Kερκόπορτα για «γαλάζιους» μάνατζερ στα νοσοκομεία

Kερκόπορτα για «γαλάζιους» μάνατζερ στα νοσοκομεία

Νέους διοικητές νοσοκομείων με το… περιτύλιγμα του ΑΣΕΠ διαφημίζει ότι θα διορίσει η κυβέρνηση από τις αρχές του νέου έτους, επιχειρώντας προφανώς να τονώσει το κομματικό ηθικό της εκλογικής βάσης της, που βλέπει καθημερινά το ΕΣΥ να καταρρέει. Το επιχείρημα είναι ότι το ΑΣΕΠ θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, καθώς ήδη οι ψηφοφόροι της ΝΔ βράζουν από τα αλλεπάλληλα λάθη και τις αστοχίες στον τομέα της υγείας.

Η αλήθεια όμως απέχει μακράν, αφού, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το νέο νομοθέτημα που ετοιμάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών για τα κριτήρια επιλογής των διοικητών νοσοκομείων θα περιλαμβάνει πολλές «κερκόπορτες» ώστε στο τέλος να διοριστούν και πάλι τα «γαλάζια» παιδιά.

Εξάλλου η ίδια κυβέρνηση από την προηγούμενη θητεία της είχε διαφημίσει τα αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των διοικητών στο πλαίσιο του περιβόητου «επιτελικού κράτους». Μάλιστα ο τότε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με στόμφο περιέγραφε τα συμβόλαια που θα υπέγραφαν οι τότε διοικητές νοσοκομείων ώστε με βάση αυτά να αξιολογηθούν και να απομακρυνθούν εάν δεν αποδίδουν.

Τελικώς όμως η κυβέρνηση, που παραμένει η ίδια και σήμερα, κατέληξε να διορίζει κομματικά στελέχη αλλά ακόμη και ηλικιωμένους ως επικεφαλής στο ΕΣΥ. Ποιος ξεχνά άλλωστε την περίπτωση του διορισμένου για λίγες ημέρες διοικητή του Γενικού Nοσοκομείου Καρδίτσας συνταξιούχου εκπαιδευτικού 80 Μαΐων, που απομακρύνθηκε άρον άρον όταν αποκαλύφθηκε ο διορισμός του από τα ΜΜΕ.

Οι διαφωνίες και οι τριγμοί

Τώρα η κυβέρνηση και διά του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επανέρχεται με το ίδιο αφήγημα, ότι με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου θα θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια για την εξεύρεση στελεχών. Βέβαια και το 2019 οι δεσμεύσεις ήταν για προσλήψεις μάνατζερ υψηλών προσόντων για το σύστημα υγείας. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, οι ρυθμίσεις που προωθούνται αφήνουν ξανά πολλές δικλίδες ώστε να διευκολυνθούν τα «γαλάζια παιδιά» να επιλεγούν στις θέσεις των διοικητών.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις προκάλεσαν μάλιστα και τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς υπήρξαν υπουργοί που αντέδρασαν στην πιθανή μοριοδότηση όσων ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ σε πρόσφατη συνεδρίαση, λένε πηγές. Γι’ αυτό και η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου καθυστερεί. Επρόκειτο να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο με βάση όσα επισήμως δήλωναν τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά τελικά δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τον Νοέμβριο, ώστε το αργότερο έως τις αρχές του νέου έτους να έχουν αλλάξει οι διοικητές νοσοκομείων, όπως δηλώνει και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι αντιδράσεις άλλωστε οδήγησαν την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να προχωρήσει σε αλλαγές, ώστε οι ευνοϊκές ρυθμίσεις να μην είναι εξόφθαλμες και προκληθούν περαιτέρω αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Γι’ αυτό τα κριτήρια που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο αναμένεται μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν να περιγράφουν στελέχη τα οποία θα διαθέτουν πτυχία σχετικά με τη διοίκηση και το μάνατζμεντ και σε επίπεδο μεταπτυχιακών τίτλων.

Η διαδικασία θα γίνεται μέσω του ΑΣΕΠ με ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, αλλά το τρικ είναι στο τελευταίο στάδιο: αυτό της προσωπικής συνέντευξης. Μια τακτική που είχε ακολουθηθεί και στο προηγούμενο σύστημα, μέσω της οποίας αξιολογήθηκαν και διορίστηκαν από υπερήλικες συνταξιούχους μέχρι πρόσωπα που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την υγεία.

Η αλάνθαστη μέθοδος της συνέντευξης

Η μέθοδος που και σε αυτή την περίπτωση θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για την επιλογή των διοικητών νοσοκομείων θα περιλαμβάνει τη συμπλήρωση των τυπικών προσόντων σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του ΑΣΕΠ, αλλά αναμένεται να δοθεί και ένα ποσοστό στην προσωπική συνέντευξη που ουσιαστικά θα καθορίζει και την επιτυχία.

Στην περίπτωση των διοικητών των νοσοκομείων η τελική αξιολόγηση θα γίνει από την αρμόδια επιτροπή που ορίστηκε πρόσφατα, ενώ η καταληκτική απόφαση θα ανήκει στον υπουργό Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η επιτροπή αξιολόγησης των διοικητών νοσοκομείων περιλαμβάνει τα εξής ονόματα:

01 Βιλδιρίδη Λίλιαν-Βενετία, γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.

02 Γιαννιουδάκη Ευγενία, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης.

03 Καϊτελίδου Δάφνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

04 Λάμπρη Μαρία, σύμβουλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

05 Βασιλείου Νικόλαος, διευθύνων σύμβουλος Bright Ειδικός Φωτισμός ΑΕ.

Από την 11η θέση έγινε διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ

Ποιος δεν θυμάται πώς επιλέχτηκε με τον ίδιο τρόπο διοικήτρια του μεγαλύτερου οργανισμού υγείας της χώρας, του ΕΟΠΥΥ, η Θεανώ Καρποδίνη. Προκηρύχθηκε η θέση μέσω ΑΣΕΠ, η ίδια κατατάχθηκε στην ενδέκατη θέση, αλλά σιγά σιγά σκαρφάλωσε στην τρίτη. Να σημειωθεί ότι μόνο οι τρεις πρώτοι επιτυχόντες έμπαιναν στη λίστα των επικρατέστερων ώστε να υποβληθούν και σε προσωπική συνέντευξη, με την τελική επιλογή να ανήκει στον υπουργό Υγείας. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν… διακριτικά από όλους τους προηγούμενους υποψήφιους να παραιτηθούν με διάφορα ανταλλάγματα ώστε να προκριθεί η Καρποδίνη στην τρίτη θέση και να επιλεχθεί τελικά διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ με το πράσινο φως του υπουργού Υγείας και αυστηρή οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Documento Newsletter