Τουρισμός: Κι από Αύγουστο… χειμώνα

Τουρισμός: Κι από Αύγουστο… χειμώνα

Αβέβαιη η επόμενη μέρα για τους ξενοδόχους που περιμένουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, καθώς και για χιλιάδες εργαζόμενους

Τοπίο στην ομίχλη. Απώλεια εσόδων 15 δισ. ευρώ, πληρότητα που δεν ξεπερνά το 30%, ξενοδοχεία με μηδενικά εισοδήματα, έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και μια τουριστική σεζόν που αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από ποτέ.

Η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο κλάδος του τουρισμού, βιώνει ένα τρομακτικό καλοκαίρι, αφού η μειωμένη προσέλευση τουριστών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί ξενοδόχους και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ένα αβέβαιο μέλλον. Οι οικονομικές απώλειες αναμένονται δυσβάστακτες και θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν, γεγονός που οδηγεί τους ξενοδόχους στο να ζητούν μακροχρόνια στήριξη από την πολιτεία προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

«Δεν μιλάμε για πληρότητες, αλλά για μεγάλες απώλειες»

«Ο Ιούλιος έκλεισε πανελλαδικά με μια μέση πληρότητα της τάξης του 2530%. Τον Ιούνιο είχαμε περισσότερες προσδοκίες, δυστυχώς όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλαξαν τον χάρτη, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αφίξεις μετά τις 10 Ιουλίου. Ως αποτέλεσμα μπήκαμε στον Αύγουστο με μια πληρότητα που διαμορφώνεται πανελλαδικά στο 30-35%, η οποία ενδεχομένως να φτάσει σε κάποια νησιά από τις 5 έως τις 20 Αυγούστου το 50% λόγω και της εσωτερικής αγοράς» δήλωσε στο Documento ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Αναφορικά με το αν η τουριστική σεζόν θα διαρκέσει όσο και τις προηγούμενες χρονιές, ο Γρ. Τάσιος είναι σαφής: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα κλείσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το τοπίο παραμένει απολύτως θολό: υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός για τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία φέρνουν απόλυτη ανατροπή, εξέλιξη που επηρεάζει προφανώς και τα ξενοδοχεία. Δεν μιλάμε πια για πληρότητες αλλά για πολύ μεγάλες απώλειες που για να αντιμετωπιστούν θα πρέπει να υπάρξει σημαντική υποστήριξη από την πολιτεία στην προσπάθειά μας να επιβιώσουμε το 2021».

«15 δισ. ευρώ απώλεια εσόδων»

Οι πιο σημαντικές απώλειες εντοπίζονται σε «Πιερία, Χαλκιδική, Θάσο, Καβάλα και Μαγνησία, ενώ και στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Βόλο οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 10%. Σε λίγο καλύτερη κατάσταση είναι τα νησιά, κυρίως στο νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, αλλά οι συνθήκες είναι δύσκολες παντού. Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος είναι επίσης πολύ χαμηλά».

Αναφορικά με τις αφίξεις τουριστών ο Γρ. Τάσιος επεσήμανε ότι «η Αγγλία και η Γερμανία έχουν ανοίξει τις πτήσεις, όπως και η Σουηδία έως έναν βαθμό. Υπάρχουν όμως σημαντικά προβλήματα γιατί δεν έχουμε καθόλου τουρίστες από Ρωσία και Σερβία, ενώ από Ρουμανία, Βουλγαρία και Ρουμανία έρχονται μόνο αν έχουν υποβληθεί σε τεστ 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Μεγάλη απώλεια είναι και οι ΗΠΑ για το λεκανοπέδιο και τα νησιά, ειδικά αυτά που οριοθετούνται ως παγκόσμιοι προορισμοί».

Σχετικά με την απώλεια εσόδων στον τουρισμό, ο Γρ. Τάσιος δήλωσε ότι «συγκριτικά με τα 18 δισ. ευρώ έσοδα του 2018 είναι ξεκάθαρο ότι φέτος χάνουμε 15 δισ. ευρώ. Αυτά τα έσοδα δεν μπορούν να αναπληρωθούν σε έναν χρόνο, απαιτούνται τουλάχιστον τρία τέσσερα χρόνια».

«Κινητικότητα έως τις 20 Αυγούστου»

Στον εγχώριο τουρισμό «εντοπίζεται μια κινητικότητα έως και τις 20 Αυγούστου. Δυστυχώς πάρθηκε τελευταία στιγμή η απόφαση για την αύξηση της πληρότητας στα πλοία με αποτέλεσμα να χάσουμε κρατήσεις το προηγούμενο διάστημα στα νησιά. Κινητικότητα υπάρχει και λόγω του προγράμματος “Τουρισμός για όλους”, όπου έχουν μπει 2.000 επιχειρήσεις για να φιλοξενήσουν κόσμο». Οι τιμές «είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι γιατί έχουμε σημαντικά έξοδα εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ έπειτα από πρωτοβουλία της ομοσπονδίας προσφέρονται πενθήμερα πακέτα με 20% έκπτωση».

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης του κλάδου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ανέφερε ότι «θα χρειαστεί σίγουρα και μια τέταρτη φάση για την επιστρεπτέα προκαταβολή που να καλύψει και τον Αύγουστο ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λάβουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια μέσω ρευστότητας. Μεγάλη είναι η απώλεια και επειδή περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις εντάχθηκε σε δανειοδοτικά προγράμματα στήριξης κυρίως λόγω των προϋποθέσεων που όρισε η ΕΕ περί προβληματικότητας επιχειρήσεων. Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν για επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων –όπου δεν υπάρχει πληρότητα– και της απόλυτης κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων όχι μόνο μέσω του ταμείου ανεργίας αλλά και με μια επιπλέον οικονομική ενίσχυση. Ολα αυτά θα πρέπει να γίνουν και το 2021 ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε.

Η βιωσιμότητα κάποιων ξενοδοχείων που έχουν μηδενικά έσοδα θα κινδυνεύσει. Το ζήτημα είναι μέσω των μέτρων στήριξης αυτά τα ξενοδοχεία να μην είναι πολλά. Γιατί πάντα στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Για να γίνει αυτό θα χρειαστούν και αναδιάρθρωση των δανείων για τουλάχιστον μια δεκαετία προς τα πίσω και ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο».

Οσον αφορά την προφύλαξη από τον κορονοϊό, «έχουμε αποδείξει –και στατιστικά μιλώντας– ότι έχουμε πολύ καλή αντιμετώπιση μέσω της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Εφαρμόζουμε τα μέτρα, βάζουμε πλάτη και προετοιμαζόμαστε συστηματικά από εδώ και στο εξής το ίδιο να γίνει και το 2021».

Ετικέτες

Documento Newsletter