Δυο νεκρά σταχτοδέλφινα ξεβράστηκαν το πρωί της Πέμπτης 24/10 στην περιοχή της Αχαράβης στην Βόρεια Κέρκυρα, όπως ανέδειξε πρώτο το τοπικό μέσο kerkyrasimera.gr.
Τα δυο άτυχα κητοειδή εντοπίστηκαν από κατοίκους της περιοχής νεκρά, ενώ ένα τρίτο σταχτοδέλφινο κολυμπούσε στην ακτή με τους κατοίκους να το βοηθούν να βρει τον δρόμο του στη θάλασσα.
Οι κάτοικοι ενημέρωσαν άμεσα το Λιμενικό και τον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας. Όπως ανακοίνωσε μέσω του Facebook η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Κυριακή Κόκκαλη: «Το πρωί της Πέμπτης 24/10 στην παραλία της Αχαράβης-Αλμυρού, βρεθήκαμε μπροστά σε μια ανησυχητική κατάσταση, καθώς δύο σταχτοδέλφινα (Grampus_Griseus) ξεβράστηκαν στην ακτή, ενώ ένα ακόμη παρατηρήθηκε να κολυμπά κοντά στην περιοχή.
Ως Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος πιστεύω ακράδαντα πως οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για την υγεία του περιβάλλοντος και την οικονομική ευημερία της περιοχής μας.
Η θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των δελφινιών, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και επηρεάζει τη βιοποικιλότητα και την οικολογική σταθερότητα. Η υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της αλιείας, του τουρισμού και άλλων τομέων που εξαρτώνται από τη θάλασσα.
Η παρουσία ή η απουσία θαλάσσιων ειδών μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την ανθρώπινη παρέμβαση. Δυστυχώς, οι παράγοντες όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση απειλούν αυτά τα οικοσυστήματα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για δράση.
Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε την προστασία αυτών των ζωντανών οργανισμών και των οικοτόπων τους. Σας καλώ να αναλάβουμε όλοι από κοινού την ευθύνη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Αν εντοπίσετε οποιοδήποτε θαλάσσιο ζώο σε ανάγκη, παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα με τις αρμόδιες αρχές ή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε έγκαιρα.
Ας συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την πλούσια θαλάσσια κληρονομιά μας και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές».
Το σταχτοδέλφινο στη χώρα μας
Το σταχτοδέλφινο ή Γράμπος (όπως είναι η άλλη ονομασία του) είναι το μεγαλύτερο δελφίνι και το λιγότερο γνωστό από τα δελφίνια των ελληνικών θαλασσών, χωρίς ρύγχος και με πολλά σημάδια στο σώμα του, από τα οποία φέρει και την ονομασία του. Η έλλειψη ρύχγους το κάνει να ομοιάζει με μικρή φάλαινα, ενώ οι πληθυσμοί του απαντώνται κυρίως στις Βόρειες Σποράδες, στο Μυρτώο Πέλαγος, στη Χαλκιδική και στην περιοχή μεταξύ των Κυθήρων και της νοτιοδυτικής Κρήτης. Μπορεί να φτάσει μέχρι τα 4 μέτρα σε μήκος και τα 500 κιλά σε βάρος.
Όπως αναφέρει η WWF στην επίσημη ιστοσελίδα σχετικά με το είδος του σταχτοδέλφινου: «Το σταχτοδέλφινο, όταν γεννιέται, έχει ενιαίο γκρι χρώμα σε όλο του το σώμα. Όμως αυτό διαρκεί για πολύ λίγο, καθώς, όσο μεγαλώνει, αποκτά τις χαρακτηριστικές άσπρες γρατζουνιές, οι οποίες προκαλούνται από τα δόντια άλλων δελφινιών.
Οι γρατζουνιές αυτές θεωρούνται «δείκτης ποιότητας», αφού όσες περισσότερες έχει, τόσο πιο ώριμο είναι ένα ζώο και έχει αντέξει περισσότερο σε αψιμαχίες με ομοειδή του.
Τα σταχτοδέλφινα σε μεγάλη ηλικία έχουν σχεδόν άσπρο χρώμα».
Διαβάστε επίσης:
Σκάνδαλο Novartis και άρση προστασίας μαρτύρων: Μην τολμήσει κανείς να (ξανα) καταγγείλει διαφθορά
Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς
Ένα Predator τους χωρίζει, μια χειραψία τους ενώνει!
Καιρός: Πώς θα κυλήσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος