Κίνα εναντίον ΗΠΑ για το λιμάνι του Αμβούργου: «Δεν έχετε δικαίωμα παρέμβασης»

Κίνα εναντίον ΗΠΑ για το λιμάνι του Αμβούργου: «Δεν έχετε δικαίωμα παρέμβασης»

Οι ΗΠΑ «δεν έχουν δικαίωμα» να παρεμβαίνουν στην κινεζική συνεργασία με τη Γερμανία, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, μετά την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον να μην αποκτήσει το Πεκίνο το μερίδιο μετοχών στον τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου.

«Η παρέμβαση των ΗΠΑ είναι σύμπτωμα της πρακτικής της καταναγκαστικής διπλωματίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σε δημοσιογράφους σε καθημερινή ενημέρωση στο Πεκίνο.

«Η ρεαλιστική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Γερμανίας είναι θέμα των δύο κυρίαρχων χωρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να της επιτεθούν χωρίς λόγο και δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν και να παρεμβαίνουν», είπε ο Ζάο την Πέμπτη, μια ημέρα πριν ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έρθει στο Πεκίνο για μονοήμερη επίσκεψη όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός Cosco έκανε προσφορά πέρυσι για να πάρει μερίδιο της τάξης του 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρείας logistics HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας διχάστηκε σχετικά με τη συμφωνία, με τους Πράσινους να εκφράζουν αντιρρήσεις για τη συμφωνία, εγείροντας ζητήματα για την κατάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, η οποία έχει κατηγορηθεί για καταπίεση της μουσουλμανικής κοινότητας των Ουιγούρων στα δυτικά της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια επένδυση χαρτοφυλακίου για εξαγορά του 24,9% από την Cosco σε αυτό που μια πηγή του υπουργείου Οικονομίας περιέγραψε ως «λύση έκτακτης ανάγκης» για την έγκριση της συμφωνίας αλλά τον μετριασμό των επιπτώσεων. Η εγκεκριμένη επένδυση δεν δίνει στην Cosco κανένα λόγο σε διαχειριστικές ή στρατηγικές αποφάσεις.

Πηγή: AFP, Reuters

Διαβάστε επίσης:

«Σπάει» για… ιδίον όφελος την πολιτική απομόνωση της Κίνας ο Σολτς – Και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Ετικέτες

Documento Newsletter