Κεχαγιά: Η ΝΔ υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κεχαγιά: Η ΝΔ υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Βούλα Κεχαγιά (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την κύρωση των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, εξαπολύοντας πυρά τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

«Αν είχαν κυρωθεί τα τρία μνημόνια, θα είχαμε ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας θέση σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Ένα από τα πρωτόκολλα, που αφορά τη σχέση της με την Ε.Ε., θα μας έδινε τη δυνατότητα να τους πιέζουμε πολύ περισσότερο και να τους ασκούμε επιρροή» δήλωσε στο Talk Radio η Βούλα Κεχαγιά και προκαλεί τη ΝΔ να λάβει τις απαιτούμενες ενέργειες για να «εξοβελιστεί» το VMRO από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Επίσης, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η ΝΔ θα μπορούσε να προσφύγει στον ΟΗΕ αν δεν επιθυμούσε την τήρηση της Συμφωνίας, αλλά «δεν πρόκειται να το κάνει».

Αναλυτικά τα όσα είπε η Βούλα Κεχαγιά:

«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι στριμωγμένος πολιτικά και νομίζει ότι θα κερδίσει πόντους ασκώντας κριτική στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή για την κύρωση των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάνει λάθος, όμως. Κι αυτό δεν το λέμε μόνο στο ΠΑΣΟΚ, το λέμε και στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Διότι αν έφερνε τα μνημόνια προς ψήφιση στη Βουλή τα τελευταία πέντε χρόνια, γιατί το πάει από μήνα σε μήνα προκειμένου να υποστηρίξει τις εσωκομματικές ανισορροπίες της η Νέα Δημοκρατία, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.

Τι σημαίνει η δήλωση του κ. Βορίδη ότι αν φέρουν τα μνημόνια, θα τα ψηφίσει; Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα καταγγείλουν τη Συμφωνία αλλά δεν θα φέρουν και τα μνημόνια προς ψήφιση. Πρόκειται για μια δήλωση που επιβεβαιώνει την πολυγλωσσία της κυβέρνησης. Κάθε υπουργός, κάθε στέλεχος της ΝΔ λέει και κάτι διαφορετικό σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα καταγγείλει τη Συμφωνία μολονότι, όπως λέει, είναι μια «κακή Συμφωνία», γιατί επί της ουσίας την υποστηρίζει. Αυτό όμως δεν θα το πει ποτέ δημοσίως, διότι τη λοιδόρησε και την πολέμησε, για μικροκομματικούς λόγους, το 2019.

Δεν είναι μονόδρομος η τήρηση της Συμφωνίας. Αν θέλει η ΝΔ, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 19, το οποίο λέει ότι αν το ένα μέρος -ή ακόμα και τα δύο μέρη- δεν την τηρεί, μπορούν να προσφύγουν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, να ζητήσουν τη διαμεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να υπάρξει μία διευθέτηση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να το κάνει, γιατί υποστηρίζει και χαιρετίζει τη Συμφωνία.

Η Συμφωνία, ωστόσο, ορίζει ότι το όνομα της χώρας είναι αμετάκλητο. Άρα γιατί τόσος ξεσηκωμός από την κυβέρνηση της ΝΔ και επαναφορά όλων των αιτιάσεων για μία «κακή και ενδοτική συμφωνία»; Από τη στιγμή που το συνταγματικό όνομα είναι «Βόρεια Μακεδονία», ό,τι και να λέει η κ. Σιλιάνοφσκα πως η χώρα της λέγεται «Μακεδονία», δεν θα έχει καμία τύχη στο ΝΑΤΟ, στο οποίο έχει ενταχθεί ως «Βόρεια Μακεδονία», και δεν θα έχει καμία τύχη στην πορεία ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν είχαν κυρωθεί τα τρία μνημόνια, θα είχαμε ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας θέση σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Ένα από τα πρωτόκολλα, που αφορά τη σχέση της με την Ε.Ε., θα μας έδινε τη δυνατότητα να τους πιέζουμε πολύ περισσότερο και να τους ασκούμε επιρροή.

Η κύρωση των τριών μνημονίων, για τα οποία συνειδητά κωλυσιεργεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θα ενθάρρυνε και θα ενίσχυε τη δική μας επιχειρηματολογία. Η κυβέρνηση ενέπαιξε τον ελληνικό λαό και ειδικά τους Βορειοελλαδίτες. Συντάχθηκε πίσω από συντηρητικές και ακροδεξιές φωνές το 2018-19, συμμετείχε στα συλλαλητήρια και πυροδότησε το πολιτικό κλίμα μόνο και μόνο για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Στο παρασκήνιο, γνωρίζουμε όλοι ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει τότε την εκπρόσωπο της ΝΔ, την κ. Σπυράκη, να συναντήσει τον κ. Ζάεφ στις Βρυξέλλες για να του πει «άσε τώρα την κυβέρνηση του Τσίπρα, μη συζητάς μαζί τους, όταν αναλάβουμε εμείς την εξουσία, να τα βρούμε οι δυο μας, μη λύσεις τώρα το πρόβλημα». Κι αυτό δεν διαψεύστηκε ποτέ.

Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβάλλεται από τον τρόπο με τον οποίο η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται στο όνομά της, παραβιάζοντας τη Συμφωνία, θα μπορούσε να κάνει κι ένα διάβημα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να ζητούσε να εξοβελιστεί από αυτό, εφόσον ανήκει -και η ΝΔ και το VMRO- στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, δηλαδή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Διαβάστε επίσης:

«Όχι» στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, λέει ο Χατζηδάκης – «Δεν θέλουν να χτυπήσουν την ακρίβεια», απαντά ο Νίκος Παππάς

Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για την κοινωνική απογοήτευση: «Ο μεγάλος κίνδυνος για τη Δημοκρατία είναι η αποχή»

 

Documento Newsletter