Η σύζυγος του Κινέζου αντιφρονούντα και νομπελίστα Λιου Σιαομπό, το πτώμα του οποίου αποτεφρώθηκε σήμερα, είναι «ελεύθερη», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, την ώρα που μια κυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε έναν λίβελο εναντίον του νομπελίστα χαρακτηρίζοντας τον έναν «μισητό» εγκληματία ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση από την κινεζική κοινωνία.
Το πτώμα του Σιαομπό αποτεφρώθηκε σήμερα το πρωί σε μια «απλή τελετή», ενώπιον της συζύγου του και συγγενών τους, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.
Η Λιου Σιά παρέλαβε την τέφρα του συζύγου της, σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Εξ όσων γνωρίζω η Λιου Σιά είναι ελεύθερη» και προσέθεσε ότι ως πολίτης της Κίνας τα δικαιώματά της θα προστατευτούν σύμφωνα με το νόμο.
«Αλλά μόλις έχασε το σύζυγό της. Είναι πολύ λυπημένη. Στην περίοδο μετά το θάνατο του Λιου Σιαομπό θα δεχθεί εξωτερικές ενοχλήσεις. Αυτή είναι η επιθυμία των μελών της οικογένειας της. Είναι φυσικό», συνέχισε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκεται η ποιήτρια Λιου Σιά. Μολονότι βρισκόταν και η ίδια υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τότε που ο σύζυγός της βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010, της επιτρεπόταν να τον επισκέπτεται μια φορά το μήνα.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Μο Σαοπίνγκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν γνωρίζει αν η αποτέφρωση έγινε σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειας, καθώς δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με κανένα μέλος της. «Πιθανότατα βρίσκονται ακόμα υπό έλεγχο και υπό παρακολούθηση από τις αρχές», εξήγησε ο Σαοπίνγκ.
Ο Λιου Σιαομπό, 61 ετών, πέθανε την Πέμπτη στην πόλη Σενγιάνγκ (βορειοανατολική Κίνα), από πολυοργανική ανεπάρκεια εξαιτίας του καρκίνου στο ήπαρ που τον είχε προσβάλει, χωρίς οι αρχές να του επιτρέψουν να περάσει τις τελευταίες του ημέρες ελεύθερος ή να μεταβεί στο εξωτερικό για νοσηλεία, κάτι που προκάλεσε σωρεία επικρίσεων εναντίον του Πεκίνου.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα που διένειμαν οι αρχές εικονίζουν τη σύζυγό του, την ποιήτρια Λιου Σιά, με μαύρα γυαλιά, δακρυσμένη, πλάι στο πτώμα του συζύγου της, καθώς και συγγενείς να υποκλίνονται μπροστά στο λείψανο, γύρω από το οποίο είχαν τοποθετηθεί λευκά άνθη.
Ο Λιου Σιαομπό, ο πρώτος κινέζος νομπελίστας ειρήνης, συγγραφέας και καθηγητής, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2008 και καταδικάστηκε έναν χρόνο αργότερα σε 11 χρόνια κάθειρξη για υπονομευτική δραστηριότητα. Η κινεζική κυβέρνηση τον κατηγορούσε κυρίως ότι συνέβαλε στη σύνταξη ενός μανιφέστου που μεταξύ άλλων απαιτούσε να προκηρυχθούν ελεύθερες εκλογές στη χώρα.
Στο μεταξύ αφέθηκε ελεύθερος στην Κίνα ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το θάνατο του νομπελίστα ακτιβιστή Λιου Σιαομπό. Ο Σου Ζιγιόνγκ είχε καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Το «Κίνημα Νέων Πολιτών» του Σου επεδίωκε την αλλαγή κινούμενο εκ των έσω του συστήματος. Ο ίδιος συνελήφθη το 2013 και στη συνέχεια καταδικάστηκε «για συγκέντρωση πλήθους με στόχο την διατάραξη της κοινής τάξης». Ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος ήταν η δημοσιοποίηση της περιουσίας των αξιωματούχων.
Ο δικηγόρος του δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι ενημέρωσε τον πελάτη του για τις εξελίξεις εκτός φυλακής, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου του Λιου Σιαομπό. Σχετικά με την τελευταία είδηση ο δικηγόρος δήλωσε ότι ο Σου «ταράχτηκε» πολύ ακούγοντας την.
Ο Σου Ζιγιόνγκ αποφυλακίστηκε το πρωί του Σαββάτου, είναι σε καλή φυσική κατάσταση και σκοπεύει να περάσει τις επόμενες ημέρες με την οικογένεια του, προσέθεσε ο δικηγόρος του.
Κατά τη δίκη του το 2014, είχε επιλέξει να μην υπερασπιστεί τον ευατό του και παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια σιωπηλός, διαμαρτυρόμενος για τη νομική διαδικασία, που υποστήριζε ήταν ελεγχόμενη και θα κατέληγε σίγουρα στην καταδίκη του.