Nα εγκαταλείψουν «την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία» κάλεσε τις ΗΠΑ η Κίνα, μετά τη δημοσιοποίηση την Παρασκευή του νέου «Δόγματος Πυρηνικής Πολιτικής και Ασφάλειας» από το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επεκτείνει τις πυρηνικές της ικανότητες.
«Η ειρήνη και η ανάπτυξη αποτελούν παγκόσμιες τάσεις που δεν αντιστρέφονται. Οι ΗΠΑ, η χώρα που διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως, θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλία να ακολουθήσει την τάση αυτή αντί να πάρει την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το νέο αυτό δόγμα, οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν νέα πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος ως απάντηση στον επανεξοπλισμό της Ρωσίας.
Αυτά τα νέα όπλα, που κάνουν τους ειδικούς να φοβούνται για μια αναβίωση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και την αύξηση του κινδύνου μιας πυρηνικής σύρραξης, αντιπροσωπεύουν την «απάντηση στη διεύρυνση των (πυρηνικών) ικανοτήτων της Ρωσίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γκρεγκ Γουίβερ, ο υπεύθυνος στρατηγικών ικανοτήτων στο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.
Εκτιμώντας ότι η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο είναι σήμερα πολύ πιο περίπλοκη σε σύγκριση με το 2010, όταν δημοσιεύτηκε η τελευταία αναθεώρηση του δόγματος για τα πυρηνικά, το Πεντάγωνο επισημαίνει σε αυτό το έγγραφο τις απειλές που προέρχονται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κάνουν «αλαζονικές εικασίες» σχετικά με τις προθέσεις του Πεκίνου και πρόσθεσε ότι πάντα υιοθετεί μια μετρημένη στάση απέναντι στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ενώ διατηρεί στο ελάχιστο την πυρηνική της ισχύ.
«Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία, να αναλάβουν με σοβαρότητα την ευθύνη τους για αφοπλισμό, να κατανοήσουν ορθά τις στρατηγικές προθέσεις της Κίνας», προσθέτει η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ να καταγγέλλει ότι η νέα αμερικανική στρατηγική «φέρνει την ανθρωπότητα πιο κοντά στην εξόντωση».
Αυτή η πολιτική «μεταφράζεται σε μια αυξημένη εξάρτηση από τις πυρηνικές βόμβες, σε παραβίαση της NPT», της Συμφωνίας για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, τόνισε ο Ζαρίφ.
«Η επιμονή (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) να σκοτώσει» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «πηγάζει από την ίδια επικίνδυνη ασυνειδησία».
Η NPT υπεγράφη το 1968 και τέθηκε σε εφαρμογή δύο χρόνια αργότερα. Πλέον έχουν ενταχθεί σε αυτή σχεδόν όλα τα κράτη του πλανήτη και προβλέπει «τον τερματισμό το συντομότερο δυνατό της κούρσας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προς τον πυρηνικό αφοπλισμό».