Κίνα και ΗΠΑ είχαν τις πρώτες άτυπες συνομιλίες για τα πυρηνικά μετά από 5 χρόνια

Κίνα και ΗΠΑ είχαν τις πρώτες άτυπες συνομιλίες για τα πυρηνικά μετά από 5 χρόνια

Τις πρώτες τους άτυπες διαπραγματεύσεις ύστερα από 5 χρόνια, είχαν τον περασμένο Μάρτιο οι ΗΠΑ και Κίνα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του Reuters.

Το Πεκίνο διαβεβαίωσε τους Αμερικάνους πως δεν πρόκειται να καταφύγει σε χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί έδαφός του, με το νησιωτικό κράτος να πιστεύει πως η Κίνα έχει ως εθνικό στόχο την εξάλειψη του.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με το αυξανόμενο πυρηνικό απόθεμα της Κίνας και τη δέσμευσή της σε μια πολιτική δεκαετιών της «μη πρώτης χρήσης», δηλαδή της μη έναρξης πυρηνικής επίθεσης, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο εκ των Αμερικανών που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

«Είπαν στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι είναι απολύτως πεπεισμένοι πως θα επικρατήσουν σε μια συμβατική μάχη για την Ταϊβάν χωρίς να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σαντόρο, διευθυντής του Pacific Forum και διοργανωτής των ανεπίσημων ή ημιεπίσημων επαφών και διαβουλεύσεων με την Κίνα.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από έξι αντιπροσώπους, συμπεριλαμβανομένων πρώην αξιωματούχων και μελετητών, στις διήμερες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο στη Σανγκάη, ενώ το Πεκίνο έστειλε μια αντιπροσωπεία μελετητών και αναλυτών που περιλάμβανε πολλούς πρώην αξιωματικούς του στρατού της Κίνας.

Σημειώνεται πως αυτές οι συνομιλίες ονομάζονται «Track Two», όταν οι συζητήσεις μεταξύ κυβερνήσεων και αντιπροσωπειών τους έχουν τον χαρακτηρισμό «Track One».

Οι άτυπες διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν με τις ΗΠΑ και την Κίνα να βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μείζονα οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter