Κίνα: «Deal» Σολτς και Σι Τζινπίνγκ μετά από τρία χρόνια πολιτικής απομόνωσης – Παρά τις επικρίσεις

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντάται στο Πεκίνο με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον πρώτο ηγέτη κράτους μέλους της ΕΕ και της G7 που επισκέπτεται στην Κίνα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, μετά από τριετή πολιτική απομόνωση και παρά τις επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία.

Δείτε επίσης: «Σπάει» για… ιδίον όφελος την πολιτική απομόνωση της Κίνας ο Σολτς – Και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Συγκεκριμένα, ο καγκελάριος Σολτς έγινε δεκτός το πρωί στο «Παλάτι του Λαού» από τον πρόεδρο Σι, διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αμέσως μετά, ο κ. Σολτς αναμένεται να έχει συνάντηση για συνομιλίες με τον κινέζο πρωθυπουργό, τον Λι Κετσιάνγκ.

Σολτς: Να «αναπτυχθούν περαιτέρω» οι οικονομικές σχέσεις Γερμανίας – Κίνας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε την Παρασκευή τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι η πρόθεσή του είναι να «αναπτυχθεί περαιτέρω» η οικονομική συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα, παρά τις «διαφορές απόψεων» των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

«Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας (…) σε άλλα ζητήματα: την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική ασφάλεια και τις χρεωμένες χώρες», τόνισε ο κ. Σολτς στον κινέζο ηγέτη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σι Τζινπίνγκ: Η επίσκεψη Σολτς στην Κίνα «ενισχύει» τη διμερή συνεργασία με τη Γερμανία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Παρασκευή πως η επίσκεψη στο Πεκίνο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς «ενισχύει την πρακτική συνεργασία» της Κίνας με τη Γερμανία, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η επίσκεψη του κ. Σολτς, η πρώτη ηγέτη κράτους-μέλους της ΕΕ και της G7 στην Κίνα από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφεται με φόντο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Δύση και την κινεζική κυβέρνηση, στην οποία ειδικά οι ΗΠΑ προσάπτουν αυξανόμενη «επιθετικότητα» και αυταρχισμό.

Όπως το βλέπει ο κ. Σι, οι δύο χώρες πρέπει να αυξήσουν τη συνεργασία τους αυτή την «περίοδο αλλαγών και αναταραχής» για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης, μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.