πρόοδο στο τεχνικό σκέλος, η τελική συμφωνία καθυστερεί, καθώς Πεκίνο και Μόσχα δεν τα βρίσκουν σε τιμές και όρους παράδοσης.

Το 2024, οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού LNG αυξήθηκαν κατά 3,3%, φθάνοντας τους 8,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Η Ρωσία είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας, μετά την Αυστραλία και το Κατάρ — μια θέση που θέλει να ενισχύσει με την αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από αμερικανικό LNG.

Η ενεργειακή προσέγγιση Μόσχας – Πεκίνου αποτυπώνει μια νέα στρατηγική αποσύνδεσης από τις δυτικές αγορές. Η Ρωσία αναζητά εναλλακτικές διεξόδους μετά τη ραγδαία πτώση των εξαγωγών προς την Ευρώπη, ενώ η Κίνα βλέπει στη ρωσική ενέργεια μια φθηνότερη, πολιτικά «ουδέτερη» και εύκολα προσβάσιμη πηγή.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ θέλει να «στραγγαλίσει» το πρόγραμμα των ιατρικών αποστολών της Κούβας 

Corriere della Sera: «Επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι – “Ο πόλεμος είναι λάθος δικό του και του Μπάιντεν”»

Ετικέτες

Documento Newsletter