Κέρκυρα: Η σμιλεμένη στους αιώνες αρχοντιά

Κέρκυρα: Η σμιλεμένη στους αιώνες αρχοντιά

Από το πλήρως ανανεωμένο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» στα αρχοντικά της πόλης και από εκεί στο φυσικό κάλλος του νησιού, το νησί αποπνέει Ελλάδα με άρωμα μπελ επόκ.

Σκηνικό που παραπέμπει ευθέως σε ταινία εποχής. Κάθε περίπατος στα καντούνια της φέρνει στο μυαλό εικόνες από δόγηδες και κοντέσες. Η Κέρκυρα εν μέσω του καλοκαιριού έχει φορέσει τα καλά της και «απλώνει» την αρχοντιά της προς τέρψη των χιλιάδων επισκεπτών της. Oταν δε αυτό συνδυάζεται με την εμπειρία του ανακαινισμένου αεροδρομίου της, τότε μιλάμε για την απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία. Με περισσότερα σημεία check-in, ασφαλείας και ελέγχου, αλλά και περισσότερες πύλες αναχώρησης και άφθονες επιλογές για να απολαύσετε φαγητό, καφέ ή αγορές, το πλήρως ανανεωμένο «Ιωάννης Καποδίστριας» έχει επεκταθεί και αποτελεί ένα κόσμημα αντάξιο του πολιτισμού που αποπνέει η αρχόντισσα του Ιονίου, όπως και μια ιδανική πύλη άφιξης και αναχώρησης από το νησί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κάθε χρόνο καταγράφεται αύξηση αφίξεων και επισκεπτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 επισκέφθηκαν την Κέρκυρα 2,918 εκατ. επιβάτες, ενώ το 2023 αυξήθηκαν σε 4,068 εκατ. οι επισκέπτες.

Σπάει τα ρεκόρ αφίξεων

Αυτή η αύξηση αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών της Fraport Greece που αύξησε τον αριθμό των απευθείας συνδέσεων, αυξάνοντας έτσι και το μερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης σε σχέση με τη συνολική κίνηση από 89% το 2016 σε 91% το 2023. Αυτή η τάση συνεχίζεται και το 2024, δεδομένου ότι η επιβατική κίνηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους αυξήθηκε κατά 8,8%, με περισσότερους από 1,3 εκατ. επιβάτες, ενώ οι πτήσεις κατέγραψαν αντίστοιχη ποσοστιαία αύξησης της τάξης του 8,5%.

Ενετοί, Αγγλοι, Γάλλοι

Αν υπάρχει ένα συναίσθημα που εγείρεται σε όσους περιδιαβαίνουν την πόλη αυτό είναι ο θαυμασμός. Ποιο άλλο θα μπορούσε άραγε να κατακλύσει τον επισκέπτη που περπατά σε αυτό το «αμάλγαμα» πολιτισμών; Στο διάβα των αιώνων το νησί κυβερνήθηκε από Ελληνες, Γάλλους Αγγλους και φυσικά Βενετούς. Αυτοί που άφησαν κυρίαρχα το αποτύπωμά τους ήταν οι Βενετοί. Από τον 14ο έως τα τέλη του 18ου αιώνα (1386-1797) τα Επτάνησα ήταν κτήσεις της Βενετικής Δημοκρατίας. Από το 1814 αποτέλεσε τμήμα της κοσμοκράτειρας Βρετανίας ενώ η γαλλική αποικιοκρατία κατείχε το νησί για μόλις εννέα χρόνια (1797-99 και 1807-14).

Οποιος και αν κυβερνούσε έφερνε τονΝ δικό του «πολιτιστικό αέρα» με αποτέλεσμα να καταγράφεται αυτή η πολυπολιτισμική διαφορετικότητα στα κτίρια της πόλης. Από τα καντούνια έως το παρατηρητήριο του Κάιζερ και από τα μεγαλοπρεπή μέγαρα της πόλης της μέχρι τις στοές του Λιστόν και την υπέροχη Σπιανάδα, η ιστορική Κέρκυρα φτιάχνει ένα θεατρικό θαρρείς σκηνικό βγαλμένο από ρομαντική ταινία εποχής. Για όποιον θέλει να εντρυφήσει σ’ αυτήν τη βγαλμένη από το παρελθόν πόλη, οι στάσεις στα Μέγαρο Μιχαήλ και Γεωργίου, Λιστόν, Loggia Nobilei, λατινική μητρόπολη, Ιόνιο Βουλή και στο μέγαρο της οικογένειας Καποδίστρια είναι επιβεβλημένες. Το «λουτρό ιστορίας» μπορεί επίσης να αναζητηθεί στο Παλιό Φρούριο, στους φτερωτούς λέοντες του Αγίου Μάρκου, στον μαγικό Πύργο της Θάλασσας, αλλά και στο Νέο Φρούριο που αποτελεί αριστούργημα της σύγχρονης οχυρωματικής τέχνης.

Οσοι δηλώνουν αθεράπευτα ρομαντικοί δεν μπορούν να παραλείψουν μια επίσκεψη στο Αχίλλειον, ένα πομπηιανού ρυθμού, άκρως πολυτελές κτίριο που περιβάλλεται από υπέροχους κήπους. Ιστορικά ήταν η κατοικία της «πριγκίπισσας Σίσι» η οποία κατέφυγε στην Κέρκυρα προκειμένου να βρει παρηγοριά μετά την αυτοκτονία του γιου της Ροδόλφου. Στην ίδια κατηγορία ανήκει το Μον Ρεπό, η πολυτελής θερινή έπαυλη που έχτισε ο Αγγλος αρμοστής Φρειδερίκος Ανταμ για χάρη της Κερκυραίας συζύγου του Νίνας Παλατιανού. Αυτή ακριβώς η πολυπολιτισμική διαφορετικότητα ώθησε την UNESCO να εντάξει την πόλη της Κέρκυρας στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καλοκαίρι στην Κέρκυρα

Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού με τις παραλίες του νησιού να συναγωνίζονται μεταξύ τους σε ομορφιά. Εν αρχή ην η Παλαιοκαστρίτσα. Το διασημότερο χωριό του νησιού συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τις δεκάδες επιλογές ψυχαγωγίας. Πέραν αυτού οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Η ξακουστή Γλυφάδα, η Δασιά, οι Ερμονες, το Σιδάρι, αλλά και το Κοντοκάλι, οι Μπενίτσες και ο τεράστιος Χαλικούνας προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται ο επισκέπτης που θέλει πέρα από πολιτισμό να απολαύσει τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα.

Μοναδική γαστρονομία

Από το ομώνυμο βούτυρο μέχρι το «άγνωστο» νούμπουλο φουμικάδο, ένα καπνιστό αλλαντικό σαν προσούτο, οι γεύσεις της Κέρκυρας αναδίδουν οσμή πολιτισμικότητας. Οι Ενετοί άφησαν μεγάλη παράδοση στα αλλαντικά κι αυτά που ξεχωρίζουν πέρα από το νούμπουλο είναι η σοπρεσάδα (σαν πηχτή), το σαλάδο (σαλάμι) και το καπνιστό χοιρομέρι. Δυνατές γεύσεις λοιπόν στα κερκυραϊκά πιάτα με πολύ σκόρδο, πανδαισία μπαχαρικών, άνηθο, μέντα, δυόσμο, κρασί, ξίδι, λεμόνι κάνουν τον ουρανίσκο να πάλλεται και τη μύτη να σκιρτά.

Στην Κέρκυρα θα βρείτε το μυστηριώδες σπετσιερικό, ένα μείγμα μπαχαρικών (αποτελείται από 18 διαφορετικά μπαχαρικά) που χρησιμοποιείται στη διάσημη συνταγή παστιτσάδα που έχει βασικά υλικά το κρέας (κόκορας ή μοσχαράκι) και το χοντρό μακαρόνι. Βέβαια μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το μπουρδέτο, με βασικό συστατικό το στοκοφίσι (ανάλατος αποξηραμένος στον αέρα μπακαλιάρος).

Η υγρή τέρψη του λάρυγγα προέρχεται από την «αγγλική κληρονομιά», την τσιτσιμπίρα (beer and ginger). Είναι ένα αναψυκτικό αρωματισμένο με τζίντζερ που παράγεται μόνο στην Κέρκυρα. Διάσημο είναι και το κουμκουάτ, ένα ευχάριστο ηδύποτο που παράγεται από τους καρπούς του εσπεριδοειδούς κουμκουάτ, με άρωμα και γεύση που παραπέμπουν σε εκείνο του πορτοκαλιού και της φράουλας, το οποίο παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Κέρκυρας (προέρχεται από την Κίνα).

Διαβάστε επίσης:

Κρεμλίνο: Fake news οι προσπάθειες σύνδεσης των σαμποτάζ στην Γαλλία με την Μόσχα

Ρωσία: Νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με φορτηγό (Video – Photos)

Κονγκό-Ρουάντα: Τα ορυκτά του αίματος – Η ΕΕ κατηγορείται ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση

Γερμανία: Ο ρόλος της Τουρκίας για την τρομοκρατία στο επίκεντρο δίκης επτά μελών του Ισλαμικού Κράτους

Λίβανος: Αναστέλλονται πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού – Φόβοι για επικείμενη ισραηλινή επίθεση

Κάμαλα Χάρις: Συγκέντρωσε 200 εκατ. δολάρια την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας της

Βενεζουέλα: Δεν αναγνωρίζει τη νίκη Μαδούρο η αντιπολίτευση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter