Κίνα: Βρέθηκαν οι αρχαιότερες στον κόσμο ενδείξεις καλλιέργειας ρυζιού

Κίνα: Βρέθηκαν οι αρχαιότερες στον κόσμο ενδείξεις καλλιέργειας ρυζιού

Η εξημέρωση και η καλλιέργεια του ρυζιού άρχισε πριν από τουλάχιστον 9.400 χρόνια στην Κίνα.

Κινέζοι επιστήμονες χρονολόγησαν φυτόλιθους από ρύζι (Oryza saliva L.), που βρέθηκαν στις περιοχές Σανγκσάν και Χεχουασάν του ποταμού Γιανγκτσέ. Οι φυτόλιθοι είναι φυτικά κατάλοιπα που διασώζονται σε μικροσκοπική μορφή και είναι ορατά μόνο στο μικροσκόπιο.

Καθώς οι φυτόλιθοι περιέχουν ποσότητες οργανικού άνθρακα, κατέστη δυνατό να υπολογισθεί με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα ότι οι συγκεκριμένοι έχουν ηλικία 9.400 και 9.000 ετών αντίστοιχα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιανπίνγκ Ζανγκ του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Η Κίνα θεωρείται η «πατρίδα» του ρυζιού. Μετά τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η καλλιέργεια του ρυζιού πιθανώς άρχισε στον Κάτω Γιανγκτσέ στην αρχή της Ολοκαίνου εποχής, μετά το λιώσιμο των πάγων.

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί στην Κίνα ακόμη παλαιότεροι φυτόλιθοι ρυζιού, που χρονολογούνται έως προ 12.000 ετών, όμως πιθανότατα προέρχονται από άγρια και όχι από καλλιεργημένα φυτά ρυζιού.

Σήμερα πλέον πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί το ρύζι βασικό συστατικό της διατροφής του.

Ετικέτες

Documento Newsletter